Ενοίκια: Απλησίαστα παραμένουν στη Χαλκιδική – «Καλπάζουν» και στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία

φώτο αρχείου

Απλησίαστο παραμένει το κόστος ενοικίασης κατοικιών στη Χαλκιδική με τον νομό να καταγράφει τις υψηλότερες τιμές στη χώρα στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ανοδική τάση των ενοικίων παρατηρείται και στις υπόλοιπες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ανεβάζοντας έτσι στα ύψη το κόστος διαβίωσης.

Όπως προκύπτει από τον δείκτη τιμών του Spitogatos (ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα) που αποτυπώνει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2023 η μέση τιμή για τα σπίτια προς ενοικίαση στη Χαλκιδική άγγιξε τα 33,33 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο με την περιοχή να παραμένει μέχρι στιγμής η ακριβότερη στη χώρα. Πρόκειται για περιοχές όπως ο Πολύγυρος, η Κασσάνδρα, η Σιθωνία, η Παλλήνη και η Καλλικράτεια. Την τριάδα με τις τιμές «φωτιά» συμπληρώνουν οι Κυκλάδες και τα Νότια Προάστια της Αθήνας.

Αναφορικά με τις πωλήσεις οικιστικών ακινήτων, σημείωσαν αύξηση στο τρίτο τρίμηνο του 2023 στη Χαλκιδική κατά 12,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η πλατφόρμα Spitogatos. Ειδικότερα, η μέση τιμή πώλησης ανήλθε στα 2.143 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα η τιμή ήταν στα 1.905 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η άνοδος των τιμών εμφανίζεται σε γνωστές παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής όπως η Νέα Ποτίδαια, η Νικήτη, η Νέα Φώκαια, το Πευκοχώρι, η Καλλιθέα, ο Χανιώτης κτλ.

Η εικόνα στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία

Εντυπωσιακοί είναι οι ρυθμοί ανόδου των τιμών ενοικίων και στις υπόλοιπες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας με τα στοιχεία της πλατφόρμας να δείχνουν υψηλά νούμερα ακόμη και στις πωλήσεις ακινήτων.

Πιο αναλυτικά, στην Πιερία οι τιμές ενοικίων ανήλθαν σε 5,12 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, άνοδος δηλαδή κατά 2,40% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Η μέση τιμή πώλησης ακινήτων έφτασε τα 1.080 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με άνοδο κατά 8%.

Στην Ημαθία, η μέση τιμή ενοικίων είναι επίσης υψηλή στα 4,73 ευρώ ανά τ.μ., έχοντας αυξηθεί περαιτέρω τον τελευταίο χρόνο κατά 7,50%. Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές αγοράς κατοικιών με αύξηση 2% τον τελευταίο ένα χρόνο.

Στα ύψη είναι οι τιμές και στο Κιλκίς με τα ενοίκια να φτάνουν τα 4,17 ευρώ ανά τ.μ., άνοδος κατά 13,60%. Ωστόσο, στις τιμές πώλησης παρατηρείται πτώση κατά -2,10% και το κόστος κυμαίνεται στα 630 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Πέλλα αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Spitogatos, τα ενοίκια εκτοξεύτηκαν μέσα σε ένα χρόνο με αύξηση κατά 36% και τις τιμές να φτάνουν τα 4,76 ευρώ ανά τ.μ., όταν πέρσι ήταν στα 3,50 ευρώ ανά τ.μ. Το κόστος πώλησης από την άλλη κατέγραψε πτωτική πορεία στο τρίτο τρίμηνο του 2023 κατά -1,70%.

Στις Σέρρες τέλος το μέσο ενοίκιο άγγιξε τα 5,75 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως, άνοδος δηλαδή κατά 15% σε σύγκριση με το περσινό διάστημα. Το ράλι στις τιμές συνεχίζεται και στις πωλήσεις ακινήτων με το κόστος να φτάνει τα 786 ευρώ ανά τ.μ. με άνοδο κατά 4,40%.

*ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ, Πηγή: thesstoday.gr

Exit mobile version