Τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν «ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων

Όπως κάθε Δευτέρα έτσι και χθες, 18.10.2021, έγινε η ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό αλλά και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και απαντά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όλα αυτά ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 3.164 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 541 και την Θεσσαλονίκη 453 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων του 24ώρου).

Τον λόγο πήρε πρώτη η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία μίλησε για την ανοσία μετά τον εμβολιασμό, η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ανοσία που γίνεται μετά από φυσική μόλυνση.

Επιπλέον, η ίδια είπε πως οι συστάσεις για την επαναληπτική δόση όσων έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αφορούν σε… δεύτερο μονοδοσικό τσίμπημα τουλάχιστον δύο μήνες μετά την πρώτη δόση.

«Καμπανάκι» για τα παιδιά

Ακολούθως η Μαρία Θεοδωρίδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά, συνιστώντας στους γονείς να ακολουθούν στο έπακρο τις οδηγίες των ειδικών.

Για τα εμβόλια mRNA, που αναπτύχθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, η ίδια τόνισε πως είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έχοντας συμβάλλει καθοριστικά μέχρι τώρα στον έλεγχο της πανδημίας, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Επανέλαβε ότι η ανοσία που προσφέρουν είναι ποιοτικά καλύτερη από την φυσική νόσηση. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης απ΄ ότι οι εμβολιασμένοι, επισήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από διενθείς επιστημονικούς φορείς. «Η θετική γνωμοδότηση συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», όπως είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι σε μελέτη παιδιών και εφήβων διαπιστώθηκε ότι ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης. Αυτό υπογραμμίζει, είπε η κ. Θεοδωρίδου, ότι τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν “ρεζερβουάρ” για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων.

Κορωνοϊός: Δείτε όλα όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση

Πηγή: newsit.gr

Exit mobile version