Σιούτας: Βροχή 5 μηνών σε τρεις ημέρες – Σε επιφυλακή η Θεσσαλονίκη

φώτο αρχείου

Την επέλαση της κάνει στην χώρα μας η κακοκαιρία Daniel, η οποία θα φέρει μεγάλο όγκο νερού, λόγω των δυνατών βροχών και καταιγίδων που αναμένονται.

Ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας, το 112 ήχησε σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια, την Πιερία, τη Λαμία και αλλού.

«Πρόκειται για μια απότομη φθινοπωρινή αλλαγή και οι αυξημένες βροχές θα συνεχιστούν για τουλάχιστον μέχρι το επόμενο διήμερο», είπε στο TheOpinion.gr ο μετεωρολόγος και καθηγητής Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Σιούτας.

Παράλληλα, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή πάνω από τη χώρα υπάρχει μια ψυχρή λίμνη, η οποία θα φέρει ψυχρές αέριες μάζες κι αυξημένη υγρασία, κάτι που φέρνει έντονες βροχοπτώσεις.

Στην ερώτηση ποιες περιοχές αναμένεται να επηρεαστούν εντονότερα, ο μετεωρολόγος σημείωσε ότι στο «μάτι» του Daniel θα βρεθούν οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, με τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία και τη Χαλκιδική να περιμένουν έντονα φαινόμενα.

Την ίδια ώρα, από την κακοκαιρία θα επηρεαστούν η Θεσσαλία, η Βόρεια Εύβοια και ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου.

Πλημμυρικά και διαβρωτικά φαινόμενα

Στη συνέχεια, ο κ. Σιούτας πρόσθεσε ότι, τα προγνωστικά μιλούν για ένα βροχοφόρο σύστημα, το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και διαβρωτικά φαινόμενα, δηλαδή μεταφορά φερτών υλικών, στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι παρατηρείται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 24 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα και έως 25-26 βαθμούς στα νησιά και τη νότια Ελλάδα.

Βροχόπτωση πέντε μηνών σε τρεις ημέρες

Ωστόσο, πριν την άνοδο της θερμοκρασίας, θα προηγηθεί ένα τριήμερο έντονων καιρικών φαινομένων με βροχοπτώσης ασυνήθιστης έντασης, Όπως εξηγεί ο καθηγητής, ο βροχή που αντιστοιχεί σε διάστημα 3-5 μηνών και παραπάνω θα πέσει μέσα σε τρεις ημέρες.

Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία;

Όσο για το πότε θα… εμφανιστεί ξανά ο ήλιος, ο Μιχάλης Σιούτας σημειώνει ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 28-30 βαθμούς.

Αναφορικά με τον καιρό της επόμενης εβδομάδας, τόνισε ότι αναμένονται βροχές με τοπικό χαρακτήρα. «Αυτό που μας νοιάζει είναι να μην έχουμε πολλά φαινόμενα πλημμυρών, περιμένουμε να δούμε αν θα έχουμε καταστροφές και πόσο σημαντικές θα είναι αυτές», κατέληξε.

Τι είναι η ψυχρή λίμνη

Ερωτηθείς για το τί είναι η ψυχρή λίμνη που ακούμε συχνά τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Σιούτας επεξήγησε ότι πρόκειται για μια μορφή μιας δεξαμενής κυκλικής περιοχής ψυχρού αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σε ύψος 5 χιλιομέτρων.

«Υπάρχει εγκλωβισμένος ψυχρός αέρας αρκετές ημέρες, γεγονός που προκαλεί αστάθεια, προκαλεί τους κεραυνούς και τις καταιγίδες. Στην ουσία, η κακοκαιρία «λιμνάζει» και δεν απομακρύνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τα παρατεταμένα φαινόμενα», είπε εν κατακλείδι ο γνωστός μετεωρολόγος.

Πηγή: theopinion.gr

Exit mobile version