Μία εντυπωσιακή επίδοση στην ανακύκλωση πλαστικού (PET) σημειώθηκε πρόσφατα σε ένα μικρό και ανερχόμενο τουριστικά νησί των Κυκλάδων, την Κίμωλο. Συνολικά 51.242 άδειες πλαστικές φιάλες νερού και αναψυκτικών συλλέχθηκαν μέσα σε μόλις 28 μέρες, αντί να καταλήξουν στα… κοινά απορρίμματα. Πρόκειται για έναν αριθμό πλαστικών μπουκαλιών, ο οποίος αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% όλων των πλαστικών συσκευασιών νερού και αναψυκτικών, που καταναλώθηκαν στην Κίμωλο, από τις 9 Αυγούστου, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.
Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα προέκυψαν από ένα σύστημα που εφαρμόσθηκε δοκιμαστικά στην Κίμωλο, ως πρότυπο και για άλλα μικρά νησιά. Είναι η πρώτη φορά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που σε μία νησιωτική περιοχή γίνεται εφικτή η συλλογή μιας τόσο μεγάλης ποσότητας πλαστικών φιαλών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των επιχειρήσεων της περιοχής.
Το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στις παράκτιες και τις νησιωτικές περιοχές είναι γνωστό. Τεράστιες ποσότητες πλαστικών μίας χρήσης συσσωρεύονται κάθε καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά χωρίς να ανακυκλώνονται. Ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά η κατάσταση δυσκολεύει λόγω της απουσίας υποδομών, ενώ τα συστήματα χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων συχνά απουσιάζουν από τα σημεία κατεξοχήν «παραγωγής» τους (δηλαδή παραλίες, beachbars, εστιατόρια, ξενοδοχεία πλοία).
Τα ζητήματα αυτά είναι στο επίκεντρο του εγχειρήματος της Κιμώλου, με τον τίτλο «Whywasteme» και αρχικό στόχο τη μεγιστοποίηση της χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης των πλαστικών συσκευασιών από PET στα μικρά νησιά. Εφαρμόζοντας έναν σχεδιασμό στρατηγικής τοποθέτησης συλλεκτών στα σημεία πώλησης και κατανάλωσης νερού και αναψυκτικών και κινητοποιώντας τόσο τους επιχειρηματίες όσο και το κοινό, το Whywasteme έφερε αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Μεταξύ των σημαντικών επιτευγμάτων του εγχειρήματος είναι ότι οι πλαστικές φιάλες συλλέχθηκαν «καθαρές», χωρίς άλλου είδους απορρίμματα, τα οποία επιβαρύνουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Το σύνολο της ποσότητας που συλλέχθηκε έχει ήδη προωθηθεί προς ανακύκλωση στην Αττική. Το «Whywasteme» υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε ιδιωτικά, από την ομώνυμη ελληνική start-up σε επίσημη συνεννόηση με το Δήμο Κιμώλου.
Πηγή: tovima.gr