Οριστική καταδίκη της «Ελληνικός Χρυσός» από το τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης

φώτο αρχείου

Ανακοίνωση του Συλλόγου “Φίλοι του Περιβάλλοντος Ιερισσού” σχετικά με την οριστική καταδίκη της «Ελληνικός Χρυσός» από το τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης.

“Προχτές 01η Σεπτεμβρίου, δικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης η έφεση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός σχετικά με την υπόθεση της ρύπανσης των υδάτων και της υποβάθμισης του Περιβάλλοντος στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Το δικαστήριο μείωσε τις ποινές, απέρριψε ωστόσο την έφεση, καθιστώντας έτσι οριστική και τελεσίδικη την πρωτόδικη απόφαση με την οποία καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή δύο στελέχη της πριν από περίπου ένα χρόνο. Επίκειται και δίκη στελεχών της εταιρείας σε βαθμό κακουργήματος για περαιτέρω παραβάσεις που επίσης αφορούν το περιβάλλον.

Αυτά, για όποιον συνεχίζει ακόμα να πιστεύει ότι τέτοιου είδους εταιρείες λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Όσα βραβεία και να παρουσιάσει η εταιρεία, όσες δράσεις κοινωνικής ευθύνης και να μοιράσει δεξιά κι αριστερά, δεν αλλάζει το γεγονός πως καθημερινά υποβαθμίζει και καταστρέφει ένα κομμάτι του τόπου μας. Μοιάζει γίγαντας με πήλινα πόδια η Eldorado, που ωστόσο θα συνεχίζει να τσαλαπατά ό,τι βρει μπροστά της μέχρι κάποιος να της βάλει φρένο.

Δυστυχώς όμως για μας, αντί να σταθεί αρωγός στην τοπική κοινωνία, η πολιτεία υπέγραψε την πιο ποταπή ίσως σύμβαση στα χρονικά ενώ η δημοτική αρχή, όταν δεν δέχεται δωρεές από την εταιρεία, λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος κλείνοντας τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει γύρω της. Παρόλα αυτά, δεν θα διστάσουν όλοι αυτοί οι πολιτικοί παράγοντες να παραστούν και να θριαμβολογήσουν στον εορτασμό της Επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης που θα λάβει χώρα σε λίγες μέρες στο Μαύρο Αλώνι, υπό την αιγίδα του Δήμου Αριστοτέλη. Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί τόπος πιο ιερός και βαθύτατα συμβολικός από το μέρος όπου έληξε με τόσο τραγικό τρόπο η επανάσταση στη Χαλκιδική. Αν κάποιος ήθελε να ξεχωρίσει ένα και μοναδικό γεγονός στην μακρόχρονη ιστορία της Ιερισσού και της ευρύτερης περιοχής, αυτό σαφέστατα θα ήταν η σφαγή που έλαβε χώρα εκεί το 1821. Απ’ ότι φαίνεται όμως, κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το Μαύρο Αλώνι συμβολίζει ακριβώς την αντίσταση σε κάθε είδους δυνάστη, βάζοντας πάνω απ’ όλα την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορείς να κάνεις εκδήλωση για ελευθερία και ανεξαρτησία και ταυτόχρονα να είσαι επαίτης και εξαρτώμενος μιας πολυεθνικής. Δεν τιμάς το Μαύρο Αλώνι έτσι, το αμαυρώνεις…

Εμείς, ως Σύλλογος Περιβάλλοντος, δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να αγωνιζόμαστε εναντίον της καταστροφής της περιοχής μας, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα σταματήσει το ξεπούλημα του τόπου μας και θα επικρατήσει επιτέλους η φωνή της λογικής.”

Exit mobile version