Χαλκιδική: Mε υψηλές προσδοκίες στην τουριστική αρένα

φώτο αρχείου

Στις τουριστικές… επάλξεις βρίσκονται ήδη οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής που αναμένουν και φέτος μία τουλάχιστον ικανοποιητική σεζόν με τα πρώτα δείγματα να επιτρέπουν χαμόγελα αν και η εικόνα θα ξεκαθαρίσει όσο πλησιάζουμε προς τον Ιούνιο, εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα που θα διαταράξουν την βαριά βιομηχανία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια και το ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας παραμένουν… ζωηρά, με την περιοχή να διανύει περίοδο τουριστικής άνθισης, χωρίς να πτοούν αγοραστές εξοχικών και επισκέπτες οι υψηλές τιμές.

Οι τιμές στα φετινά πακέτα που κλείνουν τα ξενοδοχεία είναι αυξημένες κατά 5%-10%, αυξήσεις που αναπόφευκτα έγιναν, καθώς όλα τα κόστη, πλην του κόστους ενέργειας, πήραν την ανιούσα σε σύγκριση με πέρσι.

Κοντά στο 60% η πληρότητα τον Μάιο, φορτσάρουν από Ιούνιο οι κρατήσεις

Για τον Μάιο, μέχρι στιγμής, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, είναι κοντά στο 60%, με πολλές κρατήσεις από τη γερμανική αγορά, αρκετούς Πολωνούς και λιγότερους Βρετανούς καθώς οι Βαλκάνιοι θα αρχίσουν να έρχονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές από τις 10 Ιουνίου και μετά, ενώ οι Ιταλοί δεν φεύγουν για διακοπές πριν τις 15 Ιουνίου.

Με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται έως σήμερα, ο Ιούνιος θα φορτσάρει με πληρότητες κοντά στο 70% ενώ θα ακολουθήσει το κυρίως «μενού», Ιούλιο και Αύγουστο με τις πληρότητες να ξεπερνούν το 80%. Οι επαγγελματίες ελπίζουν… παραδοσιακά και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Παράγοντας προβληματισμού για τον τουριστικό κόσμο είναι και οι πολύωρες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους συνοριακούς σταθμούς ενώ για την ώρα το FlyOver δεν δείχνει να προσγειώνει… ανώμαλα τις τουριστικές ροές.

Οι πολύωρες ουρές στα βόρεια σύνορα αναμένεται να μειωθούν μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Ζώνη Σένγκεν και, την κατάργηση, των ελέγχων και στα χερσαία σύνορά μας.

Όσα έργα δεν έγιναν επί σειρά ετών, για την αναβάθμιση των μεθοριακών σταθμών της χώρας μας, λέγεται ότι θα προωθηθούν μέσω Επιτροπής που συστάθηκε προκειμένου να μελετηθούν τα απαιτούμενα έργα από τη Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων, μεταθέτοντας τις εργασίες αυτές σε μελλοντικό χρόνο, παρότι θα έπρεπε να έχουν εκτελεστεί προ πολλού.

Θετικά μηνύματα αλλά η ακρίβεια βάζει… αντηλιακό

Από τον τουριστικό κόσμο εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα ξεπεραστούν φέτος οι επιδόσεις του 2019 οι οποίες πανελλαδικά ξεπεράστηκαν το 2023 με την Χαλκιδική ωστόσο να μένει λίγο πίσω λόγω του «φρένου» στις οδικές αφίξεις.

Υπενθυμίζεται πως σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2022 παρουσίασε ο οδικός τουρισμός στο δεκάμηνο του 2023, συνεχίζοντας ωστόσο, να καταγράφει χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Μένει να φανεί αν οι οδικές αφίξεις θα επιταχύνουν φέτος, προσπερνώντας το ρεκόρ του 2019.

Πάντως, όπως προαναφέραμε, οι επισκέπτες της περιοχής αναμένεται να τεθούν φέτος αντιμέτωποι με αυξήσεις στις τιμές δωματίων και εστίασης έως 10% σε σχέση με το 2023 με την ακρίβεια να… πιάνει θέση στην ξαπλώστρα και τα τουριστικά πακέτα να πολιορκούνται από κλοιό ανατιμήσεων.

Τις αλμυρές τιμές στην τουριστική αλυσίδα (ξενοδοχεία, εστίαση, beach bars) αναπόφευκτα τροφοδοτούν η εκτόξευση στα κόστη ενέργειας (σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα) και πρώτων υλών και σε μικρότερο βαθμό η άνοδος στις αμοιβές των ξενοδοχοϋπαλλήλων (5,5%+5% σωρευτικά τα τελευταία χρόνια) η οποία όμως βοήθησε στην προσέλκυση υπαλλήλων στα ξενοδοχεία μη συνεχούς λειτουργίας.

Η Χαλκιδική που όλους τους χωρά

Αν εστιάσουμε στην σεζόν που μπαίνει με φόρα και προσδοκίες για την Χαλκιδική, οι κρατήσεις στο κοινό της γερμανικής αγοράς είναι αυξημένες κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ στη βρετανική αγορά οι κρατήσεις είναι ανεβασμένες κατά 8%.

Οι κρατήσεις αυτές αφορούν όλη τη σεζόν, που στη Χαλκιδική ατύπως έχει ξεκινήσει από το Πάσχα με τους τίτλους τέλους να πέφτουν περί τις 15 Οκτωβρίου.

Φέτος μάλιστα καταγράφεται δυναμική επιστροφή της πολωνικής αγοράς, μέσω πτήσεων charter, όπως και της τσεχικής. Έχουν ήδη υπογραφεί σχετικά συμβόλαια με μεγάλους tour operators.

Στην βρετανική αγορά παρατηρείται αύξηση πάνω από 20% σε σύγκριση με το 2023. Το πρόγραμμα της Jet2 διευρύνθηκε και προστέθηκαν ακόμη 13 ξενοδοχεία (έχει ήδη 81 ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική) σε Σιθωνία, Ουρανούπολη, Νέα Ρόδα με τις περιοχές του δήμου Αριστοτέλη να εντάσσονται για πρώτη φορά.

Σταθερή δυναμική ανάπτυξης εμφανίζει και η Γερμανική αγορά η οποία παραμένει ψηλά στη λίστα των χωρών που επισκέπτονται τη Χαλκιδική με την αύξηση των προκρατήσεων να προσεγγίζει το 25% σε σχέση με το 2023. Η μάχη για το αν θα έρθουν περισσότεροι Γερμανοί ή Βρετανοί θα είναι σκληρή. Το… ντέρμπι Γερμανίας και Βρετανίας μόνη κερδισμένη θα έχει την Χαλκιδική.

Αναφορικά με τις Σκανδιναβικές χώρες, η Χαλκιδική υποδέχθηκε 15.000 Δανούς τουρίστες το 2023 με τον φετινό αριθμό τους να είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν ενώ και φέτος αναμένονται ανάλογες επιδόσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2023, τη Χαλκιδική, προτίμησαν για τις διακοπές τους πάνω από 1 εκατ. τουρίστες από διαφορετικές εθνικότητες.

Σαν τα εξοχικά της Χαλκιδικής δεν έχει…

«Στην Χαλκιδική σημειώνεται ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για πολυτελείς βίλες πάνω στη θάλασσα. Το 90% των αγοραπωλησιών στην περιοχή γίνεται από ξένους επενδυτές. Πρωτοστατούν κυρίως Βαλκάνιοι (Βούλγαροι, Ρουμάνοι), Τσέχοι και εν συνεχεία Ισραηλινοί, Γερμανοί συνταξιούχοι και ομογενείς Αμερικάνοι. Οι πιο περιζήτητες περιοχές της Χαλκιδικής είναι Πευκοχώρι, Χανιώτη και Νικήτη», σημειώνει στη «ΜτΚ» ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ορκωτών εκτιμητών VALUES, πολιτικός μηχανικός και πιστοποιημένος εκτιμητής.

Από 2.700-3.800 το τ.μ. οι τιμές πώλησης των εξοχικών

Η μέση τιμή πώλησης το δ’ τρίμηνο του 2023 ανήλθε στα 2.098 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μία αύξηση δηλαδή κατά 11,90%, όταν το προηγούμενο έτος η τιμή ήταν στα 1.875 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι τιμές των εξοχικών κατοικιών στην περιοχή της Χαλκιδικής κυμαίνονται από 2.700ευρώ/τ.μ.-3.800 ευρώ αναλόγως της εγγύτητας στη θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα, στο Σάνη η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 3.800 ευρώ το τ.μ., στο Παλιούρι τα 3.200 ευρώ, στην Καλλιθέα τα 2.800 ευρώ, στην Βουρβουρού τα 2.700 ευρώ ενώ σε Νικήτη και Κασσάνδρα τα 2.700 ευρώ.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύει η «ΜτΚ», η Νικήτη είναι η πιο αλμυρή περιοχή για ενοικίαση εξοχικού για την καλοκαιρινή σεζόν με τη Νέα Ηράκλεια να αποτελεί την πιο προσιτή.

«Προς το παρόν, η διαθεσιμότητα των ακινήτων στην Χαλκιδική συμβαδίζει απόλυτα με την ζήτηση. Αποτελεί σίγουρα ασφαλή επενδυτική επιλογή καθώς οι προοπτικές για περαιτέρω αύξηση των αξιών εξακολουθούν να είναι πολύ καλές σε σύγκριση με πολλές άλλες τουριστικές περιοχές», καταλήγει ο κ. Μερεκούλιας.

Η σεζόν έφτασε, οι εργαζόμενοι λείπουν

Φέτος οι ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 60.000 πανελλαδικά με το πρόβλημα αντί να λύνεται να διευρύνεται.

Παράλληλα, 11.000 είναι το 2024 οι μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, από 9.000 που ήταν πέρσι, με τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις όμως να αποτελούν ένα ακόμα πρόβλημα καθώς, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ακόμα και αν υλοποιηθούν, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ανάγκες εξειδικευμένου προσωπικού που είναι αναγκαίο, ενώ η εμπειρία από πέρσι δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Μόνο από τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής λείπουν 1.500-2.000 εργαζόμενοι, ενώ οι ελλείψεις είναι πολύ μεγαλύτερες αν συμπεριλάβουμε και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, τα κάμπινγκ, τη βραχυχρόνια μίσθωση, τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, τα σούπερ μάρκετ, τις εταιρείες κρουαζιέρας και την εστίαση.

Η Ελλάδα «βλέπει» νέα τουριστικά ρεκόρ

Απογείωση κατά 30% στις προκρατήσεις από βασικές αγορές, αύξηση πτήσεων από tour operators και αεροπορικές, σταθερή και επίμονη ψήφος εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών για τον προορισμό και το brand «Ελλάδα» είναι μερικά από τα «χαρακτηριστικά» που προδιαγράφουν την πορεία της φετινής θερινής σεζόν στον τουρισμό, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Στο θετικό κλίμα συνηγορούν και οι προγραμματισμένες δαπάνες των δυνητικών ταξιδιωτών από τις βασικές αγορές, οι οποίες φαίνεται βάσει της έρευνας, ότι δεν θα συνεχίσουν την πτωτική πορεία που παρατηρήθηκε μετά την πανδημία και θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, αν όχι υψηλότερα.

Με διάθεση να ξοδέψουν

Όπως αναφέρει η μελέτη η επικρατέστερη με διαφορά απάντηση στις υπό μελέτη αγορές, είναι ότι το ταξιδιωτικό κοινό προτίθεται να ξοδέψει φέτος όσα ξοδεύει συνήθως και ακολουθούν στη δεύτερη θέση όσοι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα. Σκοπεύουν να ξοδέψουν όσα ξοδεύουν συνήθως, το 50% των Γερμανών, το 47% των Γάλλων, το 51% των κατοίκων του Ην. Βασιλείου και το 44% των Ισπανών, ενώ περισσότερο από το σύνηθες σκοπεύει να ξοδέψει το 31% των Γερμανών, το 29% των Γάλλων, το 29% των κατοίκων του Ην. Βασιλείου και το 36% των Ισπανών.

Πάμε για τουλάχιστον 20,5 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα

Αξίζει να σημειωθεί πως το ταβάνι των 20,5 δισ. ευρώ άγγιξαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία πιστοποιούν πως ο ελληνικός τουρισμός κατέκτησε νέες κορυφές το περασμένο έτος, σπάζοντας το ρεκόρ του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 20,459 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 12,7% πάνω από τα 18,151 δισ. ευρώ του 2019.

Γερμανοί, Βρετανοί κινούν την τουριστική μηχανή

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα τουριστικά έσοδα έχουν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9,5%, στα 3,564 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 11,6%, στα 1,425 δισ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της Ε.Ε. άνοδο κατά 5,8% σημείωσαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,308 δισ. ευρώ, καθώς και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 14% και διαμορφώθηκαν στα 1,368 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, οι εισπράξεις από τη Ρωσία έκαναν «βουτιά» 20,8% και διαμορφώθηκαν στα 32,8 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της ΤτΕ την περασμένη χρονιά η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,7% και τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα τουριστικά έσοδα είχαν Γερμανοί και Βρετανοί.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 26.05.2024

Exit mobile version