Είδα μια φώκια! Τι πρέπει να κάνω;

Με αφορμή την είδηση του δαγκώματος φώκιας σε τουρίστρια στην Αλόννησο, η MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας εξέδωσε ανακοίνωση για το πως πρέπει να αντιδράσουμε όταν βλέπουμε μια φώκια μέσα ή έξω από το νερό.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Mom monachus monachus:

“Αρχικά, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας που ένας συνάνθρωπος μας είχε αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία και να της ευχηθούμε γρήγορη ανάρρωση! Όμως κρίνεται απαραίτητο να λειτουργήσει αυτό το συμβάν σε όλους μας ως μια υπενθύμιση ότι η Μεσογειακή φώκια είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό το οποίο βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον. Η αλήθεια είναι πως η άγρια ζωή αντιδρά σε καταστάσεις που αντιμετωπίζει απρόβλεπτα και αναμένεται από εμάς η κατανόηση, ο σεβασμός και η προσοχή μας. Η Μεσογειακή φώκια δεν έχει παρατηρηθεί να είναι επιθετικό ζώο, όμως είναι κομμάτι της άγριας ζωής και όσο και ‘’φιλικές’’ ή ‘’εξοικειωμένες’’ να θεωρούμε πως είναι (είτε μιλάμε για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, είτε για οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα), αυτό αποτελεί μια εντελώς εξανθρωπισμένη αντίληψη. Στην πραγματικότητα, το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε σε μια πιθανή συνάντηση με Μεσογειακή φώκια είναι η δική μας αντίδραση, και αυτή θα πρέπει να είναι πάντοτε να απομακρυνθούμε ήσυχα και να μην κάνουμε καμία κίνηση να την προσεγγίσουμε όσο και να θεωρούμε πως η ίδια η φώκια έχει διάθεση για ‘’παιχνίδι’’.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, η MΟm είναι στη διαδικασία συλλογής όλων των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με το συμβάν έτσι ώστε να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα, ώστε να καταλήξουμε στα κατάλληλα συμπεράσματα και ενέργειες.

Μιας και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, θα θέλαμε να θυμηθούμε τι πρέπει να κάνουμε εάν δούμε φώκια μέσα ή έξω από το νερό:

Αν συναντήσεις φώκια, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις για να είσαι και εσύ και η φώκια ασφαλής.

1. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ: Μην πανικοβληθείς, μην κάνεις απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσεις να πλησιάσεις το ζώο, σεβάσου τον ζωτικό του χώρο. Φυσικά σε καμία περίπτωση μην το σημαδεύσεις με ψαροτούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι επιθετικά ζώα, αν αισθανθούν όμως ότι απειλούνται ή πανικοβληθούν μπορεί να γίνουν επιθετικά. Να θυμάσαι ότι μέσα στο νερό είναι ταχύτατες, ενώ η όραση και η ακοή τους λειτουργούν πολύ καλύτερα από του ανθρώπου.

Τήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας για να μπορείς να παρατηρήσεις και να θαυμάσεις αυτό το υπέροχο ζώο ανενόχλητα!

2. ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΗΛΙΑ: Μην πανικοβληθείς, μην προσπαθήσεις να μπεις μέσα στη σπηλιά, όπου μπορεί να είναι μια μητέρα με το μικρό της, απομακρύνσου κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια ώστε να μην κλείνεις την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο. Να θυμάσαι πάντοτε ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλασσινές σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

Να θυμάσαι ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλάσσιες σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

3. ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ: Πολλές φορές οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή και για να ξεκουραστούν, μπορεί όμως και να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια.

• ΜΕΙΝΕ τουλάχιστον 30 μέτρα ΜΑΚΡΙΑ από το σημείο που βρίσκεται η φώκια και πάντα πίσω από τις προειδοποιητικές πινακίδες, κορδέλες, ή κώνους που πιθανόν να έχουν τοποθετήσει γύρω από το ζώο οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου ή της Ομάδας Διάσωσης της MOm.

• ΜΗΝ κάνεις ΘΟΡΥΒΟΥΣ κοντά στη φώκια, μην πετάς άμμο, πέτρες και άλλα αντικείμενα προκειμένου να τραβήξεις την προσοχή της. Όπως κάθε άγριο ζώο, η φώκια χρειάζεται ησυχία, απόσταση και σεβασμό.

• ΜΗ ΒΡΕΧΕΙΣ τη φώκια. Αν είναι έξω από το νερό θέλει να παραμείνει στεγνή!

• ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΙΣ ποτέ τη φώκια, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα!

• ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙΣ την πρόσβαση της φώκιας προς τη θάλασσα.

• ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ να πλησιάσουν τη φώκια, μπορεί να τραυματιστούν καθώς η συμπεριφορά της φώκιας μπορεί να είναι απρόβλεπτη.

• ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ θα πρέπει να ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ, καθώς μπορεί να είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για τη μεσογειακή φώκια.

• ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ με ΠΡΟΣΟΧΗ το μέγεθος και το χρώμα της, και αν φέρει στο σώμα της χαρακτηριστικά σημάδια ή έχει κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

Επικοινώνησε με το πλησιέστερο Λιμεναρχείο ή Λιμενική Αρχή για να αναφέρεις το περιστατικό και ειδοποίησε ΑΜΕΣΑ τη MOm καλώντας στο: 210 5222 888 και το 6942 494471. Η MOm θα καταγράψει την πληροφορία, θα σε συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνεις και, αν είναι απαραίτητο, η Ομάδα Διάσωσης θα επέμβει άμεσα.

Ειδοποίησε άμεσα ακόμα και αν το ζώο είναι νεκρό. Η νεκροψία μιας φώκιας θα δώσει πολύτιμα στοιχεία για τη διάσωση άλλων φωκών.

Λίγα λόγια για την MOm – Monachus monachus

Η MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, είναι ελληνική, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1988 με τη νομική μορφή του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου (Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με αριθμό 1059/1988). Η MOm δραστηριοποιείται για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας, του μοναδικού είδους φώκιας της Μεσογείου και του σπανιότερου είδους φώκιας στον πλανήτη.

Οι πόροι της οργάνωσης προέρχονται από τις συνδρομές των υποστηρικτών της, την οικονομική στήριξη ιδιωτικών φορέων, από επιλεγμένες συνεργασίες με εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, καθώς και από την υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Μια εξειδικευμένη και αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων διάφορων ειδικοτήτων (π.χ. βιολόγων, τεχνικών πεδίου, εκπαιδευτικών και ανθρώπων της επικοινωνίας) με τη βοήθεια εθελοντών, υλοποιούν δράσεις σε 5 βασικούς τομείς:

• Έρευνα
• Διάσωση και Περίθαλψη
• Προστασία και Διαχείριση
• Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση
• Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

​Η MOm είναι επίσημα αναγνωρισμένο επιστημονικό ίδρυμα σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση CITES (αρ. πρωτ: 89670/1427/12‐3‐2007 / κωδ: GR 003), ενώ όλες οι δράσεις επιστημονικής έρευνας, διάσωσης και περίθαλψης πραγματοποιούνται με τις σχετικές άδειες από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Από το 1996 η MOm είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου της IUCN (International Union for the Conservation of Nature), της μεγαλύτερης διεθνούς οργάνωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στον κόσμο και με εκπρόσωπό της συμμετέχει στην Ομάδα Ειδικών για τις Φώκιες (Seal Specialist Group).

Exit mobile version