Συκιά Χαλκιδικής – Σχολική χρονιά: Εκπέμπει SOS για τις κενές θέσεις των εκπαιδευτικών

lyk-sykias.chal.sch.gr

Άλλη μια σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο προβλήματα όπως κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές, εξακολουθούν να ταλαιπωρούν μαθητές και γονείς. «Δεν υπάρχουν καθηγητές για τα βασικά μαθήματα των παιδιών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο» δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Συκιάς Χαλκιδικής και αντιπρόεδρος του Γυμνασίου Σωτηρία Κωνσταντάρα.

Φωνές απόγνωσης ακούγονται για ακόμη μια σχολική χρονιά από την Συκιά Χαλκιδικής, δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Σιθωνίας, η οποία απέχει 30 περίπου χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, 50 χλμ. από τη Νικήτη, έδρα του Δήμου και 90 χλμ. περίπου από την πρωτεύουσα του νομού, τον Πολύγυρο.

Πρόσφατα, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕ.Λ. και του Γυμνασίου Συκιάς απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας με αποδέκτες το γραφείο του Πρωθυπουργού, τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και βουλευτές του νομού Χαλκιδικής, ζητώντας να βρεθούν άμεσα λύσεις σχετικά με τα κενά που υπάρχουν στις θέσεις των εκπαιδευτικών.

«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν ήταν καθόλου ευχάριστη για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της Συκιάς Χαλκιδικής. Η ύπαρξη μόνο δυο (2) μονίμων καθηγητών και τριών (3) αναπληρωτών με διάθεση στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο τριών (3) μονίμων καθηγητών και τριών (3) αναπληρωτών που διατίθενται και στο Γυμνάσιο, έχει δυσχεράνει σε μεγάλο βαθμό την ομαλή λειτουργία των σχολείων και μας βρίσκει όλους αγανακτισμένους» δηλώνει με αγανάκτηση και προβληματισμό στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Συκιάς Χαλκιδικής και αντιπρόεδρος του Γυμνασίου Σωτηρία Κωνσταντάρα.

Όπως η ίδια μας εξηγεί, τις τελευταίες ημέρες οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι είναι περίπου 200 στο σύνολο, παρακολουθούν μόλις μια ώρα μάθημα ή τετράωρα όπου «οι δυο ώρες είναι μάθημα και οι δυο ώρες κενό» υπογραμμίζεται. Και μάλιστα, οι ώρες με τα κενά ανάμεσα στα μαθήματα, προμηνύουν και επικίνδυνες καταστάσεις, καθώς δεν υπάρχει καμία επιτήρηση στον αύλειο χώρο του σχολείου.

«Πώς θα λειτουργήσει το σχολείο, πώς θα προετοιμαστούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις;» αναρωτιέται η κα. Κωνσταντάρα επισημαίνοντας το χρόνιο πρόβλημα για το οποίο όπως είπε θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.

Είναι παραμελημένη η περιοχή μας

Πρόσφατα, ο βουλευτής Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος συναντήθηκε με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κυρίους Κόμπο και Μανουσαρίδη αντίστοιχα, ούτως ώστε να ενημερωθεί για τα εκπαιδευτικά θέματα του νομού.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση από το γραφείο του βουλευτή κ. Γιώργου, θετικό οιωνό αποτελεί το γεγονός ότι η εικόνα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο ίδιος ωστόσο, στέκεται και σε ζητήματα, τα οποία, όπως κάθε χρόνο, είναι “κλασσικά”, όπως π.χ. τα κενά και οι όποιες ελλείψεις δημιουργούνται κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές από εκπαιδευτικούς οι οποίοι αναλαμβάνουν υπηρεσία και τελικώς δεν υπηρετούν. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, στις άδειες κύησης και ανατροφής που λαμβάνονται, αλλά και σε όσους αναγκάζονται για λόγους υγείας να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους.

«Δεν είναι όλα καλά στην παιδεία. Η περιοχή μας είναι παραμελημένη και ζητούμε να κοιτάξουν τις απομακρυσμένες περιοχές» δηλώνει στο GRTimes.gr η κα. Κωνσταντάρα προσθέτοντας «τα δικά μας παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και είναι υποχρέωση τους να την παρέχουν.».

Κενές θέσεις, κενά στα μαθήματα

Το πρόβλημα με τις κενές θέσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία της Συκιάς Χαλκιδικής δεν είναι τωρινό. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων το έχουν επισημάνει και στο παρελθόν με σχετικές επιστολές, ζητώντας από τους αρμόδιους να χαρακτηριστούν οι περιοχές τους ως δυσπρόσιτες ή να γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ειδικής προκήρυξης.

Ποιες θέσεις όμως είναι κενές τόσο στο Γυμνάσιο όσο στο Λύκειο Συκιάς; Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, το Γυμνάσιο Συκιάς για την ομαλή λειτουργία του χρειάζεται φιλόλογο, φυσικό, οικονομολόγο, τεχνολογίας, μουσικό, γυμναστή, εικαστικών, αγγλικών, γερμανικών, μαθηματικό και θεολόγο.

Οι οργανικές θέσεις Θεολόγου, Αγγλικών, Γερμανικών, Γυμναστή, Μαθηματικών εξακολουθούν να μην είναι καλυμμένες λόγω μακροχρονίων αδειών ή αποσπάσεων.

Στο ΓΕ.Λ. Συκιάς οι οργανικές θέσεις φιλόλογου, αγγλικών και φυσικής αγωγής εξακολουθούν να μην είναι καλυμμένες λόγω αποσπάσεων. Το Λύκειο για την ομαλή λειτουργία του χρειάζεται μαθηματικό, φιλόλογο, φυσικό, αγγλικών, γερμανικών, θεολόγο, οικονομολόγο και γυμναστή.

Υπάρχουν σπίτια για τους εκπαιδευτικούς

Σχετικά με φήμες που κυκλοφορούν ότι γενικότερα οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να βρουν σπίτι για να μένουν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου, όπως αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Συκιάς Χαλκιδικής και αντιπρόεδρος του Γυμνασίου Σωτηρία Κωνσταντάρα, είναι αναληθείς. «Υπάρχουν σπίτια για τους εκπαιδευτικούς και μάλιστα έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα από το Σύλλογο Επαγγελματικών Συκιάς που υπάρχουν αναρτημένα καταλύματα» υπογραμμίζει.

*Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com), Πηγή: grtimes.gr

Exit mobile version