Έρχεται το νέο μεγάλο τούνελ της Μακεδονίας -Ποιες περιοχές θα ενώσει, πότε θα ολοκληρωθεί

H νέα σήραγγα θα ενώσει τρεις περιοχές και θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης, καθιστώντας παράλληλα ασφαλέστερες τις μετακινήσεις των πολιτών.

Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που ενισχύει την οδική ασφάλεια στις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων Καστοριάς-Κοζάνης-Πτολεμαΐδας υλοποιείται σήμερα στη χώρα μας, έχοντας καταγράψει σημαντική πρόοδο.

Πρόκειται για τη σήραγγα Κλεισούρας που αποτελεί το πιο σημαντικό τμήμα της νέας επαρχιακής οδού στον οδικό άξονα Καστοριά-Πτολεμαΐδα.

Το τούνελ θα είναι διπλής κατεύθυνσης με μήκος 1.365 μ., πλάτος 11 μ. και μία λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75 μ. Ακριβώς δίπλα της κατασκευάζεται και τούνελ διαφυγής, το οποίο ανά 345 μ. συνδέεται με τρεις συνδετήριες σήραγγες.

Το τμήμα της επαρχιακής οδού Καστοριάς-Πτολεμαΐδας, όπου εντάσσεται η σήραγγα, θα έχει συνολικό μήκος 10,4 χλμ. και θα ξεκινά πριν τη νέα γέφυρα του ρέματος Κώτουρη, στην περιοχή της Βασιλειάδας, φτάνοντας στην πλευρά της κοιλάδας Βαρικού.

Το συνολικό πλάτος του ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος θα είναι 8 μ., με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Σε περιοχές με ανοδική κλίση μεγαλύτερη του 6%, προστίθεται λωρίδα βραδυπορείας πλάτους 3,5μ. για την κίνηση των βαρέων οχημάτων.

Πέρα από την κατασκευή της σήραγγας, περιλαμβάνεται η γέφυρα του ρέματος Κώτουρη μήκους 34,6 μ., τέσσερις ισόπεδοι κόμβοι, ισάριθμες διαβάσεις, και δύο κτήρια στα μέτωπα της σήραγγας.

Η σύμβαση μεταξύ του αναδόχου και της προϊσταμένης-επιβλέπουσας αρχής «Εγνατίας Οδού» υπεγράφη στις 21 Οκτωβρίου 2022 με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου, προϋπολογισμού 71,07 εκατ. ευρώ το 2025.

Αναφορικά με τα οφέλη της σήραγγας, αυτή θα ενώσει τρεις περιοχές, την Καστοριά, την Εορδαία και το Αμύνταιο, ενώ θα μειώσει τον χρόνο διέλευσης του ορεινού όγκου Κλεισούρας, κατά περίπου 25 λεπτά.

Με το έργο θα έρθουν πιο κοντά όχι μόνο οι απλοί πολίτες αλλά και οι επιχειρηματίες, κάτι που συνδράμει στην ενδυνάμωση της ενδοπεριφερειακής συνοχής και ενδοπεριφερειακής επικοινωνίας με έναν δρόμο ασφαλή, ικανό να αλλάξει την εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας.

Το τούνελ αποτελούσε όραμα για όλη τη Δυτική Μακεδονία και πάγιο αίτημα των κατοίκων της Καστοριάς και της Εορδαίας εδώ και δεκαετίες.

Πηγή: carandmotor.gr

Exit mobile version