Πολύ μεγάλα ύψη βροχής στο Ν. Καρδίτσας, σε επιφυλακή όλο το βράδυ οι τοπικές αρχές -Αγωνία για τα καταληκτικά σημεία των ποταμών στους Δήμους Παλαμά και Σοφάδων (φωτό)

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία, που έχει φέρει πολύ μεγάλα ύψη βροχής στο Ν. Καρδίτσας.

«Σφυροκοπά» τη Μαγνησία, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές στο γειτονικό Βόλο όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, αλλά και σε περιοχές του Πηλίου. Μεγάλα προβλήματα καταγράφηκαν επίσης στις Σποράδες και στα παράλια της Λάρισας.

Στο Νομό Καρδίτσας και σήμερα (5/9) έπεσαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Από την αρχή της κακοκαιρίας μέχρι τις 9 σήμερα το βράδυ με βάση μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην πόλη της Καρδίτσας έπεσαν 182 χιλιοστά, στο Μουζάκι 163 χιλιοστά, στην Πεζούλα 220 , στη Φυλακτή 170 χιλιοστά. Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής από την κακοκαιρία μέχρι τις 20:30 σήμερα καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και ήταν ίσο με 754 χιλιοστά.

Οι τοπικές αρχές σε επίπεδο Νομού (περιφέρεια – δήμοι) βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, κατάσταση στην οποία θα παραμείνουν και το βράδυ καθώς θα συνεχιστεί η εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.
Τα χωράφια πάντως έχουν δεχθεί ήδη πολύ νερό από τη βροχή και από το απόγευμα πολλά αποστραγγιστικά – αρδευτικά κανάλια είχαν κορεστεί με αποτέλεσμα το νερό να γυρνά κατά τόπους μέσα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Καρδίτσα
Η στάθμη των ποταμών έξω από την Καρδίτσα είχε ανέβει σε σύγκριση με τις πρωινές ώρες, αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη από το Δήμο Καρδίτσας με τη ροή των υδάτων να είναι συνεχής στο ποτάμιο σύστημα. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε καταληκτικά σημεία στην Καρδιτσομαγούλα (Μέγα ρέμα) από τον μεγάλο όγκο των υδάτων που έχει εισρεύσει με αποτέλεσμα να καταγραφούν πλημμυρικά φαινόμενα σε αγροκτήματα. Παρέμβαση χρειάστηκε να γίνει στην περιοχή του Προδρόμου, όπως μας μετέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωστής Νούσιος και συγκεκριμένο συνεργείο έσπασε έναν δρόμο για να αποσυμφορηθεί τοπικά η κατάσταση.

Εντός της Καρδίτσας δεν έχουν προκύψει ιδιαίτερα προβλήματα με την απορροή των υδάτων στα φρεάτια, πέραν των περιπτώσεων που αυτά έχουν καλυφθεί από φύλλα και άλλα φερτά υλικά ή από σημεία του οδικού δικτύου στα οποία δημιουργούνται λιμνάζοντα ύδατα εξαιτίας τομών και καθιζήσεων του οδοστρώματος.

Παλαμάς
Στο Δήμο Παλαμά από το απόγευμα άρχισε να ανεβαίνει η στάθμη των ποταμών Καλέντζη, Ιταλικού και Βουβουλίνας. Ο Δήμαρχος Γιώργος Σακελλαρίου μιλώντας στο Νέο Αγώνα σημείωσε ότι καταφθάνουν νερά από Καρδίτσα και Μουζάκι στους ποταμούς του Δήμου που αποτελούν καταληκτικά σημεία.

Παράλληλα καταγράφονταν πλημμυρικά φαινόμενα σε αγροτικές εκτάσεις από τα κανάλια που είχαν γεμίσει νερό. Η Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση και επιφυλακή για να παρέμβουν, υπό τον κίνδυνο να φουσκώσουν κι άλλο τα νερά των ποταμών και να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε εκτάσεις.

Προβλήματα σε σημεία εντός του ιστού του Παλαμά καταγράφηκαν και με την ομαλή απορροή των υδάτων στα φρεάτια.

Σοφάδες
Σε επιφυλακή, κυρίως για τα νερά του Σοφαδίτη και του Φαρσαλίτη βρίσκεται ο Δήμος Σοφάδων, καθώς στους δύο αυτούς ποταμούς καταλήγει ο όγκος του νερού από ορεινές περιοχές και από τα Φάρσαλα. Όπως ανέφερε στο Νέο Αγώνα ο Δήμαρχος Θάνος Σκάρλος, η κατάσταση είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη, ωστόσο ο Δήμος θα παρέμενε σε πλήρη επιφυλακή για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων τις βραδινές ώρες και τα νερά που θα μεταφέρονταν στα καταληκτικά σημεία του Δήμου.

Στο Καρποχώρι, όπως μας μετέφεραν ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, υπερχείλισε το ποτάμι σε ένα σημείο και επέσπευσε η Περιφέρεια για να προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Μουζάκι
Ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια είναι όμως η βροχόπτωση στην περιοχή του Δήμου Μουζακίου σήμερα από τις απογευματινές ώρες απόγευμα.
Ο Δήμαρχος κ. Φάνης Στάθης μιλώντας στο Νέο Αγώνα σημείωσε ότι για ακόμη μια φορά υπήρξαν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Παναγίας Μπρίπη, σημείο για το οποίο έχει επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις. Πάντως ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα παραμείνουν σε πλήρη επιφυλακή, για την αντιμετώπιση τυχόν μεγαλύτερων προβλημάτων σε περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα συνεχιστούν με την ίδια ένταση τη νύχτα.

Λ. Πλαστήρα- Αργιθέα
Μεγάλες ποσότητες υετού έπεσαν στον ορεινό όγκο, στους Δήμους Λ. Πλαστήρα και Αργιθέας.
Στο Δήμο Λ. Πλαστήρα όπως ανέφερε στον Νέο Αγώνα ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος δεν καταγράφονται ιδιαίτερα προβλήματα. Λόγω κάποιων μικρών καταπτώσεων, για προληπτικούς λόγους έκλεισε ο δρόμος Μορφοβουνίου – Ελληνοπύργου. Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε πλήρως διαχειρίσιμη την κατάσταση, με τη Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες να παραμένουν πάντως σε πλήρη ετοιμότητα.

 

Διαχειρίσιμη είναι προς το παρόν η κατάσταση και στο Δήμο Αργιθέας όπως είπε ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου παρά τα μεγάλα ύψη βροχής και τον δυνατό αέρα. Η στάθμη σε ποταμούς και χειμάρρους έχει ανάβει, σε επίπεδα όμως όχι ακραία. Στο Δήμο υπάρχει κατάσταση γενικής επιφυλακής σε συνεργασία με την Π.Ε. Καρδίτσας, μπροστά στον κίνδυνο επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων τις νυχτερινές ώρες.
Επίσης σημειώθηκαν κάποιες καταπτώσεις και αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Μαγνησία – Λάρισα
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στον Βόλο από κακοκαιρία «Ντάνιελ» η οποία σφυροκοπά τη Μαγνησία και τις Σποράδες. Από την κακοκαιρία ήδη ένας 52χρονος κτηνοτρόφος στην περιοχή του Βόλου έχει χάσει τη ζωή του, ενώ αναζητείται ένας 42χρονος. Ο άνδρας φέρεται να παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά με το αυτοκίνητό του, το οποίο εντοπίστηκε μέσα σε λάσπες και σπασμένα κλαδιά.

Το κέντρο της πόλης του Βόλου θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς οι δρομοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

  

Πηγή: neosagon.gr

Exit mobile version