Μάικ Τζέιμς: “Είναι καταπληκτικό να σε αναφέρουν στην ίδια ανάσα με τον Σπανούλη”

Με τέσσερα λεπτά να απομένουν για το πρώτο ημίχρονο, ο Μάικ Τζέιμς σημείωσε τον 13ο πόντο του αγώνα και όλα σταμάτησαν. Ο αστέρας της Μονακό έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague ξεπερνώντας τον Βασίλη Σπανούλη. Πήρε την μπάλα που έστειλε στο καλάθι για αυτό το ιστορικό κατόρθωμα και συγκινήθηκε εμφανώς.

Όπως παραδέχτηκε μετά το παιχνίδι, η στιγμή ήταν συντριπτική.

«Δεν ξέρω, θα πρέπει να το σκεφτώ λίγο ακόμα, θα έχω περισσότερο χρόνο να το σκεφτώ και να το αναπολήσω αργότερα», απάντησε όταν ρωτήθηκε τι σήμαινε αυτό το ρεκόρ για εκείνον.

Ωστόσο, δεν ξέχασε να αναφερθεί στον προηγούμενο ηγέτη, τρεις φορές πρωταθλητή της EuroLeague Βασίλη Σπανούλη. Όπως είπε: «Είναι ευλογία, είναι καταπληκτικό να έχεις ακόμη και αυτή την ευκαιρία, να σε αναφέρουν στην ίδια ανάσα με κάποιον σαν τον Σπανούλη γενικά. Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου, είμαι χαρούμενος και είναι πολλά καλά συναισθήματα».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το παιχνίδι, πρόσθεσε ότι μίλησε ήδη με τον Σπανούλη: «Μιλήσαμε λίγο χθες. Ήμουν πάντα μεγάλος θαυμαστής του και ελπίζω να είναι μεγάλος θαυμαστής μου. Κάθε φορά που μιλάμε είναι αγάπη και σεβασμός μεταξύ μας, οπότε ελπίζω να μιλήσω ξανά μαζί του απόψε».

Ο προπονητής της Μονακό, Σάσα Ομπράντοβιτς , έδωσε τα εύσημα στο αστέρι του και εξήγησε πώς όλη η ομάδα περίμενε την κατάρριψη του ρεκόρ: «Πρέπει να εκτιμήσουμε τη στιγμή και να γιορτάσουμε τον ήρωά μας και να προχωρήσουμε παρακάτω. Όλοι, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, ήθελαν να τελειώσουν με τον ρεκόρ γιατί μέχρι τότε δεν είχαμε ησυχία. Ωστόσο, βρήκαμε τον τρόπο να κερδίσουμε και όλα καλά».

Και οι συμπαίκτες του ξεκίνησαν το πάρτι μετά τον αγώνα στα αποδυτήρια του Μονακό.

Άλλωστε, αυτή η βραδιά ήταν γιορτινή, ακόμα κι αν ο Μάικ Τζέιμς δεν ήθελε να αποκαλύψει πώς θα την περνούσε μαζί με τους φίλους του που ήρθαν στο Μονακό για να τον δουν να γράφει ιστορία. «Δεν θα σας πω», είπε χαμογελώντας όταν ρωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξη μετά το παιχνίδι.

Ωστόσο, ο Τζέιμς ρωτήθηκε για το μέλλον του με τη Μονακό αφού το συμβόλαιό του λήγει αυτό το καλοκαίρι και ξεκαθάρισε: «Προφανώς έχουμε μιλήσει λίγο για αυτό. Έχουμε μια σταθερή σχέση εργασίας και αυτό που υποτίθεται ότι θα είναι, θα είναι και θα το καταλάβουμε».

Ένα ταξίδι γεμάτο σκαμπανεβάσματα

Η πορεία του Mike James στην EuroLeague ήταν μοναδική, όπως εξηγεί το δελτίο τύπου της EuroLeague: «Τώρα στη 10η σεζόν του στην EuroLeague, ο 33χρονος γκαρντ συγκέντρωσε 467 πόντους σε 45 αγώνες για την Baskonia Vitoria-Gasteiz (2014-16) , 522 σε 37 συμμετοχές για τον Παναθηναϊκό (2016-18), 595 σε 30 αγώνες για την EA7 Emporio Armani Milan (2018-19), 1.112 σε 55 αγώνες για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2019-21) και τώρα 1.760 για τη Monaco (104 αγώνες 2021-σήμερα).

Τελικά, ήταν το ταξίδι για τον Τζέιμς. Έχοντας ξεκινήσει ως ρολίστας στα πρώτα παιχνίδια του στη Μπασκόνια, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τον αθλητή από το Πόρτλαντ να καθιερωθεί σταθερά ως ένας από τους καλύτερους παίκτες της EuroLeague με το σκοράρισμα και τα πλέι μέικινγκ του. Υπήρξε ένα άλμα στην παραγωγή του όταν έφτασε στην Αθήνα, αλλά αυξήθηκε περαιτέρω με τη μετακόμισή του στην Ιταλία.

Σε εκείνη την εκστρατεία 2018-19 με τη Μίλαν, ο Τζέιμς σημείωσε μακράν τους περισσότερους πόντους του σε μια σεζόν μέχρι εκείνο το σημείο (595, ξεπερνώντας τους 328 που σημείωσε από τη σεζόν 2016-17) και σημείωσε τον καλύτερο μέσο όρο του στους 19,8 πόντους ανά βραδιά. Έθεσε επίσης μια νέο υψηλό καριέρας στους πόντους με τους 35 που σημείωσε στην ήττα με 92-89 στη Ρεάλ Μαδρίτης στις 20 Μαρτίου 2019. Λόγω των κατορθωμάτων του σε εκείνο το άκρο του παρκέ, κατέληξε να κερδίσει το Alphonso Ford Top Scorer Trophy και συμμετείχε για πρώτη φορά στη δεύτερη ομάδα της All-EuroLeague. Με λίγα λόγια, ο Τζέιμς είχε καθιερωθεί ως αστέρι στο πρωτάθλημα.

Αυτές οι επιδόσεις τράβηξαν την προσοχή της ΤΣΣΚΑ, όπου ο Τζέιμς βελτίωσε για άλλη μια φορά τον μέσο όρο του, σημειώνοντας 21,1 πόντους ανά παιχνίδι σε 28 εμφανίσεις στην πρώτη του σεζόν στη Μόσχα. Έφτασε μόλις 5 πόντους από το να ανταποκριθεί στα αποτελέσματα της σεζόν με τη Μίλαν, έχοντας παίξει δύο παιχνίδια λιγότερο.

Στη δεύτερη σεζόν του Τζέιμς με την ΤΣΣΚΑ, μια χρονιά κατά την οποία σημείωνε 19,3 πόντους ανά βραδιά και σημείωσε 522 πόντους σε 27 αγώνες, είχε τις δύο καλύτερες νύχτες στο σκοράρισμα στην EuroLeague. Αφού σημείωσε νέο προσωπικό καλύτερο με 36 πόντους σε έναν θρίαμβο 87-96 στην περιοχή της Χίμκι Μόσχας στις 11 Δεκεμβρίου 2020, βελτίωσε αυτόν τον απολογισμό λίγους μήνες αργότερα με 37 πόντους, που παραμένει το υψηλό της καριέρας του μέχρι σήμερα, με 105-103. ήττα σε διπλή παράταση στο Valencia Basket στις 4 Φεβρουαρίου 2021.

Γράφει ιστορία στο Μονακό

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα στο ΝΒΑ με τους Μπρούκλιν Νετς , ο Τζέιμς επέστρεψε στην EuroLeague αναζητώντας μια νέα πρόκληση. Παρά το γεγονός ότι η Μονακό μόλις κέρδισε το BKT EuroCup, ο 33χρονος μετέφερε τα ταλέντα του στον σύλλογο του πριγκιπάτου. Έκτοτε, ο Τζέιμς λάμπει σε συνεχόμενους αγώνες και βοήθησε να μετατραπεί η Μονακό από νεοφερμένη στην EuroLeague σε δύναμη στο Final Four.

Η σεζόν 2021-22, η πρώτη του στο Μονακό, είδε τον σύλλογο να φτάνει εκπληκτικά στα πλέι οφ της EuroLeague μετά από μια σεζόν ρεκόρ από τον Τζέιμς, καθώς σημείωσε τα καλύτερα της καριέρας του σε αγώνες (38), σκόραρε πόντους (622), άρπαξε ριμπάουντ ( 121), ασίστ (219) και κλεψίματα (47). Παρά το γεγονός ότι είχε μια σεζόν σε επίπεδο MVP στα μάτια πολλών, το πρώτο βραβείο MVP της καριέρας του τον προσπέρασε. Ωστόσο, κέρδισε την πρώτη του επιλογή στην πρώτη ομάδα της All-EuroLeague.

Ίσως εμπνευσμένος από την προσωπική απογοήτευση της προηγούμενης αγωνιστικής, με τη Μονακό να πέφτει σε μια σειρά πέντε αγώνων στον Ολυμπιακό και τον Τζέιμς να μην κέρδισε τιμές MVP, πήγε ένα βήμα παραπέρα το 2022-23 και οδήγησε τον σύλλογο των Μονεγάσκων στο πρώτο του Final Four. Την περασμένη σεζόν, έσπασε το όριο των 600 πόντων για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, έχοντας σκοράρει 605 σε 38 εμφανίσεις. Μια άλλη επιλογή για την All-EuroLeague ήρθε επίσης, καθώς ονομάστηκε στη δεύτερη ομάδα της All-EuroLeague.

Μέχρι στιγμής φέτος, ο Τζέιμς είχε τον καλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας του από τότε που προσγειώθηκε στο Μονακό, σημειώνοντας 19,3 πόντους ανά αγώνα, αφού σημείωσε 16,4 πόντους το 2021-22 και 15,9 το 2022-23. Φαίνεται ότι ήξερε ότι η ιστορία ήταν στο στόχαστρο του, όπως αποκάλυψε στον πρώην συμπαίκτη του στην ΤΣΣΚΑ Kyle Hines κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του podcast A Quarter με τον Kyle Hines, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές Ιανουαρίου.

«Νομίζω ότι είχα μια ιδέα ότι ήμουν κοντά πριν από μερικά χρόνια, γιατί ο Κρις Σίνγκλετον μου το έφερε στην πραγματικότητα. Ήταν σαν, «Ναι, θα σπάσεις το ρεκόρ όλων των εποχών», θυμάται ο Τζέιμς. “Μου το έδειξε και λέω, “Φίλε, δεν είμαι τόσο μακριά, όμως”. Στη συνέχεια, αυτό το καλοκαίρι, εγώ και οι φίλοι μου καθόμασταν και μιλούσαμε, λέω, «Φίλε, είμαι πραγματικά κοντά. Μπορεί να το πάρω φέτος, αν κάποια πράγματα πάνε καλά, θα μπορούσε να συμβεί». Είναι τρελό να το σκέφτεσαι».

Πηγή: basketball-news.gr

Exit mobile version