Βράσταμα Χαλκιδικής: Οργή για τον εμπρησμό εξωκλησιού και την απελευθέρωση του δράστη

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί σε τρία ορεινά χωριά του δήμου Πολυγύρου και συγκεκριμένα, στα Βράσταμα, στα Πλανά και στο Κελλί της ορεινής Χαλκιδικής μετά τον εμπρησμό του εξωκλησιού του Άη Γιάννη το οποίο χρονολογείται από το 1868  και βρίσκεται ανάμεσα στους δύο τελευταίους προαναφερθέντες οικισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα των αστυνομικών η φωτιά που κατέκαψε το ξωκλήσι προέκυψε από έναν άνδρα με καταγωγή από την Γεωργία, ο οποίος παραδέχθηκε την πράξη του και συνελήφθη. Ο τελευταίος μεταφέρθηκε αμέσως στην ψυχιατρική κλινική καθώς αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα αλλά και θέμα με εξαρτήσεις, στη συνέχεια όμως – όπως μετέφερε στο ο πρόεδρος της Κοινότητας Βραστάμων, Κοσμάς Οικονόμου– αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Για το ίδιο περιστατικό, από την έρευνα προέκυψε ότι ο καθ’ ομολογία δράστης ήταν έτοιμος να βάλει φωτιά και στα γύρω ελαιόδεντρα, χωρίς ευτυχώς να προλάβει να κάνει πράξη την απειλή του.

Άμεσες πρωτοβουλίες για την αναστήλωση

Αύριο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του δήμου Πολυγύρου, Σακελλάρης Κατάκαλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Κοσμά Οικονόμου θα πραγματοποιήσουν μια πρώτη αυτοψία και καταγραφή των ζημιών σε μια προσπάθεια να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες αναστήλωσης του εξωκλησιού.

Την ίδια ώρα, η οργή για την απελευθέρωση του δράστη σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του εξωκλησιού έχει χτυπήσει «κόκκινο» στους κατοίκους των τριών χωριών της ορεινής Χαλκιδικής, οι οποίοι το επισκέπτονται πολύ συχνά για προσευχή, ενώ στις αρχές Ιουνίου, διοργανώνεται πανηγύρι το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλούς ντόπιους και επισκέπτες.

«Είμαι σίγουρος ότι ο δήμαρχος έχει πάρει πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει επικοινωνήσει ήδη με την κ. Μενδώνη, ενώ αύριο εγώ με τον κ. Κατάκαλο θα ανέβουμε στο εξωκλήσι και θα κάνουμε μια πρώτη αυτοψία ώστε άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες και να βγει ένα πρώτο κονδύλι για την αναστήλωση του. Από την καταστροφή που συντελέστηκε έχω την εντύπωση ότι δεν θα καταφέρουμε να του δώσουμε και πάλι την πολύτιμη αρχική του εικόνα, ωστόσο το θετικό είναι ότι το κύριο «σώμα» του κτιρίου και η πέτρα που χρονολογείται από το 1868 σώθηκε και πάνω σε αυτό, έπειτα από τις απαραίτητες επιδιορθώσεις που θα γίνουν, θα γίνει η αναστήλωση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

*Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης, Πηγή: grtimes.gr

Exit mobile version