• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

“Κ”, ο ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο

rockandroll7 Από rockandroll7
23 Ιουνίου, 2011
Σε Επιστήμη / Τεχνολογία
5
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Ο “Υπολογιστής Κ”, αναγνωρίστηκε ως πιο ο πιο γρήγορος στον κόσμο. Κατασκευάστηκε από την εταιρία Fujitsu και το εθνικό εργαστήριο Riken και “τρέχει” με ταχύτητα 8,16 petaflops ή περίπου 70.000 πιο γρήγορα από ένα μηχάνημα X-Box.

Στη δεύτερη θέση υποχώρησε πλέον ο κινεζικός “Τιανχέ-1 Α” με 2,6 petaflops, ο οποίος ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στην Τιανζίν, ενώ στην τρίτη βρίσκεται ο αμερικανικός “Τζάγκουαρ” με 1,75 petaflops, τον οποίο κατασκεύασε η Cray για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Στην πρώτη δεκάδα, πέντε μηχανήματα ανήκουν στις ΗΠΑ, από δύο στην Ιαπωνία και την Κίνα και ένα στη Γαλλία.

Το όνομα “Κ” προέρχεται από την ιαπωνική λέξη “Kei”, που παραπέμπει στα δέκα petaflops ανά δευτερόλεπτο και οι δημιουργοί του ευελπιστούν ότι τελικά θα πετύχει το μηχάνημά τους, όταν θα τεθεί σε λειτουργία έως το Νοέμβριο του 2012. Ένα Ρetaflop ιδουναμεί με 1.000 Teraflop, δηλαδή με χίλια τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Διαβάστε επίσης:

φώτο αρχείου

Η χημική ουσία που συνδέεται με εκατομμύρια πρόωρες γεννήσεις και χιλιάδες θανάτους νεογέννητων παγκοσμίως

2 Απριλίου, 2026

Περισσότεροι από 1.000 μαθητές στην ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κυβερνοασφάλεια

24 Μαρτίου, 2026

Η νέα παγκόσμια κατάταξη “Top 500” των υπολογιστικών “τεράτων” (η προηγούμενη είχε γίνει το Νοέμβριο του 2010) ανακοινώθηκε στις 20 Ιουνίου στη 26η Διεθνή Συνδιάσκεψη Υπερυπολογιστών, που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας. Η σχετική λίστα δείχνει ότι πλέον -για πρώτη φορά- και οι δέκα ταχύτεροι υπολογιστές του κόσμου έχουν ξεπεράσει το φράγμα του ενός Petaflop, ενώ άλλοι δέκα ετοιμάζονται να το περάσουν σύντομα, μια σαφής ένδειξη για το πόσο, ολοένα, πιο σκληρός γίνεται ο ανταγωνισμός στους “αιθέρες” των υπολογιστών.

Ο “Υπολογιστής Κ”, που είναι εγκατεστημένος στο Προωθημένο Ινστιτούτο Υπολογιστικής Επιστήμης Riken στο Κόμπε, περιλαμβάνει συνολικά 68.544 κεντρικούς επεξεργαστές (ο καθένας με οκτώ πυρήνες), διαθέτοντας μία εξελιγμένη τεχνολογία διασύνδεσης αυτών των επεξεργαστών, καθώς και ένα λογισμικό ικανό να αξιοποιεί στο μέγιστο το υλικό, με συνέπεια το μηχάνημα να διαθέτει εντυπωσιακά υψηλή υπολογιστική αποδοτικότητα, της τάξης του 93%, καθώς και την υψηλότερη συνολική ενεργειακή κατανάλωση (9,89 MW).

Ο πρόεδρος της Fujitsu Ltd, Μιτσιγιόσι Μαζούκα, επισήμανε ότι το επίτευγμα του «Κ» κατέστη εφικτό παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε στην προμήθεια εξαρτημάτων ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία. Την προηγούμενη φορά που ένας ιαπωνικός υπολογιστής ήταν πάλι ο Νο 1 στον κόσμο, ήταν ο “Earth Simulator”, τον Ιούνιο του 2004.

Η συνολική επεξεργαστική ισχύς των 500 ταχύτερων και ισχυρότερων υπολογιστών του πλανήτη, που περιλαμβάνονται στην λίστα “Top 500”, έφτασε πλέον τα 58,88 Petaflops έναντι 43,7 Petaflops πριν από έξι μήνες και 32,4 Petaflops πριν ένα χρόνο, μια ακόμα ένδειξη για το πόσο γρήγορα εξελίσσονται ο ανταγωνισμός και η τεχνολογία σε αυτό τον τομέα. Οι περισσότεροι (256) από αυτούς τους 500 “γίγαντες” βρίσκονται στις ΗΠΑ και ακολουθεί η Ευρώπη με 125 (Γερμανία 30, Βρετανία 27, Γαλλία 25) και η Ασία με 103 (Κίνα 62, Ιαπωνία 26). Η λίστα Top 500 δημιουργήθηκε το 1993 και καταρτίζεται από ερευνητές του γερμανικού πανεπιστημίου του Μανχάιμ, του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ και του πανεπιστημίου του Τενεσί.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Tags: ΤεχνολογίαΥπολογιστές
Προηγούμενο

Παγωτό παρφέ σοκολάτα

Επόμενο

Το μεγαλείο της φύσης στα πέρατα του κόσμου

ΣχετικάΆρθρα

φώτο αρχείου
Επιστήμη / Τεχνολογία

Η χημική ουσία που συνδέεται με εκατομμύρια πρόωρες γεννήσεις και χιλιάδες θανάτους νεογέννητων παγκοσμίως

2 Απριλίου, 2026
Επιστήμη / Τεχνολογία

Περισσότεροι από 1.000 μαθητές στην ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κυβερνοασφάλεια

24 Μαρτίου, 2026
Επιστήμη / Τεχνολογία

Ημερίδα για την κυβερνοασφάλεια από την Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

20 Μαρτίου, 2026
Επόμενο

Το μεγαλείο της φύσης στα πέρατα του κόσμου

THE UNITED STATES OF AMERICA-The garden of earthly delights

Please login to join discussion
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.