Αγιος Νικόλαος και Ορμος Παναγιάς: Η ιδανική απόδραση στη Χαλκιδική που τα συνδυάζει όλα (φώτο – βίντεο)

Ο Αγιος Νικόλαος και ο Ορμος Παναγιάς στην περιοχή της Σιθωνίας στη Χαλκιδική αποτελούν την ιδανική πρόταση γι’ απολαυστικές διακοπές αυτό το καλοκαίρι.
Πρόκειται για προορισμούς στη Χαλκιδική που τα συνδυάζουν όλα καθώς εκτός από την εκπληκτική τοποθεσία τους, τη γραφική ομορφιά τους και τη φιλοξενία των κατοίκων τους, προσφέρουν στους επισκέπτες τους ποικιλία υπηρεσιών, μετατρέποντας τις διακοπές σε μία αξέχαστη εμπειρία.

Αγιος Νικόλαος: Το πανέμορφο χωριό με τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα παραδοσιακά σπίτια στη Χαλκιδική

Στην αρχή της χερσονήσου της Σιθωνίας θα συναντήσετε τον Αγιο Νικόλαο, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, με φιλόξενους κατοίκους και βαθιά ιστορία. Απολαύστε τη βόλτα σας και αφεθείτε, καθώς θα κάνετε τον περίπατό σας στα λιθόστρωτα σοκάκια, σε ένα ταξίδι στο χρόνο.

Θαυμάστε τα παραδοσιακά σπίτια του 19ου αιώνα, δείγματα λαϊκής χαλκιδικιώτικης αρχιτεκτονικής, μυρίστε τις ανθισμένες τριανταφυλλιές και απολαύστε τον καφέ σας κάτω από τον ίσκιο των δέντρων.

Θαυμάστε τα παραδοσιακά σπίτια του 19ου αιώνα, δείγματα λαϊκής χαλκιδικιώτικης αρχιτεκτονικής, μυρίστε τις ανθισμένες τριανταφυλλιές και απολαύστε τον καφέ σας κάτω από τον ίσκιο των δέντρων.

Στη βορειοδυτική πλευρά του χωριού θα συναντήσετε και την παλαιότερη σωζόμενη κοινόχρηστη βρύση κτίσμα του 1626 την «Τσέσμα»… αλλά και τον Πύργο όπου υπάρχουν ευρήματα της Ι.Μ. του Αγ. Νικολάου του Χρυσοκαμάρου από τον 14ο αιώνα.

Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε σε κάποιο από τα πανηγύρια του χωριού, τότε θα σας μείνουν αξέχαστα… Οπως του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής, με το τελευταίο να είναι και το μεγαλύτερο, όπου οι εκδηλώσεις αρχίζουν μία ημέρα πριν την ημέρα που τιμάται η μνήμη της και στήνεται στην πλατεία ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική. Ανήμερα του εορτασμού, προσφέρεται μετά τη θεία λειτουργία «μπισκοτολούκουμο».

Μπορεί ο Αγιος Νικόλαος να μην είναι παραθαλάσσιο χωριό, προσφέρει όμως στους επισκέπτες του 30 και πλέον χιλιόμετρα υπέροχης θάλασσας, με μοναδικές παραλίες που ξεχωρίζουν για την ψιλή κατάλευκη άμμο και τα κρυστάλλινα νερά τους. Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ορμος Παναγιάς: Το γραφικό λιμάνι του Αγίου Νικολάου

Το επίνειο του Αγίου Νικολάου είναι ο Ορμος Παναγιάς, ένα γραφικό λιμάνι, σε απόσταση μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το χωριό. Οφείλει το όνομά του στο ναό της Παναγίας που χτίστηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια.

Ο σημερινός ναός ανακατασκευάστηκε γύρω στο 1970. Ο προηγούμενος ήταν κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα αλλά και κείνος είχε κτιστεί στη θέση παλιότερου ναού. Στον Ορμο καταστράφηκε και βυθίστηκε από γαλλικό πολεμικό το 1854 το πλοίο που μετάφερε τα εφόδια του επαναστατικού σώματος του Τσάμη Καρατάσιου.

Ο Ορμος Παναγιάς είναι μία κυκλική δαντελωτή ακτογραμμή, με φόντο την κορυφή του Αθω και πεύκα που «παντρεύουν» το πράσινο με το γαλάζιο της θάλασσας. Η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Διαθέτει ένα μικρό λιμάνι που χρησιμοποιείται από αλιευτικά σκάφη ενώ καθημερινά ξεκινούν καραβάκια για κρουαζιέρα στο Αγιο Ορος, την Αμμουλιανή και την Ουρανούπολη.

400 μόλις μέτρα πιο πέρα, θα συναντήσετε την πανέμορφη παραλία της Τρανής Αμμούδας. Η «Κοπακαμπάνα της Ελλάδος», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι λόγω του μεγέθους της (μήκος 3 χλμ.) και των νερών της, είναι μία αμμώδης παραλία με καθαρή θάλασσα και γαλαζοπράσινα νερά βραβευμένη κάθε χρόνο με Γαλάζια Σημαία από την Ε.Ε.

Το γραφικό ψαροχώρι του Ορμου Παναγιάς φημίζεται επίσης για τις ψαροταβέρνες του, οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν με τους εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες τους και τις πιο απαιτητικές γαστρονομικές επιθυμίες με τη συνοδεία του παραδοσιακού αγιονικολάτικου τσίπουρου. Ο οικισμός διαθέτει πληθώρα επιλογών από ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία καθώς και πολλά εστιατόρια. Ο Αγιος Νικόλαος απέχει από τη Θεσσαλονίκη 110 χλμ.

Πηγή: thes.gr

Exit mobile version