Νόστιµοι, σπιτικοί και εύκολοι βάζουν σε πειρασµό και τον πιο αρχάριο της κουζίνας.
Από τον Μιχάλη Ντουνέτα
Φωτογραφίες: Παύλος Τσοκούνογλου, styling: Μάκης Γεωργιάδης, επιµέλεια συνταγών: Julia Munn
Φωτογραφίες: Παύλος Τσοκούνογλου, styling: Μάκης Γεωργιάδης, επιµέλεια συνταγών: Julia Munn
————————————————————————————————————
Γαύρος μαριναρισμένος
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
500 γρ. γαύρος, πολύ φρέσκος
αλάτι
ξίδι από λευκό κρασί
Για τη µαρινάδα:
1-2 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες
1 κ.γ. κόκκους κόκκινου πιπεριού
1 δαφνόφυλλο
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθάρισµα γαύρου:Με τη βοήθεια ενός κοφτερού µαχαιριού χαράζουµε το πίσω µέρος του ψαριού και κρατώντας το υπόλοιπο τραβάµε το κεφάλι µαζί µε τη σπονδυλική στήλη και τα εντόσθια.Ξεπλένουµε τα φιλέτα καλά, τα αραδιάζουµε σε ένα µπολ σε στρώσεις και τα αλατίζουµε. Συνεχίζουµε τη διαδικασία µέχρι να τελειώσουν τα φιλέτα ψαριού. Τα περιχύνουµε µε το ξίδι, τόσο όσο να τα σκεπάζει και λίγο παραπάνω. Βάζουµε τους γαύρους στο ψυγείο να µαριναριστούν για 50 λεπτά (ή και λίγο παραπάνω αν τους θέλουµε πιο «ψηµένους»). Τους ξεπλένουµε ελαφρώς σε τρεχούµενο νερό, τους στρώνουµε σε χαρτί κουζίνας και τους σκουπίζουµε καλά. Τους µεταφέρουµε σε σκεύος µε καπάκι µαζί µε το σκόρδο, τους κόκκους πιπεριού, το δαφνόφυλλο και το ελαιόλαδο, τόσο µέχρι να τους καλύπτει. Τους βάζουµε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες και είναι έτοιµοι για σερβίρισµα.
Tips
• Αντικαθιστούµε µέρος του ελαιόλαδου µε κάποιο σπορέλαιο αν δεν θέλουµε το λάδι να παγώσει στο ψυγείο.
• Για περισσότερη ένταση, προσθέτουµε στο βαζάκι µικρές καυτερές πιπερίτσες ή φρέσκια ρίγανη ή άλλο αρωµατικό της αρεσκείας µας.
————————————————————————————————————
Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΜΠΟΛ
5 µελιτζάνες φλάσκες, χοντρές, πλυµένες
1 κόκκινη πιπεριά, καθαρισµένη και κοµµένη στη µέση (κρατάµε τα σπόρια)
1 κίτρινη πιπεριά, καθαρισµένη και κοµµένη στη µέση (κρατάµε τα σπόρια)
1 κρεµµύδι ξερό, µικρό, ψιλοκοµµένο
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισµένες και ψιλοκοµµένες
½ µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
χυµός από ½ λεµόνι
4-5 κ.σ. ξίδι
αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Τρυπάµε τις τρεις µελιτζάνες µε πιρούνι, τις βάζουµε σε ένα ταψάκι µαζί µε τις πιπεριές και ψήνουµε για 20-25 λεπτά. Αν οι πιπεριές ψηθούν πιο γρήγορα από τις µελιτζάνες, τις βγάζουµε από τον φούρνο και όπως είναι ζεστές τις βάζουµε σε µια πλαστική σακούλα και την κλείνουµε ώστε να τις ξεφλουδίσουµε εύκολα. Παράλληλα, καψαλίζουµε τις άλλες δύο µελιτζάνες στο γκαζάκι, χωρίς να τις τρυπήσουµε, για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Πρέπει να µαυρίσει η φλούδα, να µυρίζει σαν καµένη και η σάρκα τους να είναι µαλακή και να πιέζεται µε το χέρι. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρούµε τη σάρκα από τις ψηµένες και τις καψαλισµένες µελιτζάνες και την ψιλοκόβουµε. Το ίδιο κάνουµε και µε τις ξεφλουδισµένες πιπεριές. Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τη σάρκα από τις µελιτζάνες, τις πιπεριές και τους σπόρους τους, το κρεµµύδι, το σκόρδο, τον µαϊντανό, τον χυµό λεµονιού, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Δοκιµάζουµε τη σαλάτα και διορθώνουµε το ξίδι και το σκόρδο κατά βούληση.
Τη σερβίρουµε µε λίγο παραπάνω ελαιόλαδο και καρεδάκια φρέσκιας ντοµάτας, αν το επιθυµούµε.
Tips
• Καψαλίζουµε τις δύο µελιτζάνες για να έχουµε τα αρώµατα καπνιστής µελιτζανοσαλάτας, αφού δεν µπορούµε να τις ψήσουµε στα κάρβουνα. Αν δεν έχουµε γκάζι, ψήνουµε και τις πέντε µελιτζάνες στον φούρνο. Ή, ακόµη, µπορούµε να τις ψήσουµε στο δυνατό γκριλ του φούρνου µέχρι να µαυρίσουν και από τις δύο πλευρές.
• Οι σπόροι της πιπεριάς δίνουν άρωµα και γεύση πιπεριού, γι’ αυτό και τους ενσωµατώνουµε στη συνταγή.
• Λίγο ψιλοσπασµένο καρύδι από πάνω ή καρεδάκια φέτας θα δώσουν ιδιαίτερη γεύση στη µελιτζανοσαλάτα.
————————————————————————————————————
Κολοκυθάκια και μελιτζάνες τηγανητά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2-3 ΑΤΟΜΑ
2 µελιτζάνες, σε ροδέλες του 1 εκ.
6 κολοκυθάκια, σε ροδέλες του 1 εκ., µε τους ανθούς τους
ελαιόλαδο για το τηγάνισµα
αλάτι και πιπέρι
Για το κουρκούτι:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750-800 ml νερό
½ µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουµε τις µελιτζάνες σε νερό µε αλάτι για 20 λεπτά για να ξεπικρίσουν. Κόβουµε τους κολοκυθοανθούς στη µέση, αφαιρώντας τον ύπερο. Βάζουµε τα λαχανικά σε σουρωτήρι, τα αλατίζουµε και τα αφήνουµε για 6-8 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα µπολ ανακατεύουµε µε το σύρµα το αλεύρι, το νερό, λίγο αλάτι και τον µαϊντανό έως ότου γίνει ένα ελαφρώς πηχτό κουρκούτι, σαν αραιωµένο µέλι. Βουτάµε τα λαχανικά στο κουρκούτι ώστε να κρατήσουν ένα στρώµα και τα τηγανίζουµε σε πολύ καυτό ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει τα λαχανικά. Τα αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το λάδι και σερβίρουµε.
Tips
• Το µυστικό για σωστό αποτέλεσµα είναι το πολύ καυτό ελαιόλαδο (πρέπει να αχνίζει) και το λίγο τηγάνισµα. Ετσι γίνονται τα λαχανικά τραγανά απέξω, ενώ µένουν ζωντανά από µέσα.
• Τηγανίζουµε σε ελαιόλαδο, διότι είναι πιο υγιεινό και επειδή αποκτούν πιο ωραίο χρώµα τα τηγανητά µας. Καλό θα ήταν πάντως να µην τηγανίζουµε περισσότερο από δύο φορές στο ίδιο λάδι.
• Μια δροσερή σος γιαουρτιού θα είναι η τέλεια συντροφιά: Ανακατεύουµε ένα κεσεδάκι γιαούρτι µε 1 σκελίδα σκόρδου λιωµένη, αλατοπίπερο και 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Ή αντικαθιστούµε το σκόρδο µε ½ λεµόνι ή 2 κ.σ. ξίδι.
————————————————————————————————————
Τηγανητά καλαμαράκια σε κουρκούτι μπίρας
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 3-4 ΑΤΟΜΑ
500 γρ. καλαµαράκια, µικρά
αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισµα
Για το κουρκούτι µπίρας:
4 αβγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτί µπίρα
1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουµε τα καλαµαράκια κόβοντας το κεφάλι στο ύψος των µατιών, µετά τραβάµε το κόκαλο, και τέλος τραβάµε την εξωτερική µεµβράνη του σώµατος. Κρατάµε τα πλοκάµια, πετάµε το µελάνι από τα κεφάλια και κόβουµε τους κορµούς σε λεπτές ροδέλες. Βάζουµε όλα τα καλαµάρια σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουµε καλά κάτω από άφθονο τρεχούµενο νερό. Τα αλατίζουµε ελαφρώς και τα αφήνουµε για 5 λεπτά να στραγγίξουν. Χτυπάµε τα ασπράδια των αβγών σε σφιχτή µαρέγκα και την αφήνουµε στην άκρη. Χτυπάµε τους κρόκους και τους ανακατεύουµε µε το αλεύρι. Ανακινούµε ελαφρώς και µε προσοχή την µπίρα και τη ρίχνουµε στο µείγµα, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Οµογενοποιούµε καλά και στο τέλος ενσωµατώνουµε τη µαρέγκα. Περνάµε λίγα λίγα τα καλαµαράκια στο κουρκούτι και τα τηγανίζουµε σε πολύ καυτό ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Προσέχουµε το ελαιόλαδο να καλύπτει τα καλαµαράκια. Τα στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουµε.
Tips
• Και εδώ το µυστικό για τραγανά απέξω και ζουµερά µέσα καλαµαράκια είναι το πολύ καυτό ελαιόλαδο (τόσο που να αχνίζει) και το τηγάνισµα για λίγα λεπτά. Αν µαγειρευτούν πολλή ώρα, θα γίνουν σαν λάστιχο.
• Αν χρησιµοποιούµε κατεψυγµένα καλαµαράκια, καλύτερα να τα παίρνουµε ακαθάριστα. Τα καθαριστικά που χρησιµοποιούν για την αφαίρεση του δέρµατος αλλοιώνουν τη γεύση του καλαµαριού.
• Μια ωραία είναι ο τηγανητός µαϊντανός. Στο λάδι που τηγανίζουµε τα καλαµαράκια ρίχνουµε µια φούντα µαϊντανού ολόκληρη σε καυτό λάδι για ½ λεπτό, και είναι έτοιµος.
————————————————————————————————————
Γεμιστά της «τεμπέλας»
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
400 γρ. ρύζι µπασµάτι
80 γρ. κουκουνάρι
½ φλ. ελαιόλαδο
1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
5 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
4 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα
1 πράσινη πιπεριά, καθαρισµένη και ψιλοκοµµένη (κρατάµε τα σπόρια)
1 καρότο µέτριο, περασµένο στον χοντρό τρίφτη
5 ντοµάτες, ώριµες, ψιλοκοµµένες
1 κ.σ. κέτσαπ
1 µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
1 µατσάκι άνηθο, ψιλοκοµµένο
1 µατσάκι δυόσµο, ψιλοκοµµένο
100 γρ. σταφίδα, µαύρη
αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
1 λίτρο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι καβουρντίζουµε το κουκουνάρι για 1-2 λεπτά, ίσα ίσα να βγάλει το άρωµά του και το αφήνουµε στην άκρη. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180οC. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε σε δυνατή φωτιά τα κρεµµύδια, το σκόρδο, το καρότο, την πιπεριά και τα σπόρια της για 3-4 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν. Προσθέτουµε τις ντοµάτες και την κέτσαπ και συνεχίζουµε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουµε το ρύζι, τα µυρωδικά, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, αλατοπίπερο και 1 λίτρο νερό. Τα φέρνουµε µια βόλτα και τα µεταφέρουµε σε ένα ταψί. Ψήνουµε στον φούρνο για 15-20 λεπτά.
Tips
• Συνοδεύεται µε άλειµµα φέτας που θα φτιάξουµε χτυπώντας στο multi 150 γρ. φέτα µε 150 γρ. ελαιόλαδο και ρίγανη.
• Η ίδια συνταγή γίνεται και µε γλασέ ρύζι, µόνο που χρειάζεται 800 ml νερό, καθώς «πίνει» λιγότερο νερό από το µπασµάτι.
————————————————————————————————————
ΠΗΓΗ: www.homefood.gr
————————————————————————————————————