Το επετειακό 10ο φεστιβάλ γαστρονομίας KOUZINA 2021 που πραγματοποιείται στην Ανατολική Χαλκιδική ανοίγει αυλαία σήμερα Σάββατο 15 Μαΐου και συγκεκριμένα από την περιοχή της Ολυμπιάδας με το πρώτο δείπνο της διοργάνωσης να είναι αφιερωμένο στην αρχαιοελληνική κουζίνα. «Είχαμε πολύ μεγάλες προσδοκίες για το φετινό επετειακό KOYZINA’ ελπίζουμε ότι τον Ιούνιο θα το ‘απογειώσουμε’» δηλώνει η διευθύντρια επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού Μαρία Πάππα.
Για άλλη μια χρονιά, παρά τους περιορισμούς και τα αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, διεξάγεται το πετυχημένο φεστιβάλ γαστρονομίας KOUZINA 2021 στην περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής.
Ένα φεστιβάλ το οποίο ‘παντρεύει’ την τοπική παράδοση με τις μαγειρικές δημιουργίες, οι οποίες βασίζονται πάντα στην τοπική βιολογική παραγωγή. Προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που επιτάσσει η εποχή, το 10ο KOUZINA κάνει έναρξη το Σάββατο 15 Μαΐου από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, μια περιοχή που φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας μύδια της.
Θα έχει διάρκεια έναν μήνα – από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου– και κάθε εβδομάδα θα εστιάζει σε διαφορετικές κουζίνες με γεύσεις προσφυγικές, αρχαιοελληνικές, παραδοσιακές, μοναστηριακές, μεσογειακές, αλλά και γκουρμέ πιάτα – δημιουργίες τοπικών και όχι μόνο σεφ.
Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, λόγω της αβεβαιότητας που παρατείνεται σχετικά με την επανεκκίνηση της φετινής σεζόν, υπήρχαν σκέψεις να μεταφερόταν το φεστιβάλ γαστρονομίας σε διαφορετική χρονική περίοδο.
«Ξεκινάμε το Σάββατο 15/5 τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και τα απαραίτητα μέτρα με ένα δείπνο αφιερωμένο στην αρχαιοελληνική κουζίνα» αναφέρει στο GRTimes.gr η διευθύντρια επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού Μαρία Πάππα προσθέτοντας ότι κατά την έναρξη του φετινού φεστιβάλ ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος θα υποδεχτεί Έλληνες τουριστικούς πράκτορες και εκπροσώπους ΜΜΕ.
Σε εστιατόριο της Ολυμπιάδας οι σεφ και καθηγητές γαστρονομίας του ΙΕΚ Δέλτα 360, Λεωνίδας Καρύτσιος και Γιάννης Αγγελούδας θα συνεργαστούν με την σεφ του εστιατορίου όπου θα διεξαχθεί η δράση Μαρία Αντωνίου και την ομάδα της δημιουργώντας ένα μενού εμπνευσμένο από τα όστρακα και την αρχαιοελληνική θαλασσινή κουζίνα.
Η θαλασσινή κουζίνα
Το πρόγραμμα του KOUZINA 2021 θα συνεχιστεί την επομένη και θα εστιάσει στη θαλασσινή κουζίνα και τις γεύσεις της περιοχής. Με τη συμμετοχή πέντε Γάλλων τουριστικών πρακτόρων και εκπροσώπων ΜΜΕ, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ γαστρονομίας περιλαμβάνει εκδηλώσεις στο λιμανάκι του Στρατωνίου με τη ‘γιορτή του Ακάνθιου κόλπου’, στο λιμάνι της Ιερισσού με τη ‘γιορτή των ορκυνιών’, στις μυδοκαλλιέργειες της Ολυμπιάδας με τη ‘γιορτή των μυδιών’, στην Ουρανούπολη με τη ‘γιορτή της αθωνικής θάλασσας’, στους λόφους της Αρχαίας Ακάνθου (Ιερισσός) με τη ‘γιορτή της κορυφής του Άθωνα’ κτλ. Επίσης, για τους άρρενες θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη στον Άγιον Όρος ώστε να βιώσουν ένα μοναστηριακό τραπέζι με αγνά προϊόντα του τόπου.
Θα ακολουθήσουν η μοναστηριακή κουζίνα, η παραδοσιακή κτλ. ενώ θα υπάρχει και ενότητα αφιερωμένη στην Κροατική κουζίνα, στο πλαίσιο του φετινού τιμώμενου προορισμού.
Το KOUZINA 2021 θα ολοκληρωθεί στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, συνδυάζοντας τη γαστρονομία με τον πολιτισμό, με τη συμμετοχή των Χάλκινων της Φλώρινας και ακούσματα μακεδονίτικης μουσικής.
Η σκυτάλη του KOUZINA 2022 θα δοθεί στο Μαυροβούνιο, που θα αποτελέσει τον επόμενο τιμώμενο μεσογειακό προορισμό.
Άνοιγμα των ξενοδοχείων
Σχετικά με τη φετινή σεζόν, οι επιχειρηματίες του τουρισμού εξακολουθούν να κινούνται σε ‘αχαρτογράφητα’ νερά. Το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 15 Μαΐου θα βρει αρκετά ξενοδοχεία εκτός λειτουργίας, πολλά εκ των οποίων θα ανοίξουν σταδιακά τον Ιούνιο.
Η μεγαλύτερη αγορά για την περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής, η Βρετανική, τουλάχιστον για όλο το Μάιο θα είναι απούσα και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην επόμενη αναθεώρηση της Βρετανικής Κυβέρνησης και την ελπίδα για ένταξη της Ελλάδας στις «πράσινες» περιοχές.
Όπως άλλωστε δήλωσε και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, «πιστεύω πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα στην επόμενη αναθεώρηση του ‘φωτεινού σηματοδότη’».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ‘πορτοκαλί’ ζώνη και από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας αναθεώρηση για την κατάταξη των χωρών αναλόγως της ασφάλειας που επιτυγχάνουν, θα πραγματοποιείται κάθε τρεις εβδομάδες (σ.σ. η πρώτη ανακοίνωση είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου).
Ακυρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί εκτός από τη βρετανική αγορά και από Ρουμανία ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων ώστε να προσελκύσει η περιοχή και τουρίστες από Βαλκάνια αλλά και Κεντροδυτική Ευρώπη.
Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου, Πηγή: grtimes.gr