Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς

φώτο αρχείου

Τα ελαιοτριβεία (ελαιουργεία) σιγά-σιγά έχουν αρχίσει με τα πρώτα φρέσκα λάδια, τα οποία σχετικά καθυστερούν. Η χρονιά είναι όψιμη, αλλά και οι εργάτες για συγκομιδή είναι δυσεύρετοι. Οπότε η εντατικοποίηση της συγκομιδής και της άλεσης τοποθετείται για το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου.

Σε αρκετές περιοχές και ειδικά στην Κρήτη υπήρξαν προειδοποιήσεις να μην σπεύσουν οι παραγωγοί να μαζέψουν γιατί αντί για “αγουρέλαια” θα πάρουν σχεδόν πυρηνέλαια από τις ουβαόλες/ ερυθροδιόλες, οργανοληπτικά ακατάλληλα και οικονομικά ασύμφορα λόγω πολύ χαμηλών αποδόσεων. Ευτυχώς σιγά – σιγά καταρρίπτεται ο μύθος που όμως πάνω του κάποιοι έχτισαν περιουσίες και επιστημονικές καριέρες.

Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους αναδεικνύεται για τα ελαιοτριβεία σαν κορυφαίο. Σιγά-σιγά διαπιστώνουν πως αν δεν ικανοποιηθεί το λογικό και δίκαιο αίτημα της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος όπως για τα αρτοποιεία, τότε είτε θα γράψουν ζημιές, είτε θα πρέπει να το μεταφέρουν σε αυξημένο δικαίωμα στις πλάτες των παραγωγών, είτε και τα δύο. Το olivenews.gr το υιοθέτησε και το πρόβαλε από την πρώτη στιγμή και διαπιστώνουν πως γρήγορα επεκτείνεται σε όλη την ελαιοπαραγωγική Ελλάδα, σε Επιμελητήρια, σε κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τις τελευταίες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είδε ευεργετικές βροχές, με εξαίρεση την επαρχία της Σητείας που είδε εκτεταμένες καταστροφές αλλά και την τραγική κατάληξη δύο ανθρώπων στο Ηράκλειο.

Η μεγάλη είδηση των ημερών ήρθε από το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας, το οποίο με τις επίσημες προβλέψεις του κατέβασε τον πήχυ της νέας παραγωγής στους 780 χιλ. τόνους. Ήδη τα πρώτα σημάδια ανοδικών επιπτώσεων στις τιμές είναι ορατά και μένει να δούμε πόσο θα διαρκέσουν και μέχρι που θα φτάσουν.

Οι τιμές στην Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά η εβδομάδα που πέρασε ήταν μεν εμπορικά δραστήρια, χωρίς όμως σημαντικές αυξήσεις τιμών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι βρίσκονται στις εκθέσεις σε Παρίσι και Θεσσαλονίκη οπότε θα αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα. Πάντως για τα μεν φρέσκα η τιμή μάλλον ετοιμάζεται να διαβεί το κατώφλι των 5,0 €, ενώ τα (καλά) περσινά έξτρα φθάνουν τα 4,30-4,40€/κιλό. Για το Μαυρολήσιο, η τιμή παραγωγού για βυτίο εξαγωγή Ιταλία είναι τα 4,60€/κιλό με ανοδικές τάσεις, σε μια χρονιά που η απόδοση καρπού:ελαιόλαδο βρίσκεται στο 15-16% και η ποιότητα σε πολύ καλά επίπεδα, με οξύτητα κάτω του 0,2°.

Πολύ υψηλές σχετικά τιμές πιάνουν και τα παρθένα, αν τα βρει κανείς, όπως και τα βιομηχανικά στα 3,60-3,70€.

Οι τιμές στα υπόλοιπα ελαιοπαραγωγικά κέντρα της Μεσογείου

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ελαιοπαραγωγικά κέντρα στη Μεσόγειο, σε ανοδική τροχιά βρίσκονται τα έξτρα σε Ισπανία και Ιταλία. Τα πρώτα φετινά έξτρα από την περιοχή της Foggia στην Ιταλία ξεκίνησαν στα 5,75€/κιλό. Ανοδικές οι τάσεις και για το (κοινό) παρθένο, μικρότερη για λαμπάντε και ραφινέ:

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Ισπανία = 4,70-4,80 €/κιλό (άνοδος)

Τυνησία = 4,30-4,40 €/κιλό

Μαρόκο = 4,50-4,70 €/κιλό

Ιταλία = 5,0-5,50 €/κιλό (άνοδος , μέση τιμή τα 5,35 €/κιλό)

Παρθένο Ελαιόλαδο

Ιταλία = 3,57 €/κιλό (σημαντική άνοδος)

Ισπανία= 4,39-4,45 €/κιλό (άνοδος)

Λαμπάντε

Ισπανία 1°= 4,50-4,60 €/κιλό (μικρή άνοδος)

Ιταλία 3° = 3,85- 3,95 €/κιλό (άνοδος)

Ιταλία 5° = 3,80 €/κιλό

Ραφινέ

Ιταλία = 4,65 €/κιλό (σημαντική άνοδος)

Τουρκία = 4,20-4,30 €/κιλό

Ραφινέ Πυρηνέλαιο

Ιταλία = 3,05€/κιλό (άνοδος)

Σπορέλαια (Ιταλία)

Ηλιέλαιο= 1,60 €/κιλό

Αραβοσιτέλαιο= 2,30 €/κιλό

Σογιέλαιο= 1,62 €/κιλό

Επιτραπέζια Ελιά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή της Κονσερβολιάς (Αμφίσσης), ενώ η Καλαμών αργεί ακόμη.

Διάχυτη, από την Φθιώτιδα μέχρι την Άρτα, είναι η δυσαρέσκεια και ο προβληματισμός των παραγωγών για τις τιμές, τις οποίες θεωρούν απαράδεκτα χαμηλές. Στην τοπική εφημερίδα ΤΟ ΚΟΜΠΟΤΙ, ο καλά ενημερωμένος δημοσιογράφος Κώστας Κουτσοδήμας γράφει ότι αν και οι εταιρείες μεταποίησης ανέβασαν αρχές Οκτωβρίου τις τιμές στο 1,22€ τα 110 τεμάχια και στα 0,50€/κιλό τα 200 τεμάχια ωστόσο το ερώτημα είναι αν οι τιμές αυτές είναι ικανοποιητικές για το εισόδημα του παραγωγού μετά από την περσινή ακαρπία, με μια τελικά “μέσο-παραγωγή” φέτος, με αυξημένους τους ψιλούς τεμαχισμούς, με το κόστος (λιπάσματα, ενέργεια, εργατικά) να είναι ανεβασμένα. Από την άλλη πλευρά αναρωτιέται κανείς πως γίνεται και ο Α.Ε. Συνεταιρισμός Στυλίδας έχει δώσει σαφώς υψηλότερες τιμές, π.χ. 0,65€ τα 200 τεμάχια.

Προφανώς λείπει ένα αντικειμενικό κοστολόγιο, το οποίο θα οριοθετούσε αυτό που λέμε, “τιμή δίκαιη για τον παραγωγό – ικανοποιητική για τον μεταποιητή- ρεαλιστική για τον καταναλωτή”.

Η αγορά θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα και πιο αποτελεσματικά αν δεν υπήρχε το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών. Πρόβλημα που δεν προέκυψε φέτος ξαφνικά, απλά κάθε χρόνο επιδεινώνεται καθώς οι κυβερνώντες είναι απρόθυμοι (;) να βρουν λύσεις.

Σε ό,τι αφορά τις Καλαμών επικρατεί ανησυχητική σιγή. Οι αποθήκες είναι ακόμη γεμάτες από περσινά αποθέματα τα οποία αναπόφευκτα θα πιέσουν τις τιμές στα φρέσκα. Θα μπορέσει η Πρωτοβουλία των 9 να αναλάβει και το ρόλο της διαπραγμάτευσης διεκδικώντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο τιμών;

Πηγή: olivenews.gr

Exit mobile version