Πόσο κοστίζει τελικά να ζεις στη Θεσσαλονίκη;

Μένεις μόνος, συγκατοικείς, έχεις την οικογένεια σου, είσαι στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σου. Ο βραχνάς το πώς θα τα βγάλεις οικονομικά πέρα και αυτό τον μήνα, έχει επιστρέψει το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο. Νέα παιδιά που μπαίνουν σε δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να επιχειρήσουν το δικό τους ξεκίνημα ή να παραμείνουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους και να συνεχίσουν να ζουν με τους γονείς τους. Η καθημερινότητα μοιάζει με μαραθώνιο και πλέον αναρωτιέσαι εάν είσαι σε θέση να αντέξεις.

Gas station in Lagkada avenue in Thessaloniki, Greece on February 11, 2022. / Βενζινάδικο επί της Λεωφόρου Λαγκαδά, Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2022.

Ενοίκιο, κοινόχρηστα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ύδρευση, βενζίνη, σουπερμάρκετ, λογαριασμοί είναι πια λέξεις που μας δημιουργούν μια θηλιά γύρω από τον λαιμό, η οποία όσο περνάει ο καιρός μας σφίγγει ολοένα και πιο πολύ. Όσο και να μην το θέλουμε, όλοι μας μετράμε τα μηνιαία έξοδα γιατί αλλιώς “δεν βγαίνει”. Όμως πόσο κοστίζει στην πραγματικότητα η ζωή στη Θεσσαλονίκη; Πόσα χρήματα ξοδεύει κατά προσέγγιση κάποιος που μένει στην πόλη;

“Κάθε πρώτη του μηνός η πληρωμή και δεν ήταν καν το φως μες στην τιμή”

Πολλοί από εμάς ζουν στο ενοίκιο που είναι το νούμερο ένα μηνιαίο έξοδο για κάθε νοικοκυριό. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως η Ελλάδα έχει το αρνητικό ρεκόρ στην Ε.Ε., αφού καλούμαστε να δαπανήσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό πανευρωπαϊκά επί του συνολικού εισοδήματος, για τα κόστη του σπιτιού (σχεδόν το 37%), όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 20%, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 99

Όμως, ας δούμε στην πράξη πόσα χρήματα δίνει κάποιος στο περίπου για το ενοίκιο του. Αν μιλάμε για ένα σπίτι το οποίο έχει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο και στο οποίο συγκατοικούν δύο άνθρωποι, θα χρειαστεί να δώσουν 400€ μέχρι 700€ ανάλογα φυσικά και με την περιοχή που θα επιλέξουν να μείνουν. Αν καταφέρετε να βρείτε κάτι οικονομικότερο, κλείστε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν από την άλλη ζεις μόνος, σε μία καλή ευκαιρία ίσως να καταφέρεις να βρεις μία γκαρσονιέρα ελάχιστων τετραγωνικών γύρω στα 300€. Βέβαια δεν είναι μόνο το ενοίκιο, το οποίο προβληματίζει και φουσκώνει τα μηνιαία έξοδα. Τα κοινόχρηστα επίσης αποτελούν ένα μόνιμο έξοδο. Διαφέρουν από πολυκατοικία σε πολυκατοικία αλλά συνήθως κυμαίνονται από 10€ μέχρι 25€ το μήνα και προσθέτουν μία mini χρέωση σε όλους τους ενοίκους. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που το ποσό μπορεί να ανεβαίνει εάν η οικοδομή διαθέτει καθαρίστρια ή κηπουρό.

Η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις που φέρνει έχουν γίνει πλέον εφιάλτης για το πορτοφόλι μας. Οι δαπάνες για την θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν ξεφύγει εντελώς. Σίγουρα για να προσδιορίσουμε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να ξέρουμε τις συσκευές κάθε σπιτιού, τα τετραγωνικά μέτρα κ.α. Όμως κατά προσέγγιση ένας μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος υπολογίζεται μεταξύ 85 με 100 ευρώ, χωρίς βέβαια να συνυπολογίζεται η αύξηση των εκκαθαριστικών λογαριασμών. Στην περίπτωση που κάποιος έχει ως κύρια θέρμανση στο σπίτι του, το κλιματιστικό τότε καταλαβαίνουμε πως η τιμή αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη και δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 200 ευρώ.

Αν από την άλλη έχεις αποφασίσει ότι για να ζεσταθείς θα κάψεις φυσικό αέριο, τότε ετοιμάσου να έρθεις αντιμέτωπος με άλλους φουσκωμένους λογαριασμούς, καθώς για ένα πεντάμηνο (Νοέμβριο – Μάρτιο) θα χρειαστεί να πληρώσεις τουλάχιστον 400 ευρώ, δηλαδή 80 ευρώ το μήνα στην καλύτερη περίπτωση.

“Τρέχει, τρέχει, τρέχει το νερό, τρέχει τρέχει τρέχει το νερό στ’ αυλάκι”

Ένα ακόμα σταθερό έξοδο για κάθε νοικοκυριό είναι η εξόφληση του λογαριασμού για το νερό. Μπορεί να μην συζητάμε για τρελές τιμές, παρ’ όλα αυτά όταν κάθε τετράμηνο πρέπει κάποιος να πληρώσει κοντά στα 80 ευρώ, άρα περίπου 20 ευρώ τον μήνα καταλαβαίνουμε πως είναι κάτι που επίσης υπολογίζεται και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Πηγή: parallaximag.gr

Exit mobile version