Με τις ευχές μας σε όσους εορτάζουν (αλλά και σε όσους δεν εορτάζουν) θα μιλήσουμε λίγο για το έθιμο των κόκκινων αυγών.
Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε πριν από χιλιάδες χρόνια από την Ανατολή, συγκεκριμένα από την Περσία, έφθασε στη Δύση και από εκεί επέστρεψε πάλι ανατολικά σαν δυτικό έθιμο.
Μόνο που στους ανατολικούς Ορθόδοξους Χριστιανούς το έθιμο θέλει τα πασχαλινά αυγά βαμμένα κόκκινα και όχι πολύχρωμα όπως στη δύση.
Το βάψιμο των αυγών υπήρχε σαν έθιμο στους Πέρσες από, περίπου, πριν 2500 χρόνια απαραίτητο στους εορτασμούς της περσικής πρωτοχρονιάς που συνέπιπτε με την εαρινή ισημερία.
Το αυγό ήταν επίσης το σύμβολο της θεάς Ηόστρε (Eostre) των προχριστιανών αγγλοσαξόνων, μιας ανοιξιάτικης θεότητας που γιορταζόταν και αυτή στην Εαρινή Ισημερία.
Το έθιμο του βαψίματος των αυγών ταξίδεψε από την ανατολή στη δύση, ενώθηκε με το έθιμο των αυγών της Ηόστρε (το όνομά της σήμαινε Ανατολική –Easter-) που τα έφερνε ο μαρτιάτικος λαγός (άλλο ένα σύμβολο της θεάς) και από τότε, αφού πλέον εκχριστιανίστηκαν οι αγγλοσάξονες, το Πάσχα τους φέρνει ο λαγός χρωματιστά αυγά!
Στους ανατολικούς χριστιανούς, τα αυγά βάφονται κόκκινα, με το χρώμα που συμβολίζει το αίμα του Χριστού.
Πολλά θα μπορούσαμε ακόμα να αναφέρουμε για τα αυγά και το κόκκινο χρώμα τους. Θα κλείσουμε όμως αυτό το post με όσα λέει η παράδοση:
«Όταν οι Μυροφόρες πήγαν στον τάφο του Ιησού, η Μαρία η Μαγδαληνή είχε μαζί της ένα πανέρι με βραστά αυγά για να φάνε. Μόλις όμως τους αναγγέλθηκε από τον Άγγελο η Ανάσταση του Κυρίου, τα αυγά κοκκίνισαν».
Μια άλλη παραλλαγή για το έθιμο, χρεώνει και πάλι το κοκκίνισμα των αυγών στη Μαρία τη Μαγδαληνή ως εξής:
«Η Μαρία η Μαγδαληνή έφθασε στη Ρώμη και ανέφερε στον αυτοκράτορα την Ανάσταση του Χριστού. Εκείνος τότε γέλασε, πήρε ένα βραστό αυγό, το άφησε μπροστά της και της είπε: Όσο σηκώθηκε Αυτός από το μνήμα του, άλλο τόσο θα σηκωθεί κι αυτό το αυγό και θα γίνει κόκκινο. Και το αυγό σηκώθηκε και βάφτηκε κόκκινο».
από xromata.com