Ομόφυλα ζευγάρια: Τα «ναι», τα «όχι» και οι αναποφάσιστοι γαλάζιοι

φώτο αρχείου

Αγώνας για να μη διχαστεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας από την Πειραιώς και το Μαξίμου για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, αλλά το αποτέλεσμα προς το παρόν δείχνει ότι ακόμα και το μασάζ χτες και σήμερα, δεν αποδίδει καρπούς.

Οι γαλάζιοι βουλευτές που διαφωνούν επί της αρχής και επί της ουσίας του νομοσχεδίου, δεν πείθονται, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξουν γνώμη, όμως κανένας δεν θέλει να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβέρνηση. Οπότε ο… δεσμός αποδεικνύεται γόρδιος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, που προτίθενται τελικά να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα το κάνουν με πολύ… βαριά καρδιά. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις επισημαίνουν ότι έχουν ήδη έρθει σε πολύ δύσκολη θέση, όχι μόνον εξαιτίας του πολιτικού κόστους που συνεπάγεται για τους ίδιους (και για το κόμμα λένε) η θετική ψήφος στο νομοσχέδιο, αλλά και επειδή οι ίδιοι συνειδησιακά δεν έχουν πεισθεί για την ορθότητα του νομοσχεδίου.

Χτες η πρώτη ομάδα βουλευτών που ενημερώθηκε από τους κ.κ. Άκη Σκέρτσο, Άδωνη Γεωργιάδη, Παύλο Μαρινάκη, Μαρία Συρεγγέλα, Σταύρο Καλαφάτη και την καθηγήτρια του ΑΠΘ, Κατερίνα Φουντεδάκη, παρέμεινε σχεδόν στο σύνολό της στις θέσεις που είχε καθένας εκφράσει προ του… φροντιστηρίου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραδέχτηκαν (όχι δημοσίως) ότι πήραν κάποιες απαντήσεις, πλην όμως η διαφωνία όταν είναι στον πυρήνα, στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, να οδηγήσει κάποιον στην αλλαγή στάσης είναι εξαιρετικά δύσκολο. Σήμερα γίνεται η ενημέρωση των υπολοίπων βουλευτών, μεταξύ των οποίων και οι περισσότεροι της Θεσσαλονίκης.

Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης

Χαρακτηριστική είναι η στάση των βουλευτών της Α’ και Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Οι πέντε που τοποθετήθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, καθώς και οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη και Άννα Ευθυμίου και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Απέναντι έχουν τοποθετηθεί και παραμένουν ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Από την Α’ Θεσσαλονίκης, ο Στράτος Σιμόπουλος, που ενημερώνεται στο σημερινό φροντιστήριο, εξέδωσε μια ανακοίνωση πριν την ενημέρωση και έκανε και μια σχετική ανάρτηση στο Tik Tok, όπου εκφράζει τη διαφωνία του επί της αρχής του νομοσχεδίου και φαίνεται ότι δεν έχει πεισθεί. Αν και φημολογείται ότι θα επιλέξει την αποχή, αυτό δεν είναι βέβαιο, όπως τόνισε στη Voria.gr και περιμένει να γίνει και η σημερινή ενημέρωση. Η φράση του: «Στηρίζω την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παρά τη διαφωνία μου επί της αρχής δεν επιθυμώ να δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση», δείχνει το μέγεθος του προβληματισμού, όχι όμως και της τελικής στάσης του στην ψηφοφορία…

Ο Δημήτρης Κούβελας επίσης είναι στο σημερινό γκρουπ των βουλευτών που ενημερώνονται. Είναι ξεκάθαρα αντίθετος με το νομοσχέδιο και τονίζει ότι εκείνο με το οποίο διαφωνεί είναι η τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια. Και όπως ο ίδιος υπογράμμισε στη Voria.gr, ο γάμος των ομόφυλων συνεπάγεται και δικαίωμα τεκνοθεσίας και υιοθεσίας, οπότε είναι αντίθετος και επί της αρχής και επί της ουσίας του νομοσχεδίου. Και μπορεί να τείνει προς το «όχι», πλην όμως ο κ. Κούβελας θέλει να ενημερωθεί αναλυτικά, να θέσει ερωτήσεις και αφήνει ανοιχτό το παράθυρο να πεισθεί, κάτι που πάντως φαίνεται δύσκολο, παρότι θεωρείται από τους «μητσοτακικούς» βουλευτές.

Ο Διαμαντής Γκολιδάκης, που είναι από εκείνους που στηρίζουν διαχρονικά τον κ. Μητσοτάκη, είναι επίσης προβληματισμένος και μάλιστα έντονα. Δεν βιάζεται, όπως τονίζει, να τοποθετηθεί, αν και τα μηνύματα που λαμβάνει από την τοπική κοινωνία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό απέναντι στο νομοσχέδιο και όπως σημείωσε θα περιμένει τη σημερινή ενημέρωση και κυρίως θα εξετάσει τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, μόλις αυτό θα λάβει την οριστική μορφή του για να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει.

Από τη Β’ Θεσσαλονίκης, ο Φάνης Παπάς αναμένεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς είναι του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, όμως κι αυτός έχει σοβαρότατες επιφυλάξεις. Εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του και θέλει να συζητήσει περαιτέρω τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, ώστε να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα που έχει και ο ίδιος και η εκλογική του βάση.

Στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα

Αρκετοί όμως είναι οι προβληματισμένοι και προσανατολισμένοι προς το «όχι» ή την αποχή γαλάζιοι βουλευτές και στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Σταύρου Παπασωτηρίου (Φλώρινα), του Γιάννη Γιώργου (Χαλκιδική), του Γιώργου Γεωργαντά (Κιλκίς), του Λάκη Βασιλειάδη (Πέλλα) κτλ., ενώ παρά τους προβληματισμούς του θετικά στο νομοσχέδιο αναμένεται να σταθεί ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης. Και θετικά στο νομοσχέδιο τοποθετείται η βουλευτής Επικρατείας, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, που είναι Θεσσαλονικιά.

Πηγή: voria.gr

Exit mobile version