Διεγράφη κι επισήμως η Λινού – Δεν παραδίδει την έδρα η Λινού

φώτο αρχείου

Στην αντεπίθεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ • «Έπρεπε να είχε ελεγχθεί πριν μπει στα ψηφοδέλτια» είπε ο πρόεδρος του κόμματος • «Το είχα ενημερώσει από τον Ιούλιο» σχολίασε για Φάμελλο • Πέταξε ξανά το γάντι στους αμφισβητίες.

Συνθήκες ανοικτού πολέμου σε αρκετά μέτωπα έχουν δημιουργεί για ακόμη μια φορά εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την απόφαση του προέδρου να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Φάμελλο στην προεδρία της ΚΟ, αλλά και το σημερινό αίτημα προς την Αθηνά Λινού να παραδώσει την έδρα της.

Μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα με την ένταση να μην μειώνεται, ο πρόεδρος του κόμματος με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Χ τοποθετήθηκε για το ζήτημα της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού, καθώς δεν έχει απαντήσει στις σημερινές προσπάθειες επικοινωνίας μαζί της.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει «τυχόν παραίτησή της πλέον είναι προσωπικό (και πολιτικό) ηθικό της ζήτημα».

Τέλος, δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές προς την πλευρά Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι «η οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

Λίγη ώρα αργότερα, με επιστολή του Νίκου Παππά προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ανακοινώθηκε κι επισήμως η διαγραφή της κ. Λινού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, αριθμεί 34 βουλευτές, τρεις περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. που είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη.

Η ανακοίνωση

Η διαφάνεια και ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες για εμάς.

Αυτές άλλωστε συνιστούν και ειδοποιό διαφορά μεταξύ της Αριστεράς και του συστήματος Μητσοτάκη.

Σε τέτοια όμως ζητήματα πρέπει κανείς να είναι δίκαιος, να κάνει έρευνα -ακόμη και χρονοβόρα- και όχι να λειτουργεί υπό οποιαδήποτε πίεση ή το βάρος της κοινής γνώμης.

Ζήτησα εξηγήσεις από την Αθηνά Λινού για την υπόθεση της ΑΜΚΕ Prolepsis.

Τα στοιχεία που μας παρείχε δημιούργησαν περισσότερες απορίες και αμφιβολίες από όσες προϋπήρχαν. Το γραφείο μου ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις και στοιχεία, τα οποία δεν δόθηκαν μέχρι σήμερα, που είναι η ημέρα της έναρξης των εργασιών της Βουλής.

Αναζητούμε όλη μέρα την Αθηνά Λινού για να της ζητήσουμε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα προκειμένου να διευκολύνει το κόμμα. Είναι ενήμεροι οι συνεργάτες της. Δεν απαντά.

Συνεπώς, ζήτησα τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
Τυχόν παραίτησή της πλέον είναι προσωπικό (και πολιτικό) ηθικό της ζήτημα.

Να είναι ξεκάθαρο: Εισαγγελέας δεν είμαι. Μιλάω καθαρά πολιτικά.

Και πολιτικά, η οικονομική δραστηριότητα με εταιρείες διαφαινόμενου ειδικού σκοπού σε συνδυασμό με μια σειρά απευθείας αναθέσεων δεν συνάδουν με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, οι απευθείας αναθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί σταθερά ως όχημα για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, αποτελούν κόκκινη γραμμή για εμάς.

Η οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Για εμένα δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ προσωπικής συμπάθειας και αναγκαίας πολιτικής πράξης.

Όπως δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ μίας χαμένης έδρας και μίας Αριστεράς χωρίς σκιές.

Όπως δεσμεύτηκα χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει. Και θα αλλάξει ριζικά σε ένα κόμμα των μελών, των πολιτών, της κοινωνίας.

Δυστυχώς οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Και πρόσκαιρη πολιτική φθορά.

Όμως για μένα το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Το άλμα προς τα εμπρός θα γίνει με κάθε κόστος.

Την πρόθεσή της να μην παραδώσει την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και να τιμήσει τους «25.000 και πλέον ψηφοφόρους μου» υπογραμμίζει η Αθηνά Λινού, η οποία διεγράφη σήμερα το απόγευμα από την ΚΟ του κόμματος έπειτα από εβδομάδες έντασης και καταγγελιών από την πλευρά του Παύλου Πολάκη.

Η Αθηνά Λινού με αιχμηρό τρόπο κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη ότι έχει επιλέξει μια καταστροφική πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει πως δεν παραδίδει την έδρα της.

Σύμφωνα με τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ η διαγραφή από την ΚΟ «είναι σαφώς μια επιλογή του κ. Κασσελάκη μεταξύ εμού και του κ. Παύλου Πολάκη», ενώ καταγγέλλει την καθοδική πορεία που επέλεξε για το κόμμα ο πρόεδρος.

«Δυστυχώς, έδωσα αρκετό περιθώριο στον κ. Κασσελάκη να αποφασίσει σε τι είδους κόμμα θέλει να ηγηθεί, και αποφάσισε ότι το κόμμα που ηγείται θα μετατραπεί σε «πολακικό». Είμαι, όμως, βέβαιη ότι η καταστροφική πορεία του σημερινού κόμματος Πολάκη/Καπνισάκη/Κασσελάκη, αργά ή γρήγορα θα σταματήσει. Από την πλευρά μου συνεχίζω να πιστεύω ότι ένα ευρύτερο δημοκρατικό αριστερό κίνημα είναι εφικτό και θα συνεχίσω να δουλεύω γι’ αυτό» καταλήγει με νόημα.

Αναλυτικά

Τον Μάιο του 2023, πάνω από 25.000 συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους. Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων που έλαβε οποιοσδήποτε από τους σημερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτούς τους συμπολίτες μου, καθώς και τις χιλιάδες των πολιτών που πιστεύουν στη δημοκρατική αριστερά, διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω το κοινοβουλευτικό μου έργο. Προσωπικά, νιώθω ανακούφιση γιατί μπορώ επιτέλους να ασχοληθώ ξανά με τα θέματα που μας αφορούν όλους: ψυχική και σωματική υγεία για όλους, εργασιακά δικαιώματα και υποστήριξη των πιο ευάλωτων, περιβαλλοντικές πολιτικές και καθολική σίτιση παιδιών σε όλη τη χώρα. Μπορώ επιτέλους να επιστρέψω στο να κάνω ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, με κριτική που βασίζεται σε δεδομένα, εμπειρία και ευαισθησία και στις πραγματικές αξίες της αριστεράς.

Η διαγραφή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφώς μια επιλογή του κ. Κασσελάκη μεταξύ εμού και του κ. Παύλου Πολάκη. Παρά το γεγονός ότι παραδόθηκαν στον κ. Κασσελάκη, την Παρασκευή, 460 σελίδες πληροφοριών, επί των οποίων δεν με έχει ενημερώσει για ούτε μία παραμικρή παρατυπία που να επιβεβαιώνει τις συκοφαντίες του κ. Πολάκη, και παρά το γεγονός ότι για τις ανυπόστατες κατηγορίες για δήθεν παράνομες απευθείας αναθέσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υπάρχει ήδη σχετική απόφαση της Μείζονος Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έχει κρίνει αμετάκλητα ότι το σύνολο των διαδικασιών ήταν καθ’ όλα νόμιμο, εκείνος προχώρησε στη διαγραφή μου.

Ο κ. Πολάκης έχει παραδεχθεί και έχει ξεκαθαρίσει ότι η μόνη αιτία των συνεχόμενων συκοφαντικών και εντελώς αναληθών και εμμονικών επιθέσεών του εναντίον μου ήταν να αμυνθεί, να προστατεύσει δηλαδή τον εαυτό του και τη θέση του στο κόμμα. Με λύπη διαπιστώνω την καθοδική πορεία που διάλεξε ο κύριος Κασσελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δυστυχώς, έδωσα αρκετό περιθώριο στον κ. Κασσελάκη να αποφασίσει σε τι είδους κόμμα θέλει να ηγηθεί, και αποφάσισε ότι το κόμμα που ηγείται θα μετατραπεί σε «πολακικό». Είμαι, όμως, βέβαιη ότι η καταστροφική πορεία του σημερινού κόμματος Πολάκη/Καπνισάκη/Κασσελάκη, αργά ή γρήγορα θα σταματήσει. Από την πλευρά μου συνεχίζω να πιστεύω ότι ένα ευρύτερο δημοκρατικό αριστερό κίνημα είναι εφικτό και θα συνεχίσω να δουλεύω γι’ αυτό.

Είχε προηγηθεί μια πρώτη αντίδραση με την οποία ανέφερε προς τον Στέφανο Κασσελάκη: Αγαπητέ κ. Kασσελάκη, Mου ζητήσατε σήμερα μέσω του Διευθυντή του γραφείου σας, κου Καπνισάκη, να παραιτηθώ από τη θέση μου ως βουλευτή του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επικαλούμενος δήθεν έλλειψη διαφάνειας στο έργο μου και κάνοντας ήδη σχετικές δημόσιες δηλώσεις. Με τον τρόπο αυτό μου ζητάτε να αποδεχθώ μιαν ανύπαρκτη ενοχή. Προφανώς, αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει από μέρους μου. Αντιλαμβάνεστε βέβαια επίσης ότι με τον τρόπο αυτό συνομολογείτε ότι συμμετέχετε στις κακόβουλες συκοφαντίες του κου Πολάκη εναντίον μου, συμπεριφερόμενος ως αυτόκλητος δικαστής. Και είναι απορίας άξιο πότε προφθάσατε να διαβάσετε τις 459 σελίδες με στοιχεία που αποδεικνύουν την άψογη διαχείριση της Prolepsis ώστε να προβείτε στην ηθικώς και λογικώς μετέωρη αξίωσή σας. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθώ από βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ούτε να παραδώσω την έδρα την οποία μου έδωσαν 25.000 και πλέον ψηφοφόροι μου.

«Η έδρα ανήκει στο κόμμα»

Με αφορμή την ανακοίνωση Λινού η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με εντολή του Προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, προχώρησε σε διαγραφή της κ. Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. του κόμματος για λόγους διαφάνειας.

Ουδέποτε αμφισβητήθηκαν οι 25.000 ψήφοι που η κ. Λινού έλαβε ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα. Λινού απέφυγε να παράσχει τις διευκρινίσεις και τα στοιχεία που της ζητήθηκαν, κάτι που εξακολουθεί να πράττει και με τη σημερινή δήλωσή της. Ως γνωστόν, είναι αναφαίρετο δικαίωμα η μη αυτοενοχοποίηση…

Όταν ορκίστηκε βουλευτής υπέγραψε τον κανονισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο οποίος αναφέρει ρητά πως η έδρα ανήκει στο κόμμα κι όχι στην ίδια».​

«Έπρεπε να είχε ελεγχθεί στο παρελθόν»

Η απάντηση της βουλεύτριας έρχεται μετά από την παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ανακοίνωσε πως ζήτησε τη διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι εξηγήσεις της δεν τον έπεισαν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε, εμμέσως πλην σαφώς, ζητήσει να παραδώσει και την έδρα της σχολιάζοντας «τυχόν παραίτησή της πλέον είναι προσωπικό (και πολιτικό) ηθικό της ζήτημα», ενώ είχε αφήσει και αιχμές προς την πλευρά Τσίπρα, ότι τα οικονομικά στοιχεία θα έπρεπε να ελεγχθούν πριν καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια.

Λίγη ώρα αργότερα, με επιστολή του Νίκου Παππά προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ανακοινώθηκε κι επισήμως η διαγραφή της κ. Λινού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, αριθμεί 34 βουλευτές, τρεις περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. που είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη.

Πηγή: efsyn.gr

Exit mobile version