Στη Γερμανία τοποθετούνται κάθε χρόνο σχεδόν 1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα πράσινων οροφών. Στη Σουηδία, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να ξαναδημιουργήσουν το φυσικό χώρο που χρειάστηκαν για να χτιστούν, αυτή τη φορά στην οροφή τους. Γενικά, τα φυτεμένα δώματα εκτιμάται ότι μπορούν να επαναφέρουν στις πόλεις μέρος της «χαμένης» φύσης, βελτιώνοντας το μικροκλίμα, μειώνοντας την ηχορύπανση και περιορίζοντας την απορροή ομβρίων υδάτων μέχρι και κατά 90%.
Παράλληλα, τα πράσινα δώματα παρουσιάζουν αξιοσημείωτα οικονομικά και αισθητικά οφέλη, ενώ -σε αντίθεση με ότι πιστεύει η πλειοψηφία των πολιτών- το κόστος της δημιουργίας τους δεν είναι απαγορευτικό. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η ανάπτυξη φυτεμένων δωμάτων βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, γεγονός που επιτάσσει -μεταξύ άλλων- τη θέσπιση κινήτρων για όσους αποφασίζουν να «πρασινίσουν» τις οροφές τους, αλλά ενδεχομένως και σχετικών υποχρεώσεων για τους κατασκευαστές.
Ξεκινώντας από αυτόν τον προβληματισμό, το ΤΕΕ/ΤΚΜ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Φυτεμένων Δωμάτων «IGRA-International Green Roof Association», διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Φυτεμένα Δώματα: η ανάκτηση του χαμένου εδάφους», την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010, Ώρα 18:00 μμ, στο αμφιθέατρό του. (Μ. Αλεξάνδρου 49, τ.κ. 54643, Θεσσαλονίκη)
Ο διευθυντής της IGRA, W. Ansel, εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ, και διακεκριμένοι αρχιτέκτονες και ειδικοί στην τεχνολογία πράσινων στεγών, θα αναλύσουν τα πολλαπλά οφέλη των φυτεμένων δωμάτων και τη συμβολή τους στη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και θα παρουσιάσουν έργα και προγράμματα από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Η ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και χορηγούς τις εταιρείες EGREEN, ΤΟΜΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. και ALTO.
Πηγή: ΤΕΕ/ΤΚΜ