Αγνοείται το αρχαιότερο γλυπτό του κόσμου από το Μουσείο των Πετραλώνων

φώτο αρχείου

Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την υπόθεση του “Πρωτόγλυπτου της Μακεδονίας”, καθώς όπως υποστηρίζει υπήρχε ως έκθεμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής, το εύρημα εξαφανίσθηκε χωρίς να είναι γνωστή η τύχη του.

Αναλυτικά, η ερώτηση του Κ. Βελόπουλου προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 27/07/2023

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού

ΘΕΜΑ: «Αγνοείται το αρχαιότερο γλυπτό του κόσμου από το Μουσείο των Πετραλώνων»

Κυρία Υπουργέ,

Προ τριακονταετίας σχεδόν, είχε ανακαλυφθεί ένα παράξενο γλυπτό αντικείμενο στην Πτολεμαΐδα της Κοζάνης. Ονομάσθηκε το «Πρωτόγλυπτο της Μακεδονίας», αφού θεωρήθηκε το αρχαιότερο γλυπτό στον κόσμο. Η ανακάλυψη είχε παρουσιασθεί κατά τις εργασίες Συμποσίου Προϊστορικής Τέχνης στην Ιταλία το 1998. Έκτοτε και κάπου στο 2005 παραδίδεται στον παλαιοανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό από γενικό Δ/ντη Αρχαιοτήτων. Δεκαοχτώ (18) χρόνια έπειτα, κι ενώ ως έκθεμα υπήρχε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής, το εύρημα εξαφανίσθηκε χωρίς να είναι γνωστή η τύχη του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Διατίθεστε όπως μας ενημερώσετε αφενός για την τύχη του εν λόγω αρχαιότερου γλυπτού στον κόσμο και αφετέρου για το τι ακόμη αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πτολεμαΐδα, την χρονική περίοδο κατά την οποία ανευρέθηκε το «Πρωτόγλυπτο της Μακεδονίας»;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Exit mobile version