ΠΑΟΚ: Ο,τι και να γίνει… ο Τάισον ξέρει τον τρόπο!

Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να είναι η ομάδα που παίζει προσηλωμένη στην ιδέα του προπονητή της και ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για την αξία της πρώτης θέσης και τον… έφηβο Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα.

Αν ο ΠΑΟΚ κατακτήσει τον (φετινό) τίτλο, αυτό θα ‘ναι το μεγαλύτερο παράσημο στο πέτο του Ραζβάν Λουτσέσκου. Επιβράβευση, επιβεβαίωση της δουλειάς. Ο «Δικέφαλος» συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο αρχών και προοπτικής, έχει σειρά στα πράγματα, έχει τεχνογνωσία, έχει οργανόγραμμα και ιεραρχία. Εχει, με μια φράση, τα (πολύτιμα και κρίσιμα) αυτονόητα. Δίνει σεβασμό στον πελάτη.

Ειδικά σε μια περίοδο που το πρωτάθλημα δεν αποτελεί για την «ασπρόμαυρη» κοινωνία της Θεσσαλονίκης αυτοσκοπό (…έως ψύχωση), όπως ήταν για απ’ το ’17-18 κι έπειτα, πιθανότατα το πιο καθοριστικό για την επίτευξη του στόχου θα είναι οι πρώτες εβδομάδες και οι πρώτοι αγώνες των play-offs.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, χωρίς play-offs, o ΠΑΟΚ θα έπαιρνε το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας του με γκολ του Άρη στο 97ο λεπτό απέναντι στην κάτοχο του τίτλου ΑΕΚ, όμως το πρωτάθλημα δεν είναι Κύπελλο, για να μας ενδιαφέρει ο καλύτερος της στιγμής. Είναι πρωτάθλημα, και μας ενδιαφέρει ο καλύτερος της σεζόν. Απλώς χαιρόμαστε λίγο παραπάνω, τώρα, που επιβεβαιώνεται αυτό που τα προηγούμενα χρόνια ήταν παντελώς άγνωστο στα μέρη μας. Τι; Το ποδόσφαιρο είχε, έχει και θα εξακολουθήσει στον αιώνα τον άπαντα να έχει νίκες, ισοπαλίες, ήττες…

Η σημερινή είναι ημέρα κλήρωσης (για τον σχηματισμό του μίνι-πρωταθλήματος των δέκα αγωνιστικών) play-offs. Αλλά δεν συμβαίνει να είναι και ημέρα «ασπρόμαυρης» ευφορίας, αναζωογονητικής όρεξης, πυρετού, όπως σε νορμάλ συνθήκες θα ήταν. Γιατί; «Εχουμε ακόμα πολλά παιχνίδια. Έχουμε καλή φόρμα, όμως πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο γιατί τώρα ξεκινάνε τα play-offs», όπως έλεγε χτες αυτή η τυπάρα που ακούει στο όνομα Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα. Μ’ άλλα λόγια; Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!

Κι αν υπάρχει ένας μπαρουτοκαπνισμένος παίκτης, που ξέρει από τέτοιου είδους επίπονες διαδικασίες και τον τρόπο για να πετύχει, αυτός δεν είναι άλλος από τον Βραζιλιάνο. Μαζί και ο… Διόσκουρος του Αντρέ Βιεϊρίνια.

Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα: Ο «πολεμιστής» με το «μαγικό φίλτρο»

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο «Δικέφαλος» τερματίζει πρώτος με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και πριν από την έναρξη των play-offs.

«Είναι κάτι που μας δίνει αυτοπεποίθηση, αλλά τίποτα δεν τελείωσε, χρειαζόμαστε την καλή εικόνα και να είμαστε ενωμένοι όπως είμαστε από την αρχή της σεζόν», επέμενε να λέει ο 36χρονος winger, που διανύοντας με σπριντ 18άρη όλη την απόσταση από το χορτάρι μέχρι τον πάγκο αφιέρωσε με μια μεγάλη αγκαλιά το γκολ στον Ραζβάν Λουτσέσκου. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη αφοσίωσης, σεβασμού και οικογενειακού κλίματος, πείτε μας ποιο είναι…

Ο Τάισον έχοντας δουλέψει με τον μπαμπά Μιρτσέα στα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας της Σαχτάρ νοιώθει να είναι μέλος της οικογένειας Λουτσέσκου. Εξάλλου, αν θυμάστε καλά, το πρώτο πράγμα που έκανε όταν πριν από δύο χρόνια έμαθε για το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ και του υιού Ραζβάν, ήταν να σχηματίσει στο κινητό τηλέφωνο το νούμερο του μπαμπά του και να επικοινωνήσει με τον πάτερ-φαμίλια για τις απαραίτητες συστάσεις.

Μιρτσέα Λουτσέσκου και Τάισον πανηγύρισαν δύο πρωταθλήματα (12/13, 13/14), ένα κύπελλο (12/13) και τρία Σούπερ Καπ (13/14, 14/15, 15/16) στην Ουκρανία, ο Βραζιλιάνος έπαιξε υπό τις οδηγίες του Ρουμάνου τα 126 από τα 299 παιχνίδια του με την πορτοκαλί φανέλα της ομάδας από το Ντόνετσκ, πολλά χρόνια μετά θέλει να κερδίσει κάτι και με τον υιό της οικογενείας. Κι αυτό το κάτι δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο φέτος απ’ το πρωτάθλημα ή το Europa Conference League.

Ο Βραζιλιάνος έφυγε ένα χρόνο πριν οι Ρώσοι εισβάλλουν στην Ουκρανία και το Ντόνετσκ γίνει πεδίο σφοδρών μαχών, μια πόλη που πέρασε οκτώ ολόκληρα χρόνια και έγραψε ιστορία με τη πορτοκαλί φανέλα των «ανθρακωρύχων». Αν και στα 36 του, πια, δείχνει να έχει την ίδια αγάπη και δίψα όμοια μ’ αυτή που είχε ξεκινώντας να κλωτσάει το τόπι στις αλάνες του Πελότας.

Στην περίπτωση του οι «ασπρόμαυροι» αντιλαμβάνονται πως όντως ο… γέρος ποδοσφαιριστής έχει το ζουμί. Γενικώς, οι εκπρόσωποι του Λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου έχουν το σκαρί να παίζουν μπάλα μέχρι τα… γεράματά τους. «Ζω την κάθε στιγμή και να δίνω το 100% στο κάθε παιχνίδι, μου δίνει κίνητρο να κερδίσω τίτλους, κάθε μέρα μιλάω με τους μικρούς, δυστυχώς θα υπάρξει κάποια μέρα που θα σταματήσω το ποδόσφαιρο, οπότε κάθε στιγμή προσπαθώ να την απολαμβάνω, ευχαριστώ για τη στήριξη που δέχομαι απ’ όλους», λέει ο ίδιος

ΥΓ: Ξέρω, αντιλαμβάνομαι, κατανοώ την απογοήτευση των φίλων του ΠΑΟΚ για το «φαινόμενο Σαμάτα». Η επιστήμη στην περίπτωση του σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο Τανζανός τρομάζει στην ιδέα ότι θα έρθει η στιγμή να σκοράρει και χάνει τα άχαστα. Πάντως, η στιγμή για να τον κρεμάσουμε απ’ τα μανταλάκια δεν έφτασε. Ακόμα και για αυτούς που πιστεύουν πως αν χαθεί το φετινό πρωτάθλημα ο κύριος λόγος, θα είναι η έλλειψη ικανού φορ.

Μιλάμε για μια ομάδα που ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος διαθέτοντας την πιο παραγωγική επίθεση με 66 γκολ και την καλύτερη διαφορά γκολ (66-21 ήτοι +45).

*Γράφει ο Σταύρος Σουντουλίδης στο gazzetta.gr

Exit mobile version