Παραλία Οφρυνίου: Το ντροπιαστικό φαινόμενο των πακτωμένων ομπρελών (φώτο – βίντεο)

φώτο αρχείου

Ασυνείδητοι ιδιοκτήτες εξοχικών και παραθεριστές πακτώνουν τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες τους για να έχουν την ίδια θέση στην παραλία- Άμεσα θα τις σηκώσουμε λέει ο δήμος Παγγαίου.

Η εφαρμογή MyCoast δημιουργήθηκε για να ελέγχουν οι πολίτες εάν ο κάθε ιδιοκτήτης beach bar τηρεί τη νομοθεσία και έχει τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες εντός των μέτρων για τα οποία έχει πληρώσει και δεν καταπατά δημόσιο χώρο. Στην εν λόγω εφαρμογή οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να κάνουν καταγγελίες.

Ίσως όμως τελικά η κυβέρνηση θα πρέπει να εμπλουτίσει την εφαρμογή έτσι ώστε οι πολίτες να βλέπουν και να ελέγχουν τις καταπατήσεις των ακτών που κάνουν χιλιάδες πολίτες, συνήθως ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, πακτώνοντας τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες τους προκειμένου να έχουν την ίδια θέση στην αγαπημένη τους παραλία.

Το φαινόμενο των πακτωμένων ομπρελών και καθισμάτων στις ακτές από τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε πάρα πολλές παραλίες της Χαλκιδικής αλλά και άλλων περιοχών στη Βόρεια Ελλάδα.

Περίτρανο παράδειγμα η παραλία του Οφρυνίου ή της Τούζλας -όπως είθισται να λέγεται εδώ και χρόνια- η οποία ανήκει διοικητικά στον δήμο Παγγαίου. Οι πακτωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες των πολιτών μοιάζουν σαν κακόγουστη εικαστική παρέμβαση ή σαν να έχουν «φυτρώσει» κατά μήκος της απέραντης παραλίας.

Το βίντεο και οι φωτογραφίες που τράβηξε με drone ο έμπειρος καμεραμάν Νίκος Συράκης από την παραλία της Τούζλας είναι αποκαλυπτικές της θλιβερής κατάστασης η οποία αποτυπώνει το μέγεθος της ασέβειας που επιδεικνύουν πολλοί προς τους συνανθρώπους τους και φυσικά την στρεβλή αντίληψη περί ιδιοκτησίας που διέπει χιλιάδες πολίτες που έχουν αγοράσει εξοχικό σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή. Θεωρούν ότι τους ανήκουν και κάνα δυο τετραγωνικά μέτρα από την κοντινή ακτή κι έτσι στήνουν μόνιμα τις ομπρέλες τους και τις ξαπλώστρες τους. Μάλιστα, οι περισσότεροι εκ των παρανομούντων που «χτίζουν» τις ομπρέλες στην άμμο, κλειδώνουν με αλυσίδες και λουκέτα τις ξαπλώστρες πάνω στις ομπρέλες για να μην τα κλέψουν επιτήδειοι. Κοντολογίς οι παρανομούντες φοβούνται τους παρανομούντες!

Οι πακτωμένες ομπρέλες που κάθε ιδιοκτήτης εξοχικής κατοικίας αφήνει ολημερίς και ολονυχτίς στην παραλία προκειμένου να μην «ταλαιπωρείται» κουβαλώντας τες καθημερινά, αποτελούν -ομοίως με τα beach bar που παρανομούν- καταπάτηση δημόσιου χώρου που στερεί από άλλους πολίτες το δικαίωμα να απολαύσουν την παραλία και την θάλασσα.

Πολλοί δήμοι στα όρια των οποίων σημειώνεται το φαινόμενο των πακτωμένων ομπρελών και καθισμάτων κάνουν τα στραβά μάτια προκειμένου να μην ανοίξουν διενέξεις με τους παραθεριστές που έχουν αγοράσει τα εξοχικά άλλοι πάλι κάνουν επιχειρήσεις και τις ξηλώνουν αν και μετά από λίγες ημέρες- ίσως και την επομένη- στήνουν εκ νέου τις ομπρέλες τους.

Από την πλευρά του δήμου Παγγαίου, ερωτηθείς από το thestival.gr ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χρήστος Κέντζογλου είπε ότι «άμεσα, θα μπει ο Δήμος να τις καθαρίσει», χωρίς όμως να προσδιορίσει την ημερομηνία που θα το κάνει.

Πηγή: thestival.gr
Exit mobile version