Χαλκιδική: Νεκρή 84χρονη σε παραλία της Καλλιθέας-«Αυξάνονται τα νούμερα θυμάτων πνιγμού»

Ηλικιωμένη εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της σε παραλία στην Καλλιθέα – «Δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας», λέει ο πρόεδρος του KIDS SAVE LIVES.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της, το πρωί της Παρασκευής, σε παραλία της Καλλιθέας στην Κασσάνδρα, Χαλκιδικής.

Η άτυχη 84χρονη εντοπίστηκε να επιπλέει μπρούμυτα μέσα στη θάλασσα από άλλη λουόμενη που κολυμπούσε. Τη γυναίκα έβγαλαν στην ακτή οι λουόμενοι και μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια, μια νοσηλεύτρια ξεκίνησε άμεσα ΚΑΡΠΑ, ενώ ενεργοποίησαν και τους πρώτους ανταποκριτές του Kids Save Lives της κοινότητας.

Πρώτος ανταποκρίθηκε ο Πυροσβέστης Γιώργος Καλανταρίδης με έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή και σε δεύτερο χρόνο η Μαρία Μάνιου εθελόντρια της ΕΟΔ. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες να επανέλθει η γυναίκα στη ζωή, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Παρά την προσπάθεια και των διασωστών του ΕΚΑΒ Κασσάνδρας, η γυναίκα απεβίωσε.

Ο Αναστάσης Στεφανάκης, ιδρυτής και πρόεδρος του Kids Save Lives, αναφέρει ότι «από το 2015 αυξάνονται συνεχώς τα νούμερα των θυμάτων πνιγμού στην Ελλάδα. Ενώ το 2015 είχαμε 150 πνιγμούς, πλέον έοχυμε ξεπεράσει τους 350 πνιγμούς τον χρόνο. Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε μέσα σε μία ημέρα νέα για τρεις πνιγμούς». Η κατακόρυφη αυτή αύξηση των θαλάσσιων πνιγμών οφείλεται, όπως εξηγεί ο κ. Στεφανάκης, στην έλλειψη γνώσης των κανόνων ασφαλείας.

«Αφού πνιγεί ο άνθρωπος, οι περισσότεροι γύρω του δεν ξέρουν καν πώς να ανταποκριθούν, δεν ξέρουν να κάνουν ΚΑΡΠΑ». Ο πρόεδρος του Kids Save Lives σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης στους θανάτους από πνιγμό, καθώς το 60% των Ελλήνων δεν ξέρουν κολύμπι και πολλοί δεν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας στο νερό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο απινιδωτών του Kids Save Lives στη Χαλκιδική είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και η σημασία του απινιδωτή, ιδίως σε περιπτώσεις θαλάσσιου πνιγμού, είναι αυτή που πολλές φορές κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. «Με την ΚΑΡΠΑ κρατάμε ζωντανό τον εγκέφαλο. Αν φτάσει όμως και ο απινιδωτής στα πρώτα πέντε κρίσιμα λεπτά, τότε το ποσοστό επιτυχίας είναι 50 με 70% για να επανέλθει κάποιος στη ζωή», τονίζε στη Voria.gr ο κ. Στεφανάκης.

Σημειώνεται ότι πλέον είναι διαθέσιμη στα κινητά όλων των πολιών εφαρμογή «I Save Lives» που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να παρέμβει, ασχέτως εάν γνωρίζει από ΚΑΡΠΑ ή όχι, σε έναν συνάνθρωπό του που υπέστη καρδιακή ανακοπή και να παρέχει τις πρώτες πολύ κρίσιμες για τη ζωή του βοήθειες. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης ενός δικτύου εκπαιδευμένων «πρώτων ανταποκρινόμενων» για να σπεύσουν στο επεισόδιο, καθώς και σε όσους κοντά διαθέτουν απινιδωτή, ώστε να τον προσκομίσουν εγκαίρως. Κι όλα αυτά μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο και οι επαγγελματίες υγείας.

Πηγή: voria.gr

Exit mobile version