Δύο μήνες «στην ουρά» για μια ξυλόσομπα ή ένα τζάκι

Στους δύο μήνες αναμονής έχει φτάσει η λίστα στα καταστήματα με συσκευές θέρμανσης με τους αγοραστές που θέλουν να αποκτήσουν μία ξυλόσομπα, έναν λέβητα ξύλου ή να εγκαταστήσουν ενεργειακό τζάκι.

Επένδυση για τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα που έρχεται σπεύδουν να κάνουν οι πολίτες καθώς στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης φοβούμενοι τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Οι τιμές σε κάθε συσκευή ποικίλουν ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε χώρου που θα χρειαστεί θέρμανση, την ποιότητα των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένη μία σόμπα, ένας ξυλολέβητας, ένα ενεργειακό τζάκι και κατ’ επέκταση την απόδοση που θα έχει στον χώρο. Η μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει στις ξυλόσομπες όπου σε πολλά μαγαζιά δεν υπάρχει απόθεμα καθώς φαίνεται να είναι η πιο οικονομική λύση αφού οι τιμές ξεκινούν από τα 250 ευρώ.

«Αν η ζήτηση πέρσι στις ξυλόσομπες ήταν 5 τεμάχια τώρα είναι στα 500 τεμάχια. Οι περισσότεροι ζητάνε κάποια φθηνή ξυλόσομπα. Από 250 ευρώ έως 2.500 ευρώ είναι οι τιμές, ανάλογα με τα υλικά κατασκευής τους και τον τρόπο καύσης, πόσο οικονομία κάνει και τι απόδοση έχει» λέει ο Αντώνης Τσαπαρίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος. Οι περισσότεροι πελάτες ζητάνε μια οικονομική λύση, ένα μηχάνημα φθηνό για να ζεστάνουν τις οικογένειές τους και να μπορέσουν όσο μπορούν να αποφύγουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Μαζί με τις σόμπες ξύλου από τους καταναλωτές προτιμούνται και οι ξυλολέβητες που εκεί βέβαια οι τιμές αυξάνονται, ενώ μεγάλη είναι η μείωση για φέτος στις σόμπες πετρελαίου. «Οι σόμπες πετρελαίου δεν έχουν ζήτηση φέτος λόγω αύξησης του πετρελαίου. Ξύλο προτιμάει ο κόσμος γιατί και το πέλετ έχει ανέβει πολύ. Οι ξυλολέβητες έχουν από 1.300 ευρώ έως 5.000 ευρώ» αναφέρει ο κ. Τσαπαρίδης.

Η ανησυχία του κόσμου στα τέλη Σεπτεμβρίου που βρισκόμαστε έχει ενταθεί και οι καταναλωτές κάνουν έρευνα για να βρουν κάτι οικονομικό ώστε να αλλάξουν την θέρμανση του σπιτιού τους. Πολλοί είναι αυτοί που λίγα χρόνια πριν είχαν πληρώσει πολλά χρήματα για την εγκατάσταση φυσικού αερίου στα σπίτια τους και τώρα επιστρέφουν στους παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης για να μειώσουν τα έξοδα του χειμώνα.

Οι «τζακάδες» ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι θα χρειαστεί να περιμένουν δύο μήνες για να παραλάβουν το τζάκι τους καθώς δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες τους τώρα με την υπάρχουσα παραγωγή. Ο κόσμος επιλέγει τα ενεργειακά τζάκια για να μπορέσει να διατηρήσει όσο μπορεί τον οικονομικό προγραμματισμό της οικογένειας. Οι τιμές για τα ενεργειακά τζάκια ξεκινούν από τα 2.000 ευρώ περίπου και με την εγκατάσταση καμινάδας στα 500 ευρώ αν το σπίτι δεν διέθετε στο παρελθόν. «Τα ενεργειακά τζάκια ξεκινάνε από 2.000 ευρώ και πάνω και αν δεν υπάρχει καμινάδα είναι επιπλέον 500 ευρώ. Σε πολλά σπίτια, όπως διαμερίσματα απορρίπτεται η επιλογή του ενεργειακού τζακιού ή της σόμπας γιατί δεν υπάρχει τρόπος για να μπει καμινάδα» λέει ο Σπύρος Πανικίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος με τζάκια.

«Τα ενεργειακά τζάκια χωρίζονται σε αερόθερμο που προτιμάται περισσότερο σε σχέση με το υδραυλικό. Το υδραυλικό μπορεί να καταναλώσει τα διπλάσια ξύλα γιατί δυσκολότερα ζεσταίνουμε το νερό από τα ξύλα. Το νερό φεύγει 65 βαθμούς και έρχεται 35 και πρέπει να ξαναζεσταίνεται» αναφέρει ο κ. Πανικίδης και προσθέτει «Ένα απλό τζάκι -όχι όλα- μπορεί να γίνει εν μέρει ενεργειακό. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι στην ενέργεια που παράγουν. Από το απλό παίρνουμε το 25% της καύσης, ενώ από το ενεργειακό παίρνουμε το 75%».

*Της Ανατολής Μαυρίδου στο makthes.gr

Exit mobile version