METIS: Μια καινοτόμα μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος

Βρίσκονται ηλικιακά μόλις στις αρχές της δεκαετίας των 20 και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, εισφέροντας ο καθένας γνώσεις από τη δική του επιστήμη για την ανάπτυξη μιας μη επεμβατικής διαγνωστικής μεθόδου του αδενοκαρκινώματος του παγκρέατος Ι και ΙΙ σταδίου. Έντεκα φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη από τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Χημείας, Πληροφορικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας και Φυσικής του ΑΠΘ και από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου δουλεύουν αυτό τον καιρό μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννη Βιζιριανάκη, το πρότζεκτ METIS (MicroRNA Expression Toehold Investigation System), στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού συνθετικής βιολογίας iGEM.

Στόχος τους είναι να καταφέρουν να προσφέρουν με τη μέθοδό τους τη δυνατότητα στους ασθενείς να εντοπίζουν εγκαίρως το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος, μια νόσο ασυμπτωματική στα πρώτα της στάδια, που σήμερα διαγιγνώσκεται, σύμφωνα με μελέτες, σε ποσοστό 68% των ασθενών στο τέταρτο στάδιο, όταν αρχίζει δηλαδή να εκδηλώνει σαφή συμπτώματα. Στην παρούσα φάση ο διαγνωστικός έλεγχος για το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος περιλαμβάνει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως είναι η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, αλλά και πιο επεμβατικές, όπως η ενδοσκόπηση και η βιοψία, όλες εξετάσεις που δρομολογούνται αφότου υπάρξει η υποψία της νόσου, άρα κάποιο σύμπτωμα.

Η ανίχνευση των MicroRNA

Η ομάδα των 11 έχει φτιάξει δικές της αλληλουχίες RNA μέσω αλγόριθμου οι οποίες ανιχνεύουν μικρά μόρια RNA (MicroRNA) στα ούρα των ασθενών. Στις περιπτώσεις αδενοκαρκινώματος του παγκρέατος στο Ι και ΙΙ στάδιο διαπιστώνεται υπερέκφραση τέτοιων μορίων.

Στόχος των παιδιών είναι η μέθοδος που αναπτύσσουν να ενταχθεί στις ετήσιες εξετάσεις για άτομα άνω των 60 ετών ή άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό. Αυτή την περίοδο μάλιστα τρέχουν πειράματα στο εργαστήριο, που τους δείχνουν ήδη την αποτελεσματικότητα της μεθόδου τους. Αφού κατέλθουν με το πρότζεκτ τους στον διαγωνισμό iGEM το Νοέμβριο, διεκδικώντας μάλιστα ένα από τα πρώτα μετάλλια, θα ασχοληθούν με το θέμα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων και τις διαδικασίες που αυτή απαιτεί, ενώ στόχος είναι η ιδέα τους να λάβει επιχειρηματική υπόσταση με τη μορφή μιας startup. Ήδη μάλιστα συμμετείχαν και έλαβαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία ιδεών στον διαγωνισμό Next Stage Challenge, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και υποστήριξης επιχειρηματικών ιδεών από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Φλώρινα και Πέλλα με τη στήριξη της Ideas Forward, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Intelligent Cross Border Accelerator for ICT-enabled start-ups (iCBA), όπου επικεφαλής εταίρος ήταν η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Μέσω του διαγωνισμού έλαβαν και την πρώτη επιχειρηματική καθοδήγηση, ενώ ήρθαν σε επαφή και με δυνητικούς επενδυτές.

«Πιστεύουμε πολύ στο πρότζεκτ και την ιδέα μας. Θέλουμε η διαγνωστική μας μέθοδος να φτάσει σε κάθε διαγνωστικό κέντρο της γειτονιάς, ώστε ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε αυτή» λέει στη Voria.gr η Κωνσταντίνα Τσουδερού, ένα από τα μέλη της ομάδας που ασχολείται με το εργαστηριακό κομμάτι. Όπως εξηγεί, η μέθοδος είναι μη επεμβατική, χαμηλού κόστους, εντοπίζει τον καρκίνο εγκαίρως, ενώ έχει υψηλό βαθμό ευαισθησίας και ακρίβειας.

Τα μέλη της ομάδας της METIS είναι οι Άννα Βαρβάρη, Αλέξανδρος Τσιγγίλης, Εμμανουήλ Χατζηχριστοφής, Παναγιώτης Βαλατσός, Δανάη-Ελένη Βεργίνη, Αναστασία Θεοδοσιάδου, Μαρία Κοσμίδου, Κωνσταντίνα Τσουδερού, Χαράλαμπος Αναγνωστάκις, Δημήτρης Τρυγωνιάρης, Άννα Αναστασίου, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Ιωάννης Βιζιριανάκης.

Πηγή: voria.gr

Exit mobile version