Το έθιμο του «Αρνιώτικου Γάμου» της Αρναίας ετοιμάζεται να διασχίσει τα σύνορα και να παρουσιαστεί στις 2 Σεπτεμβρίου στο Leskovac της Σερβίας, αποτελώντας μέρος της στρατηγικής του δήμου Αριστοτέλη για την εξωστρέφεια και την τουριστική προβολή της περιοχής στη βαλκανική αγορά.
Το παραδοσιακό δρώμενο, το οποίο αναβιώνει συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια στην Αρναία κάθε Μάιο, θα μεταφερθεί σε υπαίθριο χώρο της σερβικής πόλης, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πλήρες τελετουργικό της μακεδονικής παράδοσης, που περιλαμβάνει την προετοιμασία της νύφης, το ξύρισμα του γαμπρού, τις πομπές των συγγενών, καθώς και τα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς που συνοδεύουν το γαμήλιο γλέντι.
Η παρουσίαση αυτή εντάσσεται στις εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Σερβίας, αναδεικνύοντας τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δήμοι Αριστοτέλη και Leskovac από το 2022, με άξονες συνεργασίας τον πολιτιστικό και προσκυνηματικό τουρισμό, αλλά και τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο, το συγκεκριμένο έθιμο δεν αποτελεί απλώς μια αναβίωση του παρελθόντος, αλλά, μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού και της ορθής διαχείρισης, έχει τη δυναμική να εξελιχθεί από ένα απλό πολιτιστικό δρώμενο σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την τοπική ανάπτυξη και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Πηγή: voria.gr
