LIVE: Φωτιά στην Αττική- Μάχη σε δύο μέτωπα, συνεχείς εκκενώσεις – Καίγονται σπίτια (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Δραματικές είναι οι εικόνες από τη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολη – LIVE όλες οι εξελίξεις.

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά, που έχει ξεπεράσει πλέον τα 30 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από την περιοχή του Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής, για να φτάσει στο Πεντελικό όρος το πρωί της Δευτέρας.

Αυτή την ώρα η φωτιά εξελίσσεται σε δύο μέτωπα όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Το πρώτο μέτωπο είναι του Γραμματικού και το δεύτερο της Καλλιτεχνούπολης.

Ήχησε 112 στην Παντέλη για εκκένωση (UPD 13:13)

Το 112 ήχησε και στη Νέα Πεντέλη. Καλεί τον κόσμο να εκκενώσει προς προς Χαλάνδρι.

Αναζωπύρωση στη Διώνη – Καίγονται σπίτια (UPD 13:ΟΟ)

Δύσκολη η κατασταση στη Διώνη καθώς η πυρκαγιά μαίνεται επικίνδυνη και καίει κι άλλα σπίτια.

Έρχεται βοήθεια από Κύπρο (UPD 12:55)

Η Κύπρος ετοιμάζει πολυμελή αποστολή η οποία θα αναχωρήσει άμεσα για την Αττική προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών ενάντια στις καταστροφικές πυρκαγιές.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (UPD 12:45)

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Εκτροπές κυκλοφορίας:

Από τις περιοχές Βαρνάβα-Σταμάτας-Δροσιάς-Διονύσου-Πεντέλης:

Λ. Μικροχωρίου
Γραμματικού-Καπανδριτίου προς Βαρνάβα
Είσοδος οικισμού Βαρνάβα
Λ. Μαραθώνος, απο την οδό Μ. Αλεξάνδρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λίμνη Μαραθώνα
Μαντά και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα
Έξοδος χωριού Γραμματικού
Λ. Διονύσου Θέση Ανατολή Μαραθώνα
Λ. Διονύσου και Θησέως
Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα
Λ. Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως
Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας
Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή
Λ. Δροσιάς-Σταμάτας και Μακαρίου
Λ. Μαραθώνος και Πιπεροπούλου
Λ. Μαραθώνος και Αναπαύσεως
Λ. Μαραθώνος και Εχετλού
Λ. Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνιών
Λ. Διονύσου και Λ. Καΐρη
Λ. Διονύσου και Αγ. Ιωάννου
Κομβος Αγ. Στεφάνου
Λ. Διονύσου και Δημοκρατίας
Λ. Διονύσου και Ρόδων
Γραμματικό προς Καλέτσι
«My Market» Γραμματικού προς Άνω Σούλι
Σκούφου και Διονύσου
Βασιλέως Γεωργίου Β και Ιπποκράτους
Κλεισθένους και Αναπαύσεως
Πεντέλης και Αναπαύσεως
Αλέξανδρου Παναγούλη και Πεντέλης
Πλατεία Παλιάς Πεντέλης

Από τις περιοχές Ντράφι-Διώνη:

Λ. Μαραθώνος και Ελαιώνων
Λ. Μαραθώνος και Κύπρου
Λ. Μαραθώνος και Ελ. Βενιζέλου
Λ. Μαραθώνος και Αδαμοπούλου

Στην περιοχή της Νέας Μάκρης επιπλέον εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη συμβολή των Λ. Διονύσου και Λ. Μαραθώνος.

Επιπλέον εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη συμβολή των οδών Αγίου Παντελεήμονος και Ξενιας στην περιοχή της Νέας Πεντέλης

Ήχησε το 112 και στον Ερυθρό Νέας Μάκρης (UPD 12:24)

Μήνυμα του 112 και για τον Ερυθρό Νέας Μάκρης. Καλεί τους πολίτες να κινηθούν προς Νέα Μάκρη.

Καίγονται σπίτια στο Νταού Πεντέλης (UPD 12:20)

Οι φλόγες έχουν μπει μέσα στα σπίτια που είναι διάσπαρτα στην περιοχή ενώ κάτοικοι νεότερης ηλικίας, με λάστιχα στα χέρια, προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά στις αυλές και στα σπίτια τους.

Σε επιφυλακή νοσοκομεία και κέντρα υγείας (UPD 12:00)

Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είναι σε επιφυλακή.

112 στο Σουφάνι Μαραθώνα (UPD 11:55)

Δραματική η κατάσταση και νέο 112 για εκκένωση στο Σουφάνι Μαραθώνα. Καλεί τους πολίτες να μετακινηθούν προς Νέα Μάκρη.

Καίγονται σπίτια στην Διώνη (UPD 11:40)

Αυτή την ώρα οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι τη Διώνη όπου καίγονται ήδη σπίτια, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. απεγκλώβισε τέσσερα παιδιά και έναν ηλικιωμένο από την οικία τους, μεταφέροντάς τους προς τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά στη Διώνη είναι κοντά στην οδό Ηπείρου. Έχει μπει δηλαδή μέσα στον αστικό ιστό.

Δείτε βίντεο:

Τροποποιήσεις στις αφίξεις πλοίων (UPD 11:20)

Στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας θα καταπλεύσουν, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τα πλοία superrunner jet, andros queen και Θεολόγος Π, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί σε πολλούς δρόμους της Αττικής για τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Κικίλιας: Βελτιωμένη η κατάσταση σε Διόνυσο και Βαρνάβα – 670 πυροσβέστες στη μάχη (UPD 11:10)

«Από χθες το απόγευμα οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής δοκιμάζονται από μια εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά με την οποία παλεύουμε για πάνω από 20 ώρες υπό δραματικές συνθήκες ΚΑΙ λόγω των σφοδρών ανέμων, ΚΑΙ λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά ΚΑΙ λόγω του πολύ δύσκολου και δύσβατου ανάγλυφου σε πυκνό άκαυτο δάσος» ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση για τη φωτιά στην Αττική.

Και συμπλήρωσε «Αυτή τη στιγμή δίνεται σκληρή μάχη σε δύο μέτωπα: Το ένα είναι στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης και το άλλο στην περιοχή του Γραμματικού».

«Βελτιωμένη είναι η εικόνα στο Διόνυσο, το Βαρνάβα και στο Μικροχώρι» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Και σημείωσε «Επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δσοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα). Οι άνεμοι είναι και σήμερα στα 7 μποφόρ και θα παραμείνουν πολύ ισχυροί και τις επόμενες ώρες».

«Θέλω να είμαι σαφής: Η αντίδραση τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα στην αρχική εστία στο Βαρνάβα ήταν άμεση. Το πρώτο εναέριο επιχείρησε μόλις 5 λεπτά από την έναρξη της φωτιάς, καθώς ήταν ήδη στον αέρα και πραγματοποιούσε έμφορτη περιπολία, ενώ οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν στα πρώτα 7 λεπτά. Σταδιακά και σε σύντομους χρόνους οι δυνάμεις ενισχύονταν συνεχώς με τα εναέρια να φτάνουν τελικά τα 29 και οι πυροσβέστες να ξεπερνούν τους 500» υπογράμμισε.

Και κατέληξε λέγοντας πως «Δυστυχώς η πρόβλεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που έβαζε την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας σε κόκκινο συναγερμό επιβεβαιώθηκε. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να τεθεί σε έλεγχο και να σβήσει και η τελευταία εστία».

180 απεγκλωβισμοί από την ΕΛΑΣ (UPD 10:15)

Η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων για την απομάκρυνση πολιτών που κινδυνεύουν στις περιοχές που πλήττονται από τη μεγάλη φωτιά που καίει από χθες στη βορειοανατολική Αττική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, στην περιοχή επιχειρούν 380 αστυνομικοί με 77 οχήματα, 36 μηχανές, 3 λεωφορεία και 4 βαν.

Παράλληλα, από χθες στις 22:00 έως τις 04:00 αστυνομικοί προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 180 ατόμων τα οποία κινδύνευαν.

Εκκενώνεται η Καλλιτεχνούπολη (UPD 10:00)

Στις 10:00 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Καλλιτεχνούπολης.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν είστε στην Καλλιτεχνούπολη, απομακρυνθείτε μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα».

 

Εκκενώνεται το Νταού Πεντέλης (UPD 09:50)

Λίγο μετά τις 09:45 νέο μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 και αφορά νέα εκκένωση περιοχής.

Το μήνυμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στο Νταού Πεντέλης, απομακρυνθείτε προς Ραφήνα, μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος».

 

Λίγο πριν από τις 09:30 το 112 έστειλε νέο μήνυμα για εκκένωση προς Παλλήνη. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι, απομακρυνθείτε μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη».

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν αυξηθεί: Συνολικά επιχειρούν 560 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος, 177 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα).

Στις 6.20 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Ανατολή προς Νέα Μάκρη. Στην περιοχή της Ανατολής έχει πέσει μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς η φωτιά είναι πάνω από τα σπίτια.

Εκκενώθηκαν το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στην Ανατολή και η Ιερά Μονή Πεντέλης.

Εκκλήσεις για εναέρια μέσα απηύθυναν η δήμαρχος Πεντέλης, Αναστασία Κοσμοπούλου, και ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού, Σπύρος Ζαγάρης, που μίλησαν στον ΣΚΑΪ.

Τα μηνύματα του 112 μεταξύ τις 04.30 και τις 5.45 ήταν αλλεπάλληλα: Εντολή για εκκένωση σε Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Νταού, Αγ. Σπυρίδωνα, Δαμάρασι. Μετά την εντολή για εκκένωση της Πεντέλης, οι Αρχές εκκένωσαν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ενώ υπάρχει ετοιμότητα και για το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει εκκενωθεί, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Πεντέλης Γιάννης Ζούνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Εικόνα της φωτιάς από δορυφόρους της NASA:

Στη μάχη και τα εναέρια μέσα

Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν γύρω στις 06.20 και τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, πάνω από τον οικισμό της Ανατολής επιχειρούν ήδη πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη, όμως παρά τις προσπάθειες η πυρκαγιά εξελίχθηκε με ταχύτητα και αυτή τη στιγμή κινείται προς την κατεύθυνση της Πεντέλης, έχει εξαπλωθεί στο Πεντελικό όρος.

Για τον λόγο αυτό, συνέχισε ο κ. Βαθρακογιάννης, στάλθηκε στις 04:52 από το 112 μήνυμα για ενημέρωση των κατοίκων στους οικισμούς Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα.

Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια.

Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα. Στις 05:45 ενημερώθηκαν επίσης οι κάτοικοι στην περιοχή της Ανθούσας να είναι σε ετοιμότητα.

Πηγή: grtimes.gr

Exit mobile version