Γεμάτος σκουπίδια ο βυθός στο Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής (φώτο)

Λάστιχα αυτοκινήτων, κουτάκια μπύρας και αναψυκτικών και αλιευτικά εργαλεία ανασύρουν εδώ και ημέρες δύτες του Θεσσαλονικιώτικου Συλλόγου Greek Eco Project – Πέρσι είχαν ανασύρει από το ίδιο σημείο 7 τόνους σκουπιδιών.

«Σαν την Χαλκιδική δεν έχει» λέει σοφά ο λαός της Θεσσαλονίκης περιγράφοντας τις δαντελένιες ακτές και τα γαλάζια νερά της, ωστόσο κάποιοι δεν την σέβονται και συνεχίζουν να τη ρυπαίνουν με τόνους σκουπιδιών.

Εκατομμύρια αποτσίγαρα στην άμμο, τενεκεδάκια μπύρας και αναψυκτικών στο βυθό, λάστιχα αυτοκινήτων, εργαλεία ψαρέματος, πλαστικά μπουκάλια κ.α. ρυπαίνουν τις παραλίες και το βυθό της πανέμορφης Χαλκιδικής.

Μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Greek Eco Project, αποφάσισε να δράσει και να μαζέψει και φέτος από τις ακτές και το βυθό τα σκουπίδια που χωρίς καμία αίσθηση πετούν οι ασυνείδητοι. Οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές.

«Ξεκινήσαμε το Σάββατο 29 Ιουνίου και θα ολοκληρώσουμε την δράση μας στις 5 Ιουλίου. Από χτες είμαστε στο Πόρτο Κουφό και ξεκινήσαμε τους καθαρισμούς τόσο παράκτια όσο και υποθαλάσσια», είπε στο thestival.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας του Greek Eco Project, Νάνσυ Παπίγγη.

Τα μέλη και οι εθελοντές του Συλλόγου βρίσκονται για 4η συνεχή χρονιά σε διάφορες ακτές της Χαλκιδικής καθαρίζοντας τες τονίζοντας ότι «τις δύο πρώτες χρονιές κάνοντας και τις καταδύσεις είχαμε χαρτογραφήσει σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για καθαρισμό», ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι ο σύλλογος από το Πόρτο Κουφό ανέλκυσε 7 τόνους σκουπιδιών, ενώ φέτος όπως ανέφερε ο Σύλλογος στοχεύει να ανελκύσει 8 τόνους σκουπιδιών.

Οι δύτες του Συλλόγου με πρωτεργάτρια την πρόεδρο του, Αυγή Μεταξά έχουν πέσει κυριολεκτικά στα βαθιά γεμίζοντας τους μεγάλους σάκους με κάθε λογής απορρίμματα τα οποία στη συνέχεια ανεβάζουν στην επιφάνεια και στην ακτή γίνεται διαλογή προκειμένου να προωθηθούν προς ανακύκλωση όπως γίνεται με τα δίχτυα και τα εργαλεία ψαρέματος ή με τα τενεκεδένια κουτάκια και τα αποτσίγαρα.

«Ουσιαστικά τα σκουπίδια που βγάζουμε από το βυθό είναι πλαστικά, αλιευτικός εξοπλισμός τενεκεδάκια από αναψυκτικά και μπύρες, πολλά αλιευτικά εργαλεία καθώς και αρκετά λάστιχα αυτοκινήτου», είπε η κ. Παπίγγη.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στις ακτές οι οποίες δυστυχώς είναι γεμάτες από αποτσίγαρα τα οποία οι θεριακλήδες παραθεριστές κυριολεκτικά τα θάβουν στην άμμο αντί να τα πετάξουν στα σκουπίδια ως οφείλουν. Οι εθελοντές του Συλλόγου επίσης σχολαστικά τα μαζεύουν από τις ακτές και τα προωθούν προς ανακύκλωση.

Η κατάσταση είναι δραματική εάν αναλογιστεί κανείς ότι κάποιοι ακόμα και σήμερα αδιαφορούν για το περιβάλλον, δηλαδή το σπίτι που ζούμε όλοι μας, και πετούν ασύστολα ακόμα και στις διακοπές τους ότι σκουπίδι δημιουργούν. Η κ. Παπίγγη εκτιμά ωστόσο, ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να σέβονται το περιβάλλον και φροντίζουν να μην το ρυπαίνουν. Μάλιστα, ο σύλλογος Greek Eco Project φροντίζει να ενημερώνει διαρκώς τους πολίτες και κυρίως τα παιδιά μέσα απο σειρά ενημερωτικών δράσεων που πραγματοποιεί στα σχολεία.

Πηγή: thestival.gr

Exit mobile version