Χαλκιδική: Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες της Βαρβάρας στον δήμο Αριστοτέλη (φώτο)

φώτο αρχείου

Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, πλούσιο σε βλάστηση, δεσπόζουν οι δύο εντυπωσιακοί καταρράκτες της Βαρβάρας που βρίσκεται στον δήμο Αριστοτέλη της Χαλκιδικής. Ο μεγαλύτερος έχει ύψος περίπου 40 μέτρα, ενώ ο μικρότερος περίπου 25 μέτρα. Μόλις σταθεί μπροστά τους ο επισκέπτης αισθάνεται την ευεργετική ενέργεια και δύναμη του νερού.

“Σε μία περιοχή άγριας φυσικής ομορφιάς επιβλητική είναι η παρουσία του τρεχούμενου νερού ενώ ο επισκέπτης μπορεί να κάνει το μπάνιο του στους καταρράκτες.Τό νερό είναι πάντα παγωμένο αλλά αξίζει μία βουτιά», αναφέρει η ιδιοκτήτρια τοπικού τουριστικού πρακτορείου Πολυτίμη Μαρκογιαννάκη.

Το Aristotle’s Paths travel agency έχει εντάξει τη διαδρομή των καταρρακτών στο στοιχείο του νερού της Αριστοτελικής Φιλοσοφίας. Την περιοχή επισκέπτονται πολλοί Ελληνες, αλλά και ξένοι κυρίως Άγγλοι, Γερμανοί, Αμερικάνοι και Αυστραλοί.

Ένας διαδραστικός  περίπατος στο δάσος

Μέσα σε μία περιοχή χαρακτηρισμένη ως Natura φύεται ένας μεγάλος αριθμός  αρωματικών φυτών όπως η αγριορίγανη, ενώ στην πανίδα της περιοχής συναντάμε καβούρια, χελώνες, και βατραχάκια. Μία τέτοιου είδους διαδρομή ενδείκνυται για την ανάπτυξη ενός βιωματικού τουρισμού που μπορεί να ενταχθεί στον τουρισμό πολυτελείας.

“Στον περίπατο μας έχουμε το χρόνο να μυρίσουμε τα αρωματικά φυτά. Παρατηρούμε την πανίδα που συναντάμε στους καταρράκτες, ενώ ενημερώνουμε τους πελάτες μας όσον αφορά τους ντόπιους μύθους που αφορούν νεράιδες και  χρησιμοποιούμε στοιχεία από τη μυθολογική παράδοση γύρω από την Άρτεμις. Μέσα από ένα παιχνίδι παραδόσεων και αφηγημάτων βρίσκουμε κοινά γνωρίσματα νεράιδων, νυμφών, θεοτήτων που διαχέουν τις θρησκείες με κύρια αναφορά την εξύψωση της φύσης.Τι πιο αναζωογονητικό για το σώμα, μετά από μία πορεία στο καταπράσινο δάσος, μία βουτιά στο πεντακάθαρο και παγωμένο νερό των καταρρακτών. Τι πιο αναζωογονητικό για το πνεύμα η μουσική του τρεχούμενου νερού, των πουλιών και οι αφηγήσεις μύθων και παραδόσεων που φέρνουν διαφορετικές εθνικότητες και θρησκείες σε έναν κοινό παρανομαστή”, εξηγεί η κ. Μαρκογιαννάκη.

 

 

Η διαδρομή στο μονοπάτι Κηπουρίστρα σίγουρα θα σας αποζημιώσει.

Τό δάσος είναι αυτοφυές, βιοποικιλότητα παντού, με διάφορα είδη θάμνων, λουλουδιών, δέντρων, όπως φλαμουριές, κουμαριές, οξιές,καστανιές και άγριες φουντουκιές.

Οι καταρράκτες της Βαρβάρας βρίσκονται σε απόσταση περίπου 90 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει με το αυτοκίνητο του μέχρι την αφετηρία με πολύ προσοχή, διαφορετικά μπορεί να παρκάρει πιο ψηλά και χρειάζεται να περπατήσει περίπου 2 χλμ. Από την αφετηρία χρειάζεται ο επισκέπτης να διανύσει μια διαδρομή 20 λεπτών για να προσεγγίσει τον μικρότερο καταρράκτη, ενώ σε  10 λεπτά  θα φθάσει στον μεγαλύτερο.

*Του Νίκου Αβουκάτου, Πηγή: greenagenda.gr

Exit mobile version