Θα γίνει “είδος” προς εξαφάνιση!
Μπορεί η σοκολάτα να είναι ο καφέ χρυσός του μέλλοντος; Κι όμως μπορεί. Και μάλιστα μπορεί και να κοστίζει πάνω από 2.000 ευρώ το κιλό. Γιατί;

«Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, σε 20 χρόνια η αυθεντική σοκολάτα από κακάο θα κοστίζει όσο και το χαβιάρι:από 2.000 ευρώ το κιλό και πάνω. Θα είναι τόσο δυσεύρετη και ακριβή ώστε ο μέσος καταναλωτής απλώς δεν θα μπορεί να την αγοράσει» εκτιμά ο Τζον Μέισον, εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής του Συμβουλίου Ερευνών για την Προστασία της Φύσης, με έδρα την Γκάνα…..>>>

«Είναι δύσκολο να διατηρήσεις την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα σε συγκεκριμένη έκταση γης κάθε φορά, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν τα παράσιτα που κατατρώγουν τις σοδειές, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ανανέωση των καλλιεργειών» εξηγεί ο ειδικός Τομ Ντιτς. Προσθέτει μάλιστα πως «αν και οι έρευνες για νέες ποικιλίες και καλύτερες μεθόδους διαχείρισης των υφιστάμενων καλλιεργειών θα μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα, η άλλη πρόκληση είναι ότι το κακάο συναγωνίζεται στην εξεύρεση αγροτικού χώρου με άλλα προϊόντα όπως το φοινικόλαδο, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση για την παραγωγή βιοκαυσίμων».
Την ίδια ώρα εκατομμύρια νέοι καταναλωτές στον αναπτυσσόμενο κόσμο καθίστανται εξαρτώμενοι από τη γλυκιά λιχουδιά.
Παρά την αλματώδη χρηματιστηριακή αύξηση της αξίας του κακάου, δεν αμείβονται με περισσότερα χρήματα οι φτωχοί μικροκαλλιεργητές της Αφρικής (στη φωτογραφία γυναίκα από την Ακτή Ελεφαντοστού), οι οποίοι αποτελούν το 95% του συνόλου των καλλιεργητών. «Αυτοί οι αγρότες κέρδιζαν και εξακολουθούν να κερδίζουν ελάχιστα χρήματα:γύρω στα 80 σεντς (του δολαρίου) την ημέρα κατά μέσο όρο» αποκάλυψε προ μηνός ο Τόνι Λας, πρόεδρος της Ενωσης Ερευνών Κακάου, στην ετήσια διάσκεψη της Βρετανικής Ακαδημίας Σοκολάτας.
Πηγή: www.newsit.gr
Ακολουθήστε το Νέα Μουδανιά Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι
όλες τις ειδήσεις της Χαλκιδικής