Μέτρα προστασίας λόγω του καύσωνα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

φώτο αρχείου

Μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών από τον καύσωνα λαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτό το πλαίσιο από αύριο (Πέμπτη, 11 Ιουλίου) και για όσο διάστημα διαρκέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες θα βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών, από τις 7.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι, ο κλιματιζόμενος χώρος στο θυρωρείο του Κτιρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Δυτική Θεσσαλονίκη (26ης Οκτωβρίου 64).

Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει το κοινό για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.

Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.

Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό.

Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό.

Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα, φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους, και αποφυγή αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους, αλλά να υπάρχει κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

“Στη διάθεση όλων των πολιτών θα βρίσκεται και πάλι ο κλιματιζόμενος χώρος της εισόδου στο θυρωρείο του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προστασία τους από το κύμα καύσωνα. Δεδομένης της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τους ιατρούς του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας ενημερώνει τους συμπολίτες μας αναφορικά με τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την προστασία τους. Προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ασφάλεια, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η θωράκιση της δημόσιας υγείας”, ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου.

Exit mobile version