Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Ο Τζέρεμι Χαντ θεωρείται πλέον «ντε φάκτο» πρωθυπουργός

Ένα βήμα πριν τον (πολιτικό) γκρεμό βρίσκεται η Λιζ Τρας, που μετά το αναγκαστικό ξήλωμα του οικονομικού της προγράμματος, με αφορμή τα φορολογικά μέτρα υπέρ των πλουσίων, έχει να αντιπαρατεθεί και με όσους την καλούν να παραιτηθεί. Την ίδια ώρα, οι παροικούντες την Ντάουνινγκ Στριτ βάζουν στοίχημα για το πότε θα λήξει η ομολογουμένως μικρή θητεία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, με τον Τζέρεμι Χαντ να θεωρείται πλέον ως «ντε φάκτο πρωθυπουργός».

Σε μία ηγετική εμφάνιση, που σε πολλούς θύμισε τα διαγγέλματα την περίοδο της πανδημίας, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών με αποφασιστικότητα απέρριψε «επ’ αόριστον» τα σχέδια για μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά μία μονάδα από τον Απρίλιο.

Τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τζέρεμι Χαντ παρέπεμψε στις καλένδες τις κομβικές εξαγγελίες του προκατόχου του, αλλάζοντας πλήρως γραμμή στην οικονομική πολιτική. Ειδικότερα, δήλωσε ότι όλες οι φοροαπαλλαγές, στο πλαίσιο του μίνι προϋπολογισμού αποσύρονται, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας.

Τα στοιχήματα για το μέλλον της Λις Τρας

Η ατμόσφαιρα εντός του Συντηρητικού κόμματος είναι τουλάχιστον ζοφερή, με στελέχη που πρόσκεινται στη Λιζ Τρας να παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι κάθε ελπίδα ανατροπής του κλίματος έχει σβήσει, κι ότι πολλοί δεν πρόκειται να βρουν θέση στη νέα βουλή μετά από εκλογές, όταν αυτές γίνουν.

Τις τελευταίες ημέρες, τα στοιχήματα πέφτουν για το πόσο η Λιζ Τρας, που πλέον θεωρείται «πρωθυπουργός κατ’ όνομα», μπορεί να επιβιώσει. Μέχρι στιγμής, οι φωνές που την καλούν να παραιτηθεί είναι λίγες, ωστόσο θα μπορούσαν κάλλιστα να αυξηθούν.

Βουλευτές των Συντηρητικών υποστηρίζουν ότι η Λιζ Τραζ θα πρέπει να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της πριν τις επόμενες εκλογές. Κι ενώ τις προηγούμενες ημέρες τίποτα δεν προμήνυε τι θα συμβεί, πλέον, ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός στελεχών υποστηρίζει ότι της μένουν εβδομάδες ή ακόμη και ημέρες, αν και άγνωστο παραμένει τι διαδικασίες θα ακολουθήσουν.

Το τυπικό εμπόδιο για την αποχώρηση της Λις Τρας από την Ντάουνινγκ Στριτ είναι η πρόβλεψη του καταστατικού των Τόρις ότι για να διατυπωθεί εσωκομματική πρόταση μομφής, θα πρέπει να περάσουν 12 μήνες. Αν η ίδια θελήσει να διατηρήσει την έστω κατ’ όνομα θέση της, τότε θα πρέπει να τροποποιηθεί το καταστατικό, κάτι που έγινε και με την περίπτωση του Μπόρις Τζόνσον.

Συνάντηση με την Λιζ Τρας θα έχει ο πρόεδρος της περίφημης πλέον «επιτροπής 1922» του Συντηρητικού κόμματος, που ασχολείται με εσωκομματικά ζητήματα σερ Γκρέιαμ Μπρέντ, που θα προσπαθήσει να τη φέρει αντιμέτωπη με την δυσαρέσκεια των βουλευτών της.

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σύμφωνα με όλα όσα διαρρέονται, θα περάσει τη σημερινή ημέρα προσπαθώντας να πείσει υπουργούς και βουλευτές ότι μπορεί να κρατήσει τα ηνία.

Οι εκκλήσεις για ψυχραιμία

Κι ενώ πολλοί βουλευτές έχουν ξεσηκωθεί, στελέχη του κόμματος με βαρύτητα τους ζητούν να τηρήσουν στάση αναμονής, εξασφαλίζοντας έτσι χρόνο.

Πολλοί βουλευτές επίσης απευθύνουν έκκληση για να υπάρξει ηρεμία, ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν να πέσουν οι τόνοι. Στα σενάρια είναι κι ένας ανασχηματισμός, που θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά στην τραυματισμένη ενότητα του κόμματος.

Πάντως έμπειρα στελέχη επισημαίνουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των αγορών, που είτε θα της δώσουν χρόνο είτε θα επιταχύνουν την πτώση της.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version