Αποτροπή εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής

Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 750/08-11-2022 σχετικά με το θέμα «Αποτροπή εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής».

Αναλυτικά, η ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος Ελληνική Λύση, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Αποτροπή εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής»

Κύριε Υπουργέ,

Συμφώνως ενημέρωσης κατοίκων Δήμου Προποντίδας Χαλκιδικής, κάτοικοι και Δημοτική Αρχή εναντιώνονται στην όποια προοπτική εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση νοτίως της Κοινότητας Αγίου Μάμαντος. Η παραχωρημένη έκταση επί της οποίας προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος είναι «…τμήμα μίας μεγαλύτερης έκτασης χαρακτηρισμένης από το Γ.Π.Σ. Δ.Ε. Μουδανιών ως “γεωργικής γης”, που γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις της – πανελληνίου εμβέλειας και σημαντικότατης οικονομικώς για τον τόπο μας – εμποροπανήγυρης Αγίου Μάμαντος και με τον χαρακτηρισμένο υδροβιότοπο “περιοχή Natura 2000”, προστατευόμενη περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος…», όπως τονίζει η Δημοτική Αρχή Δήμου Προποντίδας. Επιπρόσθετα, επί της έκτασης, κατά τα αναφερόμενά της, έχει ζητηθεί να δημιουργηθεί Θεματικό Πάρκο για την αναψυχή και την άθληση των κατοίκων και των πολλών επισκεπτών της περιοχής, με αποκλειστικά κοινωφελή σκοπό. Το εν λόγω Πάρκο «…θα έχει ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης», καταλήγει η Δημοτική Αρχή.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως αποτρέψετε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην αναφερομένη έκταση του Άγιου Μάμαντος Χαλκιδικής, δεδομένου ότι η όποια λειτουργία του θα υποβάθμιζε την ευρύτερη περιοχή και δε θα αναδείκνυε «…πλήρως τον οικολογικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα…» της έκτασης, η οποία διαφορετικώς αξιοποιούμενη θα επωφελούταν το σύνολο των κατοίκων της περιοχής από το
«…κοινωφελές έργο με δημόσιο χαρακτήρα»;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο 

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»
ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ. 750/08.11.2022 Ερώτηση
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, κοινοποιούμε:
> Το υπ’ αρ. πρωτ. 26161/15.11.2022 έγγραφο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).
> Το υπ’αρ. πρωτ. 251928/01.12.2022 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.
Επισημαίνεται ότι:
> Ζητήματα που αφορούν στις επιπτώσεις από την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον εξετάζονται για το κάθε έργο ξεχωριστά στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του. Κατά τη διενέργεια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, οι πολίτες και οι φορείς εκπροσώπησής τους έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους.
> Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υλοποιώντας το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, έχει προχωρήσει σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί με ορθολογικό τρόπο ο φιλόδοξος στόχος, ο οποίος έχει τεθεί για τις ΑΠΕ.
> Παρότι θεωρούμε ότι το υφιστάμενο, περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα, θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικά ορθολογικής ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως είναι γνωστό, μεριμνά για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του. Ήδη είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, καθώς επίσης και η περαιτέρω θεσμική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της Χώρας.
Ο Υπουργός
Κωνσταντίνος Σκρέκας

To έγγραφο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)

Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης

Το έγγραφο του δήμου Νέας Προποντίδας

Exit mobile version