Η “αγάπη” της Μελόνι για τον Πούτιν και η αναδίπλωση τακτικής μετά τον πόλεμο

Η Τζόρτζια Μελόνι είναι το κεντρικό πρόσωπο στη διεθνή πολιτική σκηνή αυτές τις μέρες μετά τη νίκη της στις εκλογές της Ιταλίας, η στάση της οποίας απέναντι στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει έξτρα ενδιαφέρον πλέον, ειδικά αν υπολογίσουμε το γεγονός ότι η επικεφαλής του Fratelli d’Italia ήταν φανατικά υπέρ του Ρώσου προέδρου, κάνοντας όμως αναδίπλωση τους τελευταίους μήνες, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πίστευαν και πιστεύουν ότι μια Ιταλία με κυβέρνηση των Μελόνι – Σαλβίνι – Μπερλουσκόνι μπορεί να εξελιχθεί στον καλύτερο σύμμαχο για τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τις χώρες της Δύσης.

Και εν εστιάσει κανείς στα 2/3 αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή στους Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι, δεν θα είναι και παράλογη η σκέψη του. Ο πρώτος, άλλωστε, είχε φτάσει στο σημείο να κυκλοφορεί ακόμη και με t-shirts που απεικόνιζαν τον Πούτιν, τη δράση του οποίου στην Ουκρανία δεν έχει καταδικάσει.

Σε ό,τι αφορά τον «Καβαλιέρε», από την άλλη, όλοι ξέρουν ότι θα ισορροπήσει. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του σαν εγγυητή των καλών σχέσεων της Ιταλίας με την Ευρώπη, αλλά παράλληλα θεωρεί και φίλο του τον Ρώσο πρόεδρο. Τι γίνεται, όμως, με το Fratelli d’Italia που έχει την πλειοψηφία; Ποια θα είναι η στάση της Μελόνι απέναντι στη Ρωσία και τον πρόεδρό της; Μια αναδρομή στα όσα έχει πει στο παρελθόν, πιο μακρινό και πιο κοντινό, δεν ξεκαθαρίζει και τόσο την κατάσταση.

Από το 2014, για παράδειγμα, η Μελόνι ήταν φανατικά υπέρ του Πούτιν. Αμέσως μετά το σκηνικό στην Κριμαία, από την πρώτη στιγμή, πήρε θέση υπέρ της Ρωσίας κατά των κυρώσεων. Γιατί; Επειδή αυτό θα είχε, όπως έλεγε, σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Ιταλίας.

Ένα χρόνο μετά, το 2015, η Ιταλίδα πολιτικός ήταν ακόμη πιο εκνευρισμένη με την κυβέρνηση της χώρας της και τον Ματέο Ρέντσι για τη στάση που κρατούσε απέναντι στη Ρωσία. Και το έδειχνε είτε με δηλώσεις της, είτε με αναρτήσεις της. Όπως αυτή της 10ης Δεκεμβρίου 2015, όταν ζητούσε από την ιταλική κυβέρνηση να μην ανανεώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο δημοκράτης Πούτιν και η αλλαγή…

Αυτή η… αγάπη της Μελόνι για τον Πούτιν συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα τη συγχαρητήρια ανάρτησή της για τη νίκη του στις ρωσικές εκλογές. «Συγχαρητήρια στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την 4η εκλογή του στη θέση του προέδρου της ομοσπονδίας της Ρωσίας. Η θέληση του λαού σε αυτές τις ρωσικές εκλογές είναι ξεκάθαρη», έγραφε τότε η επικεφαλής του Fratelli d’Italia, δίνοντας και… δημοκρατική χροιά στη νέα νίκη του Πούτιν.

Αυτή η υποστήριξη, επαναλαμβάνουμε, συνεχίστηκε μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022. Μέχρι και τη στιγμή, δηλαδή, που η Ρωσία έκανε επίθεση στην Ουκρανία. Εκεί, για πρώτη φορά καταγράφεται μια αναδίπλωση της Μελόνι απέναντι στον Πούτιν, για τον οποίο είπε πως «έκανε κάτι το οποίο μπορώ να αποδεχθώ, ούτε εγώ ούτε κανείς».

Αυτή η στάση της, σύμφωνα με Ιταλούς και διεθνείς αναλυτές, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια της Μελόνι ώστε να καθησυχάσει την Ευρώπη ενόψει των ιταλικών εκλογών, ενόψει της διαφαινόμενης, εδώ και μήνες, νίκη της δηλαδή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η Μελόνι, δηλαδή η Ιταλία, θα στηρίξει τις πρώτες κυρώσεις που θα επιβληθούν από εδώ και πέρα στη Ρωσία. Για τον ίδιο λόγο. Κανείς, όμως, δεν είναι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει μια νέα αλλαγή στη συνέχεια, χάρη και στους Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι.

Πηγή: newsbeast.gr

Exit mobile version