Χαλκιδική: Ανάστατοι οι κάτοικοι από επιθέσεις λύκων σε σκυλιά (βίντεο)

φώτο αρχείου

Πολλά είναι πλέον τα περιστατικά επιθέσεων από λύκους με θύματα σκυλιά στη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους.

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, δόκτωρ Βιολογίας και επιστημονικά υπεύθυνος για τον λύκο στην περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action24, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι επιθέσεις λύκων σε ανθρώπους είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Τα τελευταία 40 χρόνια στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, είχαμε μονάχα δύο θανάτους από επιθέσεις λύκων σε ανθρώπους, οι οποίες έγιναν κάτω από ειδικές συνθήκες, αντιθέτως οι θάνατοι από σκυλιά είτε από αδέσποτα, είτε δεσποζόμενα μόνο στην ΕΕ και μόνο για το 2016 ήταν 46, οπότε καταλαβαίνετε ότι ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι στην άγρια ζωή, αλλά λιγάκι πιο κοντά».

Ο δόκτωρ συνέχισε λέγοντας: «Όσον αφορά τους λύκους στη Χαλκιδική, ιδιαίτερα ο δήμος Αριστοτέλη, δεν είναι μια περιοχή που δεν είχε λύκους, υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, όπου λόγω της επανάκαμψης του λύκου έχουμε παρουσία του είδους ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Υπάρχουν ειδικές συνθήκες όπου ωθούν τον λύκο να πάει πιο κοντά στον άνθρωπο. Το ένα είναι η διαθεσιμότητα της φυσικής τους λείας, δηλαδή αν έχουν κάτι να φάνε. Στην περιοχή της Χαλκιδικής υπάρχουν θηράματα, όπως ζαρκάδια, αγριογούρουνα, αλλά δε γνωρίζουμε τις πληθυσμιακές εκτιμήσεις».

Για τις επιθέσεις λύκων σε σκύλους τόνισε: «Αυτό δεν γίνεται παντού, οπότε πρέπει να δούμε τις ειδικές συνθήκες. Αν υπάρχει πληθυσμιακή επάρκεια της φυσικής τους λείας. Ένα ακόμη πράγμα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είναι η δραματική μείωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Παραδοσιακά, οι λύκοι τρέφονταν σε μεγάλο ποσοστό με κτηνοτροφικά ζώα, τα οποία αποτελούσαν ευάλωτη τροφή τους, αλλά τώρα έχει μειωθεί η διαθεσιμότητα τροφής».

Από τις κάμερες που έχει τοποθετήσει η οργάνωση Καλλιστώ στην περιοχή της Χαλκιδικής με τις πολλαπλές επιθέσεις λύκων σε σκύλους, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν λίγα άτομα σκύλων, μόλις 2-3 άτομα στο σημείο των επιθέσεων καταγράφηκαν μέχρι στιγμής, ωστόσο, δυστυχώς, οι κάμερες κλάπηκαν μετά από λίγες ημέρες από αγνώστους.

Πηγή: flash.gr

Exit mobile version