Κακοκαιρία Genesis: Χαλάζι και καταιγίδες- SMS από το 112 για επικίνδυνα φαινόμενα στη Χαλκιδική

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πέρασμα της κακοκαιρίας Genesis, η οποία «χτυπάει» με ακραία καιρικά φαινόμενα πολλές περιοχές της χώρας.

Ήδη από το μεσημέρι έντονα φαινόμενα πλήττουν τη Λάρισα, με χαλαζόπτωση να σημειώνεται σε περιοχές της επαρχίας Αγιάς και του δήμου Κιλελέρ προς τον κάμπο της Κάρλας.

Παράλληλα, έντονη χαλαζόπτωση και βροχόπτωση έπληξε περιοχές από το Ελευθέριο της Αγιάς, μέχρι την Αμυγδαλή, τη Δήμητρα, έως το Αχίλλειο Λάρισας, όπως μετέδωσε το onlarissa.

Πρωτοφανείς εικόνες από την Κοζάνη

Χαρακτηριστικές της έντονης κακοκαιρίας είναι οι εικόνες που έρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, η βροχόπτωση που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Κοζάνη είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπεί η κεντρική πλατεία σε «πισίνα», σύμφωνα με το Kozan.gr.

Η δυνατή βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν υπόγεια σπιτιών.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Βελβεντό Κοζάνης, όπου όπως μετέδωσε το kozanimedia, το ρέμα «Ξερόλακας» φούσκωσε μετά από την ισχυρή νεροποντή που έπληξε την περιοχή.

Εστάλησαν μηνύματα μέσω του 112: Αποφύγετε τις μετακινήσεις

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 έλαβαν το απόγευμα της Πέμπτης κάτοικοι περιοχών της Δυτικής, Βόρειας και Στερεάς Ελλάδας για την κακοκαιρία Genesis που αναμένεται από σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: « Προειδοποιητικό μήνυμα για το επόμενο 24ωρο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες – ραγδαίες βροχοπτώσεις) στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena.

 

 

 Κόκκινος συναγερμός για πλημμύρες

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης εν όψει της κακοκαιρίας ανέφερε πως τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής 10 Ιουνίου, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στην Δυτική Πελοπόννησο, στην Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επηρεάζοντας και τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και τη Βόρεια Εύβοια.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπαγεωργίου αιφνίδιες πλημμύρες μπορούν να εκδηλωθούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς κυρίως στη Δυτική Στερεά, συμπεριλαμβανομένου μέρος των νησιών του Ιονίου, αλλά και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

Σημειώνεται πως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει αναβαθμίσει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, βαρομετρικό χαμηλό θα δημιουργηθεί στο Ιόνιο το οποίο θα κινηθεί ανατολικά και θα προκαλέσει την κακοκαιρία “GENESIS” η οποία θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα από σήμερα Πέμπτη έως και το βράδυ του Σαββάτου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους.

Αναλυτικά θα επηρεαστούν:

-Από σήμερα το απόγευμα το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες πιθανώς η Θράκη.

Αύριο, Παρασκευή:

-τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν

-από τις πρώτες ώρες η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο:

-Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και
βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

-Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Πολιτική Προστασία: Καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί!

Εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει την ανάγκη να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί! Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού».

Απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Πηγή: lifo.gr

Exit mobile version