Συγκρατημένη ήταν η εκκίνηση της τουριστικής θερινής σεζόν για τη Βόρεια Ελλάδα, με το πρώτο crash test το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, να χαρακτηρίζεται ως ένα καλό …ζέσταμα για το καλοκαίρι, χωρίς, ωστόσο, να αφήνει το αποτύπωμα που θα προσδοκούσαν οι άνθρωποι του κλάδου. Άλλωστε, όπως σπεύδουν να εξηγήσουν οι ίδιοι, οι τουριστικοί προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας μπαίνουν σε πραγματικούς καλοκαιρινούς ρυθμούς μετά τις 10 Ιουνίου, όταν κλείνουν και τα σχολεία, καθώς από την περίοδο εκείνη και μετά πολλοί Βαλκάνιοι, πέρα από τους Έλληνες, επιλέγουν να ταξιδέψουν.
Το ξεκίνημα της καλοκαιρινής περιόδου δεν φαίνεται να προβληματίζει, πάντως ιδιαίτερα, τους εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς καθώς ούτως ή άλλως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκφράζουν εκτιμήσεις, συγκρατημένα, αισιόδοξες για τη θερινή σεζόν. Χαρακτηρίζουν, δε, το φετινό καλοκαίρι, ως εκείνο των τουριστικών πακέτων, αλλά και των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, που θα αποτελέσουν και τους κυρίους ρυθμιστές για το τελικό αποτέλεσμα.
Την ίδια ώρα έχοντας ως δεδομένο ότι το 50% του τουρισμού της περιοχής είναι οδικός, δημιουργείται ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τις πολύωρες καθυστερήσεις που καταγράφονται στις πύλες εισόδου της χώρας μας, ως αποτέλεσμα του νέου συστήματος Entry/Exit System – EES, το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική καταγραφή των πολιτών τρίτων χωρών που επισκέπτονται ευρωπαϊκά κράτη για βραχεία διαμονή έως και 90 ημερών.
Όπως λένε άνθρωποι του τουρισμού δεν αποκλείεται οι καθυστερήσεις και οι ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα, που ήδη έχουν παρουσιαστεί και από τα ΜΜΕ βαλκανικών χωρών, να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για κάποιους από αυτούς που είχαν σκοπό να περάσουν μέρες των θερινών διακοπών τους σε δημοφιλείς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα η οικονομική στενότητα των Ευρωπαίων σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που προκαλεί η συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν προβληματισμό για το τι τελικά θα πράξουν όσοι συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής.
Χαλκιδική, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις κρατήσεις
Για μέση πληρότητα 70% – 75% για τον Ιούνιο κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για αναστροφή του κλίματος προς το θετικότερο υπενθυμίζοντας πως πέρυσι ο Ιούνιος, το πρώτο δεκαήμερο του οποίου, διαχρονικά, είναι υποτονικό καθώς δεν έχουν κλείσει τα σχολεία, ολοκληρώθηκε με πληρότητα στο 85%. Αναφορικά με τους καυτούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα, ενώ καθοριστικές στη συνολική εικόνα αναμένεται να είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Ωστόσο, όπως εξηγεί κ. Τάσιος, λόγω της οικονομικής ανασφάλειας που βιώνουν λίγο – πολύ όλοι οι Ευρωπαίοι, τη φετινή χρονιά ρόλο καταλύτη για την πορεία της σεζόν αναμένεται να παίξουν τα τουριστικά πακέτα. Ολοένα και περισσότεροι αναζητούν οικονομικά επταήμερα, δεκαήμερα πακέτα που περιλαμβάνουν τη μεταφορά, τη διαμονή, αλλά και τη διατροφή, προκειμένου το κόστος να είναι προκαθορισμένο. Σε αυτή την εξίσωση πλήττονται κατά κύριο λόγο τα μικρά καταλύματα και τα Airbnb, καθώς δεν μετέχουν σε τέτοιου τύπου πακέτα, ενώ και η εστίαση αναμένεται να αντιμετωπίσει και φέτος τα δικά της προβλήματα αν, τελικά, οι τουρίστες είναι φειδωλοί στις όποιες εξόδους τους.
Συγκρατημένη η ροή κρατήσεων στην Πιερία
Για μειωμένη πληρότητα σε σχέση με πέρυσι αναφορικά με τον Ιούνιο, που αγγίζει περί το 50%, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, εκφράζοντας, ωστόσο, συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της σεζόν, η οποία εν πολλοίς θα στηριχτεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Δυστυχώς το τουριστικό προϊόν δεν αποθηκεύεται, οι μέρες που χάνονται, δεν επανέρχονται», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτλακίδης θέλοντας να αποτυπώσει γλαφυρά τις μειωμένες πληρότητες που καταγράφονται. Φέτος η Πιερία επιχειρεί άνοιγμα στη βρετανική αγορά, ωστόσο οι καρποί αναμένεται να φανούν το επόμενο διάστημα, ενώ ισχυρό είναι, διαχρονικά, το αποτύπωμα των Βαλκάνιων και των Γερμανών.
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στα σύνορα της χώρας ο κ. Τσιτλακίδης υπογραμμίζει πως δημιουργούν μια άσχημη εικόνα για τη Βόρεια Ελλάδα, που στηρίζεται στον οδικό τουρισμό. «Οι καθυστερήσεις στις συνοριακές πύλες της χώρας έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο – φανταστείτε τι θα γίνει Ιούλιο, Αύγουστο – λόγω του νέου συστήματος Entry/Exit System – EES. Οι εικόνες αυτές δεν κολακεύουν τη χώρα μας και παράλληλα αποθαρρύνουν μερίδα πολιτών των γειτονικών μας χωρών που θα ήθελαν να κάνουν τις διακοπές τους σε προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Έλεγχοι πρέπει να υπάρχουν, ωστόσο πρέπει να βρεθεί τρόπος είτε να αμβλυνθεί, είτε να λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων. Παράλληλα και η συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανασφάλεια και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην πορεία του τουρισμού» σχολιάζει ο κ.Τσιτλακίδης.
Χαμηλές… πτήσεις για τη Θάσο
Δύσκολη προμηνύεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η τουριστική σεζόν για τη Θάσο, καθώς όπως λένε στη Voria.gr ξενοδόχοι του νησιού, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή οι εξασφαλισμένες πληρότητες άγγιζαν το 70% για Ιούλιο και Αύγουστο, φέτος το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 30%.
Οι ελπίδες τους φαίνεται να εναπόκεινται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενώ στα θετικά προσμετρώνται η νέα πτήση από τη Δανία, η αεροπορική σύνδεση με την Πολωνία, αλλά και το άνοιγμα στην αγορά της Βρετανίας το 2027 όποτε η Jet2, θα αρχίσει να πετάει προς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας. Στόχος είναι πέρα από τους Βαλκάνιους τουρίστες που συγκεντρώνει η Θάσος, με τους Ρουμάνους να κρατούν τα σκήπτρα, να διαμορφωθεί ένα νέο τουριστικό μείγμα στο οποίο παρουσία θα έχουν και δυτικοευρωπαίοι αλλά και Σκανδιναβοί.
Στα περσινά επίπεδα οι τιμές στη Σκιάθο
Για εικόνα καλή, αντίστοιχη με την περσινή όσον αφορά τις προκρατήσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Άκης Τσαρούχης, υπογραμμίζοντας πως, ήδη το 60% – 70% των συμβολαίων στο νησί, είναι κλεισμένα. Το υπόλοιπο 30% θα κινηθεί σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δεν έχει ξεκαθαρίσει, η πορεία της σεζόν θα κριθεί, τελικά, από το αν όσοι εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής, θα ταξιδέψουν, αλλά και από το κατά πόσο θα επηρεαστούν από τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που έχουν εκτιναχθεί.
Ερωτηθείς ο κ. Τσαρούχης σχετικά με τις τιμές των ξενοδοχείων, τόνισε ότι παρά τα αυξημένα κόστη, οι ξενοδόχοι τις έχουν κρατήσει στα περσινά επίπεδα. Όσο για τις κύριες εθνικότητες που επισκέπτονται το νησί, αυτοί είναι Βρετανοί, Σκανδιναβοί, Ιταλοί, Ολλανδοί, Γερμανοί και Βαλκάνιοι.
Πηγή: voria.gr
