Κ. Μάλαμα: Να στηρίξουμε την προσπάθεια του Νεοχωρίου και του Παλαιοχωρίου για τα αυτονόητα και απαραίτητα έργα ποιότητας ζωής που έχουν ανάγκη

Σύσκεψη εργασίας με αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους του Νεοχωρίου και του Παλαιοχωρίου πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα, συνοδευόμενη από τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Αριστοτέλη Κώστα Γκοντίνο. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Νεοχωρίου Δημήτρης Καραντώνας και Παλαιοχωρίου Γρηγόρης Κατσιαρμάς και η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη Ιφιγένεια Χαϊδευτού.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η καταγραφή των προβλημάτων της περιοχής καθώς κι η αναζήτηση πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση κρίσιμων έργων για την ποιότητα ζωής των κατοίκων των χωριών. Αναλύθηκε διεξοδικά το ζήτημα των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων, οι οποίοι καλούνται φέτος να επωμιστούν ένα δυσβάστακτο κόστος, ενώ κι οι εφαρμοζόμενες δασικές πολιτικές σε σχέση με την διαχείριση του δασικού αποθέματος δεν βοηθούν στην εξασφάλιση φτηνής και προσβάσιμης τοπικής ξυλείας. Όπως υπογραμμίστηκε, είναι απαράδεκτο η τοπική υλοτόμηση να κατευθύνεται από το Δασαρχείο κατά προτεραιότητα στα δίκτυα εμπορίας και τελικά οι μερίδες που προορίζονται για τους κατοίκους να φτάνουν πολύ αργά και με πολύ αυξημένα έξοδα μεταφοράς.

Σε σχέση με τα κρίσιμα έργα υποδομών, κοινό παρονομαστή αποτέλεσε η ανάγκη για την σύνδεση όλων σε έναν λειτουργικό βιολογικό σταθμό καθώς κι η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης, το οποίο παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας, αλλά και ζητήματα υγείας. Ο Πρόεδρος του Νεοχωρίου υπογράμμισε ότι υπάρχουν τρία κρίσιμα έργα για το Νεοχώρι που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν χρηματοδοτικά. Το μείζον έργο του διαχωρισμού των λυμάτων μαζί με το έργο της σύνδεσης με τον βιολογικό σταθμό του Παλαιοχώρίου, το έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού και του δικτύου ύδρευσης του χωριού, σε συνδυασμό με την διάνοιξη νέων γεωτρήσεων για την επάρκεια της υδροδότησης. Και στο Παλαιοχώρι υπάρχουν κοινές προτεραιότητες, με την ανάγκη πολύ γρήγορης ολοκλήρωσης του βιολογικού σταθμού και την σύνδεση του χωριού, καθώς και την άμεση διευθέτηση της απορροής των λυμάτων του οικισμού, μέσα από την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού που επλήγη από πλημμυρικά φαινόμενα.

Κοινό έργο πνοής για τα δύο χωριά, η κατασκευή του δρόμου παράκαμψης των οικισμών, έργο το οποίο είχε χαραχθεί στο παρελθόν και δεν ξεκίνησε ποτέ. Η δημιουργία ενός νέου δρόμου που θα εκτρέπει την κυκλοφοριακή όχληση έξω από τα χωριά είναι επιβεβλημένη, με δεδομένο ότι πρόκειται για οικισμούς μοναδικού αρχιτεκτονικού κάλλους κι οι οποίοι επιβαρύνονται απαράδεκτα από την διέλευση οχημάτων βαρέου τύπου, κατά κύριο λόγο, της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Στη συζήτηση τέθηκαν και μια σειρά από άλλα σοβαρά ζητήματα, τα οποία αφορούν την συντήρηση των δασικών κι αγροτικών δρόμων, ενώ ο Πρόεδρος του Παλαιοχωρίου έθεσε και το θέμα της ανάγκης αναδασμού των κατακερματισμένων αγροτικών γαιών της περιοχής, ώστε να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί η τοπική αγροτική παραγωγή. Σημαντικό ζήτημα επίσης, η εξεύρεση χρηματοδότησης για την διάσωση της οικίας του Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι και την μετατροπή της σε μουσείο. Συζητήθηκαν, τέλος, και θέματα που αφορούν την ελατοπαραγωγή, με αιχμή το πρόβλημα του απαράδεκτου αποκλεισμού της από προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης. Όπως τονίστηκε από όλους τους αιρετούς, με την επιτάχυνση αυτών των προτεραιοτήτων θα μπορούσαν τα χωριά της περιοχής να καταστούν το “Πήλιο της Θεσσαλονίκης” και να αναζωογονήσουν την τοπική τους οικονομία με βιώσιμο τρόπο.

Η Κυριακή Μάλαμα υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις αυτές με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης των χωριών είναι εξαιρετικά χρήσιμες, ενώ καυτηρίασε για μια ακόμα φορά τον αντιδημοκρατικό νόμο Βορίδη που καταργεί στην πράξη τις κοινότητες κι αποτρέπει δημιουργικούς ανθρώπους από την ενασχόληση τους με τα τοπικά κοινά. Υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε κοινοβουλευτικές κινήσεις, ιδιαίτερα για έργο διαχωρισμού των λυμάτων του Νεοχωρίου, ώστε να ενταχθεί στο έργο του Φράγματος του Χαβρία, από το οποίο έχει εξαιρεθεί άδικα, αλλά και για να αναζητηθούν πόροι άμεσης υλοποίησής του μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της αυτοδιοίκησης. Δεσμεύτηκε, επίσης, να πιέσει την κυβέρνηση για την άμεση ένταξη των χωριών στην Ζώνη Α΄ της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης. Επανέλαβε, τέλος, ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων του Νεοχωρίου και του Παλαιοχωρίου για κάθε ανάγκη.

Exit mobile version