Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη διασκέδαση και τα media

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη διασκέδαση και τα media

Είναι πασιφανές σε όλους ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Η ραγδαία αύξηση της χρήσης της σε κάθε τομέα της ζωής μας έχει επιπτώσεις που μερικές φορές είναι δύσκολο ακόμη και να προβλεφθούν. Μέχρι πριν από μία δεκαετία, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούσε ένα θέμα κυρίως για τις ταινίες του Χόλιγουντ και όχι για καθημερινές ασχολίες. Κι όμως, τα πράγματα άλλαξαν τόσο πολύ, που από τη μία άκρη του πλανήτη ως την άλλη έχει επηρεάσει την εργασία και τις καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων όσο τίποτα άλλο.

Η ψηφιακή επανάσταση που συντελείται ακόμη κι αυτή τη στιγμή δεν είναι απλώς λόγια, αλλά ένα γεγονός που έχει επηρεαστεί άμεσα από την τεχνολογία. Μάλιστα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει τόσο βαθιά στην καθημερινότητά μας, που πλέον πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι υπάρχει και υποβοηθάει τομείς όπως είναι εκείνοι της υγείας, του λιανεμπορίου, της κυβερνοασφάλειας, της ποιοτικής ανάλυσης, της εκπαίδευσης και της διασκέδασης.

Ειδικά η τελευταία ήταν η βιομηχανία που πιθανώς αγκάλιασε γρηγορότερα και πιο πολύ από κάθε άλλη την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν θα φανταζόσασταν εύκολα ότι παραδοσιακά παιχνίδια, όπως είναι το σκάκι ή το πόκερ, βρήκαν το δρόμο τους προς την ψηφιακή εποχή χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Όχι μόνο αυτό, αλλά η νέα τεχνολογία έδωσε και νέα ώθηση σε αυτά τα παιχνίδια, που υπό άλλες συνθήκες σήμερα θα θεωρούνταν παρωχημένα. Το πόκερ, για παράδειγμα, ήταν η αγαπημένη ασχολία των αμερικανών από το 1850, αλλά απαιτούσε φυσική παρουσία είτε στα σαλούν της Άγριας Δύσης είτε στα λαμπερά καζίνο στα οποία το παιχνίδι βρήκε αργότερα στέγη.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του internet, το πόκερ πέρασε στην ψηφιακή εποχή όταν στις αρχές του 2000 με τη συνεισφορά των εξειδικευμένων πλατφορμών και των κινητών τηλεφώνων εξαφανίστηκε κάθε ανάγκη φυσικής παρουσίας. Για να διασφαλιστεί όμως η ακεραιότητα του παιχνιδιού, η ασφάλεια των συναλλαγών, η ομαλή διεξαγωγή της κάθε παρτίδας και η άμεση εξυπηρέτηση των παικτών, χρειάστηκε να μπει στο παιχνίδι η τεχνητή νοημοσύνη.

Χάρη σε αυτήν αυτοματοποιήθηκαν εργασίες που χρειάζονταν κόπο και χρόνο για να αναλυθούν, προσωποποιήθηκαν οι προτάσεις για περισσότερες επιλογές διασκέδασης σε κάθε χρήστη, αλλά ακόμη περισσότερο έφερε ένα νέο αέρα δημιουργικότητας. Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης είναι απεριόριστες και αυτό έγινε απόλυτα φανερό στη βιομηχανία του igaming συνολικά, όχι μόνο στο πόκερ. Και φυσικά υπήρξαν κι άλλοι τομείς οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, σε σημείο που σήμερα υπάρχουν στιγμές που αδυνατούμε να καταλάβουμε αν είμαστε αντιμέτωποι με μία ανθρώπινη ιδέα ή αν έχει παρέμβει η μηχανή.

Φυσικά, η τεχνητή νοημοσύνη έχει επηρεάσει κι άλλους τομείς της διασκέδασης. Στον κινηματογράφο την έχουμε συνηθίσει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως σαν υπηρεσία που έχει βοηθήσει την εξέλιξη της παραγωγής ταινιών ήταν μία ακόμη εξαιρετική βοηθός. Από το 2016 έχει μπει στις παραγωγές και προσφέρει εύκολους τρόπους δημιουργίας ψηφιακών λειτουργιών, με στόχο τον εντυπωσιασμό του κοινού αλλά και τη μείωση του κόστους.

Η εικόνα δεν είναι σημαντική βέβαια μόνο στον κινηματογράφο, αλλά και στα βίντεο παιχνίδια. Άλλωστε, αν υπάρχει κάποιος τομέας που να χρειάζεται τις ψηφιακές υπηρεσίες της τεχνητής νοημοσύνης, αυτός είναι η βιομηχανία των παιχνιδιών, όπου οι εικαστικές τέχνες έχουν τον πρώτο ρόλο. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται συχνά και για να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή με τους παίκτες, ώστε να προσφέρει εναλλακτικά σενάρια σε παιχνίδια, ανάλογα με το πώς οι παίκτες συμπεριφέρονται.

Επειδή όμως διασκέδαση δεν είναι μόνο η εικόνα, υπάρχει και η παραγωγή μουσικής. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπήκε στη μουσική βιομηχανία για να προσφέρει υπηρεσίες που οι άνθρωποι είτε δεν μπορούν είτε δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να προσφέρουν. Είναι εκατοντάδες πλέον οι δημιουργοί μουσικής που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, μερικοί εκ των οποίων δεν είχαν καμία σχέση με τη μουσική και δεν έχουν άλλες γνώσεις πέραν από εκείνες των υπολογιστών. Επίσης, η νέα τεχνολογία έχει προσφέρει στη συγγραφή στίχων, αλλά και υπηρεσίες σε πλατφόρμες streaming όπως αυτές που όλοι πια χρησιμοποιούμε για να ακούμε τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες. Με την τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ευκολότερη η πρόβλεψη του επόμενου τραγουδιού που πιθανώς θα μας αρέσει και οι προτάσεις για περισσότερο περιεχόμενο πέφτουν βροχή.

 

Exit mobile version