Ολυμπιάδα: Ο καταπράσινος παράδεισος στη Χαλκιδική με την απέραντη «χρυσή» παραλία, τα γαλάζια νερά και τους αρχαίους θησαυρούς (φώτο – βίντεο)

φώτο αρχείου

Πανέμορφη αλλά… συνεσταλμένη, μικρή αλλά με μεγάλη ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, η Ολυμπιάδα «μαγεύει» τον επισκέπτη της με την ακαταμάχητη γοητεία της, τα πλούσια φυσικά της κάλλη και τη ζεστή φιλοξενία της.

Τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και πλούσιας ιστορίας, η Ολυμπιάδα σε προσκαλεί να την ανακαλύψεις στην βορειοανατολική πλευρά της Χαλκιδικής.

Απέχει μόλις μία ώρα και κάτι από τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ιδανική πρόταση, για ημερήσια απόδραση από την πόλη, αλλά και για προορισμό διακοπών, για όσους αναζητούν ένα θερινό ησυχαστήριο. Το γραφικό χωριό του δήμου Αριστοτέλη είναι ένας πραγματικός παράδεισος που… αναδύεται μέσα από ένα εκπληκτικό τοπίο!

Απέχει μόλις μία ώρα και κάτι από τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ιδανική πρόταση, για ημερήσια απόδραση από την πόλη, αλλά και για προορισμό διακοπών, για όσους αναζητούν ένα θερινό ησυχαστήριο. Το γραφικό χωριό του δήμου Αριστοτέλη είναι ένας πραγματικός παράδεισος που… αναδύεται μέσα από ένα εκπληκτικό τοπίο!

Από τη μία κυριαρχούν τα καταπράσινα βουνά και το δάσος με τα πλατάνια, με την περιοχή να είναι προστατευόμενη, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και από την άλλη, η θάλασσα με τα τιρκουάζ νερά, τις χρυσαφένιες παραλίες και τους γραφικούς κολπίσκους.

Λέγεται πως ο οικισμός πήρε το όνομά του από την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, την οποία ο βασιλιάς Κάσσανδρος είχε εξορίσει στα αρχαία Στάγειρα, που ξεπροβάλλουν λίγα μέτρα πιο πέρα (περίπου 500μ.) πάνω σε μια μικρή, ορεινή χερσόνησο, με την ονομασία «Λιοτόπι» και με θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Πρόκειται για την πόλη που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, ο μεγαλύτερος Ελληνας φιλόσοφος της αρχαιότητας και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τον αρχαιολογικό χώρο να αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Κατά άλλους, η σύζυγος του Βασιλιά των Μακεδόνων, Φιλίππου Β’, εξορίστηκε στο νησάκι Κάπρος (σημερινός Καυκανάς), που θα το δείτε από κάθε σημείο της παραλίας, να «επιπλέει» μέσα στον Στρυμονικό Κόλπο ενώ πίσω του στο βάθος ορθώνεται το Παγγαίο Ορος.

Ολυμπιάδα: Η μεγάλη χρυσαφένια παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά

Η Ολυμπιάδα ξεχωρίζει για τη μεγάλη πανέμορφη παραλία της, κατά μήκος της οποίας είναι χτισμένη… Αυτή απλώνεται στον μυχό ενός φυσικού λιμανιού και εκτείνεται για πολλά μέτρα ακόμη προς τα βόρεια. Έχει μήκος 2.800 μέτρα, μέσο πλάτος 30 μέτρα και προσανατολισμό ανατολικό.

Η ξανθιά άμμος «δένει» αρμονικά με τα γαλαζοπράσινα νερά και σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο που απλώνεται ολόγυρα δημιουργούν ένα μαγευτικό καλοκαιρινό σκηνικό. Τα αβαθή νερά της σε αρκετή απόσταση από την ακτή, την καθιστούν ιδανική για αρχάριους κολυμβητές και παιδιά. Κατά τμήματα η παραλία είναι οργανωμένη και διαθέτει υποδομές.

Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στα κρυστάλλινα νερά της σε όποιο σημείο θέλετε, είτε οργανωμένα σε κάποιο beach bar, είτε πιο απομονωμένοι με ησυχία και ηρεμία. Στο νότιο τμήμα της υπάρχει προβλήτας πρόσδεσης σκαφών και οι λιμενικές εγκαταστάσεις του οικισμού. Η παραλία βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία.

Στην Ολυμπιάδα ένα είναι το σίγουρο… Δεν θα σας λείψει τίποτα! Αν και μικρό, το χωριό είναι ζωντανό και μπορεί να προσφέρει τα πάντα στον επισκέπτη του. Η περιοχή ενδείκνυται για ήσυχες διακοπές με ωραίες παραλίες, περιπάτους και πεζοπορία μέσα στη φύση καθώς και επισκέψεις στους Αρχαιολογικούς χώρους.

Παράλληλα, φημίζεται για τα υπέροχα ταβερνάκια της, με τα εκλεκτά μεζεδάκια και τα φρέσκα θαλασσινά και ψάρια. Μην ξεχνάτε πως η Ολυμπιάδα είναι γνωστή και για τα μύδια της.

Απολαύστε το φαγητό σας, πιείτε τον καφέ και το ποτό σας και το βραδάκι, κάντε τη βόλτα σας στον πεζόδρομο της Ολυμπιάδας που μεταμορφώνεται και αποκτά κοσμοπολίτικο «αέρα» νησιού. Στο βάθος ο φωτισμός των Αρχαίων Σταγείρων θα σας μαγέψει.

Ο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός και η ιστορία του

Το χωριό ιδρύθηκε το 1923 από Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι ήλθαν από την Αγία Κυριακή του Αιγιαλού της Μικράς Ασίας. Οταν εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες, βρήκαν οικισμό με δέκα περίπου αγροτικές οικογένειες.

Αρχικά το έδαφος της περιοχής ήταν ελώδες και η ελονοσία αποτελούσε το κύριο πρόβλημα για τον πληθυσμό. Πολλοί από τους πρόσφυγες πέθαναν και άλλοι σκορπίστηκαν σε άλλα μέρη, στη Μακεδονία και στη Θράκη. Κατά την Τουρκοκρατία το λιμάνι της Ολυμπιάδας ήταν λιμάνι φορτο-εκφόρτωσης ξυλείας, και στην περιοχή υπήρχαν μερικές καλύβες των οποίων οι κάτοικοι μετά την άφιξη των προσφύγων μετοίκησαν στα σημερινά Στάγειρα.

Η περιοχή ωστόσο έχει μεγάλη ιστορική σημασία καθώς εδώ βρίσκονται τα αρχαία Στάγειρα, τα οποία εντοπίζονται ανατολικά του οικισμού. Παράλληλα, σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου, βρίσκεται το νησάκι Κάπρος ή Καυκανάς, το οποίο αναφέρεται και από τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα. Σύμφωνα μ’ αυτόν, το ίδιο όνομα είχε δοθεί και στο λιμάνι της πόλης των αρχαίων Σταγείρων.

Η Ολυμπιάδα έχει μόνιμους κατοίκους όλο το χρόνο (741 σύμφωνα με την απογραφή του 2011), οι οποίοι το καλοκαίρι αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό.
Στο χωριό, όπως είναι φυσικό, θα δείτε και το άγαλμα του Αριστοτέλη. Από το Σεπτέμβριο του 2020 κοσμεί την πλατεία της Ολυμπιάδας μια νέα, γιγάντια τοιχογραφία με το πρόσωπο του, την οποία φιλοτέχνησε ο γνωστός καλλιτέχνης Θάνος Αβραμίδης ή αλλιώς Ethan.

Επίσης έχει ανεγερθεί και η προτομή του Μενέλαου Λουντέμη καθώς οι Μικρασιάτες που δημιούργησαν την Ολυμπιάδα ήταν συμπατριώτες του σημαντικού λογοτέχνη, από την Αγία Κυριακή του Αιγιαλού της Μικράς Ασίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, που ονομάζεται «Αρχαία Στάγιρα» έχει ως σκοπό να διασώσει αλλά και να «κληροδοτήσει» τη βαριά πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τη νεότερη παράδοση στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Ολυμπιάδας. Μεταξύ των δράσεών του είναι η αναβίωση παραδοσιακών εθίμων των προσφύγων της Αγίας Κυριακής.

Οπως το μεγάλο πανηγύρι που στήνεται στις 7 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Κυριακής. Στο χωριό πραγματοποιούνται αρκετές εκδηλώσεις σχεδόν ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, ανάμεσα στις οποίες και η περίφημη «Γιορτή του Μυδιού», η οποία αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από ολόκληρη τη Μακεδονία και από χώρες της Ευρώπης. Κάθε Αύγουστο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο γίνονται θεατρικές εκδηλώσεις ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι λένε σκωπτικά τραγούδια.

Πώς θα πάτε στην Ολυμπιάδα

● Είτε από την παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας και στρίβετε προς Σταυρό (93,1 χλμ.)

● Είτε από την Εγνατία Οδό, βγαίνετε προς Βρασνά και Σταυρό και συνεχίζετε νότια (98χλμ.), ή από Βόλβη, στρίβετε προς Ρεντίνα (93,4 χλμ.) και μετά Σταυρό

● Είτε από την Αρναία, πηγαίνετε μέχρι τη Βαρβάρα και συνεχίζεται βορειανατολικά (107 χλμ.), ή από Στρατώνι και μετά βόρεια (121 χλμ.)

Πηγή ιστορικών στοιχείων: dimosaristoteli.gr, Πηγή: thes.gr

Exit mobile version