Από fagito.com
Η νηστεία μόνη της δεν είναι αρετή, αλλά είναι μέσον για την απόκτηση της αρετής. Ο άνθρωπος που νηστεύει δυναμώνει τη θέλησή του, επιβάλλεται στον εαυτό του και υποτάσσει το σώμα του από το πνεύμα. Δείχνει έμπρακτα την αγάπη του στο Χριστό και την υπακοή του σ’ όσα η Εκκλησία μας ορίζει. Έτσι ελκύει τη χάρη του Θεού.
Η έννοια της νηστείας, βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στην ποιότητα, αλλά και στην ποσότητα. Δεν είναι δηλαδή μόνο τι θα φάει κανείς, αλλά και πόσο θα φάει. Η λίγη και μετρημένη τροφή, είναι κι αυτό νηστεία. Διαφορετικά, η λαιμαργία, απλούστατα αλλάζει υλικά για τον κορεσμό της.
Νηστεία δεν είναι μόνο το να απέχουμε από κάποιες τροφές, αλλά και να φυλαγόμαστε από παρεκτροπές.
Τρεις λόγοι για να νηστεύουμε:
- Tα νηστίσιμα φαγητά όχι μόνο δεν υστερούν ως προς τη διατροφική τους αξία, αλλά πολλές φορές ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό, αποτοξινώνοντάς τον.
- Στην εποχή μας ιδιαίτερα, που η παχυσαρκία αποτελεί κύριο πρόβλημα των κοινωνιών, η νηστεία βοηθά τα μέγιστα στην καταπολέμησή της.
- Η νηστεία ισχυροποιεί τη θέληση του ανθρώπου, τον χαλιναγωγεί, τον κάνει δυνατό για να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής, γι’ αυτό είναι συμφέρον του να νηστεύει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.
1. ΣΟΥΠΙΕΣ ΦΡΙΚΑΣΕ
Υλικά:
1 κιλό σουπιές
2 μεγάλα μαρούλια
1 φλιτζάνι λάδι
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθος
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλιά αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες: Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν λίγο για να φύγει το πολύ νερό, 10’ περίπου. Εντωμεταξύ καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μαρούλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Προσθέτουμε το λάδι στις σουπιές, κατόπιν βάζουμε και τα μαρούλια μαζί με τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 15’ περίπου. Διαλύουμε το αλεύρι στο χυμό από το λεμόνι, το προσθέτουμε στο φαγητό και το αφήνουμε να βράσει λίγο μέχρι να δέσει η σάλτσα του.
Θερμίδες ανά μερίδα: 414
2. ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ
Υλικά:
1 χταπόδι
3 μέτριες μελιτζάνες
3 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φρέσκες ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανός
2 φύλλα δάφνης
½ φλιτζάνι λάδι
αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες: Πλένουμε καλά το χταπόδι, το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι μέχρι να στραγγίξει καλά. Εντωμεταξύ πλένουμε τις μελιτζάνες και τις μουλιάζουμε σε αλατισμένο νερό για να ξεπικρίσουν. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε 3-4 κομμάτια την καθεμία. Κόβουμε και τις μελιτζάνες στο ίδιο μέγεθος.
Βάζουμε το μισό από λάδι να κάψει και τηγανίζουμε για λίγο τις μελιτζάνες και, ύστερα, τις πατάτες. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε στην κατσαρόλα το χταπόδι και μετά από 2-3’ ρίχνουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό, το πιπέρι και τη δάφνη.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες πάνω από το χταπόδι και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο σε σιγανή φωτιά μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα του. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Θα είναι έτοιμο περίπου σε 45’.
Θερμίδες ανά μερίδα: 665
3. ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ
Υλικά:
½ κιλό φασόλια μαυρομάτικα
½ κιλό σέσκουλα
1 κλωνάρι σέλινο
½ ματσάκι άνηθο
1 ξερό κρεμμύδι ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλιτζάνι λάδι
αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες: Πλένουμε τα φασόλια και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό για 5’. Αλλάζουμε το νερό και τα ξαναβάζουμε να βράσουν, προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λάδι και το αλάτι) ψιλοκομμένα και τόσο νερό που τα σκεπάζει. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά, 30’ περίπου σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν προσθέτουμε το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και τα βράζουμε 5’ ακόμη.
Θερμιδες ανά μερίδα: 390
Μυστικά της κουζίνας: Τα φασόλια, όπως όλα τα όσπρια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, Συνδυάστε τα με φρέσκα λαχανικά και ψωμάκι και δεν θα απογοητευτείτε!
4. ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
Υλικά:
100 γραμμ. ταραμάς
250 γραμμ. ψωμί ξηρό
1 φλιτζάνι λάδι
χυμός από 1 λεμόνι
Οδηγίες: Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε σε νερό για λίγα λεπτά. Κατόπιν το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε στο μπλέντερ το ψωμί με τον ταραμά και προσθέτουμε σταδιακά το λάδι και το χυμό από το λεμόνι. Εξακολουθούμε να χτυπάμε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές, ροζ μίγμα.
Θερμίδες: 2.150
Μυστικά της κουζίνας: Είναι ένας γευστικός μεζές, που συνδυάζεται υπέροχα με φρέσκο ψωμί και ούζο.
—————————————————–
ΠΗΓΗ: www.fagito.com
—————————————————–