Ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο: Τι να αγοράσω και γιατί!

Charging electric cars

Plugged in chargers into two electric cars at charge station

Αν αποφασίσατε να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο, τότε συγχαρητήρια καθώς θα εισέλθετε στον μαγικό κόσμο της ηλεκτροκίνησης είτε έτσι είτε αλλιώς!

Ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο: Τι να αγοράσω και γιατί!

Αν αποφασίσατε να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο, τότε συγχαρητήρια καθώς θα εισέλθετε στον μαγικό κόσμο της ηλεκτροκίνησης είτε έτσι είτε αλλιώς!

Τώρα που έχετε αποφασίσει την αγορά ενός ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος, ήρθε η ώρα να δείτε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής έτσι ώστε να βοηθηθείτε για την επιλογή που θα κάνετε!

Βέβαια, η απάντηση σχετικά με το πιο είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για εσάς εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως τις εξατομικευμένες ανάγκες σας καθώς και το διαθέσιμο budget που έχετε για την αγορά του αυτοκινήτου.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τον οδηγό που σας ετοιμάσαμε για να σας διευκολύνουμε!

Τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να κάνετε πριν την αγορά

Υπάρχουν μερικά βασικά ερωτήματα που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν την αγορά του αυτοκινήτου έτσι ώστε να ορίσετε καλύτερα τις ανάγκες σας.

Οπότε πάρτε στυλό και μολύβι και ξεκινάμε!

Πόσα χιλιόμετρα οδηγείτε καθημερινά;

Ο μέσος οδηγός χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο καθημερινά για περίπου 60 χιλιόμετρα. Αυτά τα χιλιόμετρα φυσικά και μπορούν να τα «βγάλουν» όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς όμως πλέον και τα καινούργια υβριδικά αυτοκίνητα σε πλήρη ηλεκτρική λειτουργία, αφού διαθέτουν μεγαλύτερη μπαταρία και καινούργιες τεχνολογίες που έχουν ως αποτέλεσμα να προσφέρουν έως και 100 χιλιόμετρα πλήρης ηλεκτρικής οδήγησης, πριν εμπλακεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης!

Για να εκμεταλλεύεστε στο έπακρον την ηλεκτρική κίνηση με ένα υβριδικό αυτοκίνητο, θα πρέπει να φορτίζετε κάθε ημέρα την μπαταρία με παροχή εξωτερικού ρεύματος και όχι μέσα από τον κινητήρα (καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε την κατανάλωση δραματικά).

Έχετε δυνατότητα βραδινής φύλαξης και φόρτισης;

Η φόρτιση των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων προτείνεται να γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς αφενός το κόστος είναι χαμηλότερο λόγω νυχτερινού ρεύματος και αφετέρου συμβαίνει κατά τη διάρκεια που δεν χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο και άρα μπορεί να σταθμεύσει!

Θέλετε να μηδενίσετε τα περιβαλλοντικά σας αποτυπώματα;

Εάν η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι ναι, τότε μόνο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να προσφέρει μηδαμινά περιβαλλοντικά αποτυπώματα.

Το υβριδικό αυτοκίνητο θα αποβάλλει ρύπους και μικροσωματίδια όταν θα είναι σε χρήση ο κινητήρας εσωτερικής καύσης.

Το όχημα που θα αγοράσετε θα είναι το μοναδικό στην οικογένεια ή θα έχετε κι άλλο;

Εάν αυτό το όχημα είναι το δεύτερο αυτοκίνητό σας, τότε η επιλογή ενός ηλεκτρικού είναι η καλύτερη δυνατή λύση!

Από την άλλη, αν αυτό θα είναι το μοναδικό όχημα της οικογένειας, τότε ίσως να σκεφθείτε μια ενδιάμεση λύση που προσφέρει το υβριδικό όχημα χωρίς να έχετε το άγχος της αυτονομίας και των άλλων μειονεκτημάτων που έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Πραγματοποιείτε συχνά μεγάλα ταξίδια;

Εάν πραγματοποιείτε μεγάλα ταξίδια συχνά (οι έρευνες δείχνουν ότι κάθε οδηγός ταξιδεύει μέσο όρο 3-4 φορές το χρόνο με το αυτοκίνητο σε απόσταση μεγαλύτερη των 250 χιλιομέτρων) τότε ίσως θα πρέπει να σκεφθείτε ένα υβριδικό αυτοκίνητο για να μην έχετε προβλήματα φόρτισης ή αυτονομίας.

Από την άλλη, αν δεν έχετε πρόβλημα να σταματάτε για περίπου 30-40’ κάθε 350 χιλιόμετρα, τότε μπορείτε άνετα να προχωρήσετε με την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκίνητου!

Η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πλέον έχει φτάσει κοντά στα 350-400 χιλιόμετρα, με ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου για τα high end μοντέλα της κάθε μάρκας!

Η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε δημόσια δίκτυα γίνεται πολύ εύκολα και μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία φόρτισης γρήγορα από το κινητό σας τηλέφωνο ενώ και το δίκτυο είναι υπέρ-πλήρες σε όλη την Ελλάδα.

Ποια τα πάγια έξοδα ενός ηλεκτρικού και ενός υβριδικού αυτοκινήτου

Τόσο το ηλεκτρικό όσο και ένα υβριδικό αυτοκίνητο έχουν πάγια, ετήσια έξοδα. Το βασικό έξοδο σε αυτά τα αυτοκίνητα είναι η ετήσια ασφάλεια αυτοκινήτου, το κόστος της οποίας εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως η εμπορική αξία του αυτοκινήτου, η ηλικία του οδηγού, κ.α.

Η ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου σας ασφαλίζει για όλους τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσετε, όπως επίσης και για μια κατεστραμμένη μπαταρία συνέπεια ενός τροχαίου ατυχήματος!

Από την άλλη και στην ασφάλεια υβριδικού αυτοκινήτου υπάρχουν οι αντίστοιχες καλύψεις που προστατεύουν το κεφάλαιο και την περιουσία σας.

Πέρα από την ασφάλεια, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας ενώ δεν υπάρχουν τεκμήρια και φόροι πολυτελείας.

Από την άλλη, το υβριδικό αυτοκίνητο πληρώνει τέλη αν εκπέμπει περισσότερα από 122gr/km co2 τότε πληρώνει τέλη κυκλοφορίας ενώ εξαιρείται αν εκπέμπει λιγότερα.

Τεκμήρια και φόροι πολυτελούς διαβίωσης ισχύουν κανονικά στα υβριδικά οχήματα!

Το τι θα επιλέξετε ανάμεσα σε ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο εξαρτάται καθαρά από τις ανάγκες που έχετε! Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον ενώ τα υβριδικά οχήματα μια μεταβατική λύση μέχρι να τελειοποιηθούν όλες οι τεχνολογίες και οι υποδομές που απαιτούνται για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση!

Exit mobile version