Βαλκάνιοι επενδύουν στην αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική

Δημοφιλής προορισμός για Βαλκάνιους αγοραστές ακινήτων παραμένει η Χαλκιδική, με τους μεσίτες της περιοχής να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις συμφωνίες που κλείστηκαν τη σεζόν που μας πέρασε. Το ενδιαφέρον δε, συνεχίζεται ακόμα και τώρα. Το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, που συγκεντρώνει και τα περισσότερα ακίνητα, είναι και αυτό με τη μεγαλύτερη ζήτηση και κινητικότητα.

Ο προσφάτως επανεκλεγείς, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Κτηματομεσιτών Ν. Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Στιβαχτάρης, μιλώντας στο «ΤyposThes» επεσήμανε ότι η φετινή θερινή περίοδος ήταν μια πολύ καλή περίοδος, ενώ η ζήτηση συνεχίζεται κανονικά, απλώς, όπως είναι λογικό, η λήξη της τουριστικής σεζόν αλλάζει τον τρόπο επικοινωνίας με τους υποψήφιους πελάτες, οι οποίοι πλέον κλείνουν ραντεβού με τους μεσίτες κάποια τριήμερα που τους βολεύει να επισκεφθούν την περιοχή από κοντά.

Τα περισσότερα γραφεία της Χαλκιδικής είναι πάρα πολύ ικανοποιημένα, με την κίνηση να ξεπερνά και τις προσδοκίες τους. Κάποιες δουλειές όμως βρίσκονται ακόμη στο δρόμο της ολοκλήρωσης, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Στιβαχτάρης, ακόμα και σήμερα που υπάρχει η σημαντική βοήθεια από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η διαδικασία των συμβολαίων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας καθυστερεί εξαιτίας των πολλών δικαιολογητικών που απαιτούνται. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ακόμα και για ένα απλό οικόπεδο, χωρίς κτίσμα, απαιτούνται πάνω από 22 δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία.

Βαλκάνιοι οι κύριοι πελάτες

Κατά κύριο λόγο το ενδιαφέρον προέρχεται από Βαλκάνιους. Μάλιστα, ο κ. Στιβαχτάρης προσδιορίζει το ποσοστό αυτό σε άνω του 50%, δηλαδή πάνω από 1 στους 2 αγοραστές προέρχεται από κάποια βαλκανική χώρα, με τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία να βρίσκονται στην κορυφή των χωρών από τις οποίες υπάρχει ζήτηση. Οι βαλκάνιοι αναζητούν κυρίως κατοικίες από 60.000-100.000 ευρώ κοντά στη θάλασσα ή αγορά οικοπέδου προς ανέγερση, συνήθως, ενοικιαζόμενων δωματίων. Τα σπίτια που βγαίνουν προς πώληση ανήκουν, κατά κύριο λόγο, σε Έλληνες γύρω περιοχών που τα είχαν ως δεύτερη, εξοχική, κατοικία ή αφορούν ακίνητα που είχαν αγοραστεί από κάποιους άλλους που δεν επιθυμούν πλέον να το έχουν στην κατοχή τους. Πάντως μεγάλο ποσοστό των αγοραστών είναι και Έλληνες. «Υπάρχει και από Έλληνες μεγάλο ενδιαφέρον», τονίζει ο κ. Στιβαχτάρης.

Οι νέοι αγοραστές των ακινήτων από τα Βαλκάνια, κατά κύριο λόγο τα αγοράζουν για εκμετάλλευση, κάτι που είναι διαδεδομένο κατά την τελευταία 5ετία όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για Βαλκάνιους οδικούς τουρίστες.

Ποιες περιοχές «σκανάρουν»

Το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, η Κασσάνδρα, είναι αυτό που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον κάτι που έχει να κάνει και με τις επιλογές, καθώς εκεί υπάρχουν τα περισσότερα κτισμένα ακίνητα.

Από Καλλικράτεια μέχρι Παλιούρι, αλλά και Πευκοχώρι, Πολύχρονο, Χανιώτη και Καλλιθέα είναι περιοχές που «σκανάρουν» υποψήφιοι αγοραστές, ενώ στο δεύτερο πόδι, στη Σιθωνία, η Νικήτη, μια περιοχή στην οποία σημειώνεται αυτήν την στιγμή τεράστια ανοικοδόμηση, όπως τονίζει ο κ. Στιβαχτάρης, είναι επίσης ψηλά στις επιλογές. «Υπάρχει ακόμη αυξημένη ζήτηση για τη συγκεκριμένη περιοχή», αναφέρει. Ο θρησκευτικός τουρισμός αυξάνει όμως τη ζήτηση και για το τρίτο πόδι, στην προ του Άθω περιοχή, όπως η Ουρανούπολη, η Ιερισσός κλπ, όπου και εκεί υπάρχουν πολλές επενδύσεις και αγοραπωλησίες, σύμφωνα με τον κ. Στιβαχτάρη, όμως εκεί τα ακίνητα προς διάθεση είναι λιγότερα σε αριθμό συγκριτικά με τις άλλες περιοχές της Χαλκιδικής.

Οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες είναι αυξημένες σε σύγκριση με την περίοδο 2019-2020, οπότε και ξεκίνησε η άνοδος της αγοράς, ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία τους, αν είναι μπροστά στη θάλασσα, στη δεύτερη σειρά από τη θάλασσα, αν έχουν θέα, αν είναι ανακαινισμένα ή νεόδμητα.

Τέλος, σε ότι αφορά τις τουριστικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επένδυση για σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα στο Διάσπορο, στο νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τη Βουρβουρού, την οποία δρομολογεί η ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ και η ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης στην περιοχή της Κασσάνδρας που αφορά τα πρώην Pallini Beach, Athos Palace Hotel και Theophano Imperial Palace και την ανάπτυξη resort.

Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση της εκλογικής διαδικασίας των μελών του Συλλόγου Μεσιτών Κτηματομεσιτών Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου στα Μουδανιά. Μετά τις αρχαιρεσίες και την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. έγινε η συγκρότησή σε σώμα του νέου προεδρείου που θα εκπροσωπήσει τον σύλλογο για την επόμενη τριετία. Όπως προαναφέρθηκε, πρόεδρος για 5η συνεχή τριετία αναδείχθηκε ο κ. Γρηγόρης Στιβαχτάρης, ο οποίος επεσήμανε την εκτίμηση και το σεβασμό του προς τους συναδέλφους του που τον τίμησαν με τη ψήφο τους. Έκανε λόγο για μεγάλη τιμή, τονίζοντας πως «πρέπει να αντιπαρατεθούμε όλοι μαζί στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας». Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος μετρά 27 χρόνια από την ίδρυσή του. Αναλυτικά το νέο προεδρείο έχει ως εξής:

ΣΤΙΒΑΧΤΑΡΗΣ Γρηγόριος του Βασιλείου – ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΛΟΔΗΜΟΥ Αικατερίνη του Μιχαήλ – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΕΦΑΛΙΔΗΣ Στέφανος του Δημητρίου – ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΟΥΛΗΣ Κωνσταντίνος του Παναγιώτη – ΤΑΜΙΑΣ

ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ Θεόδωρος του Στέλιου – ΒΟΗΘΟΣ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗΣ Σαβέλλιος του Σαβέλλιου – ΜΕΛΟΣ

ΤΖΕΠΡΑΗΛΙΔΗΣ Γεώργιος του Κωνσταντίνου – ΜΕΛΟΣ

*Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

Exit mobile version