Την Επανάσταση τιμούν τα σχολεία του δήμου Νέας Προποντίδας (φώτο – βίντεο)

Αν και με κλειστά σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του δήμου Νέας Προποντίδας τιμούν την Επανάσταση του ’21.

1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών

Αν και ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 μάς βρίσκει σε αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, τα σχολεία του Δήμου μας φρόντισαν με τον δικό τους τρόπο να τιμηθούν οι ήρωες, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών, διακόσμησε τα παράθυρα του κτιρίου τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης.

Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέων Μουδανιών.
Με την Ελληνική Σημαία να κυματίσει υπερήφανα, φωταγωγείτε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέων Μουδανιών, τιμώντας έτσι την Επανάσταση του 1821.

2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών

Την Επανάσταση της Χαλκιδικής τιμά το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών.
Με πρωτοβουλία του Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Μουδανιών Σίμου Μαυρογιάννη και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, αποφασίστηκε η τοποθέτηση στον ιστό του σχολείου της Σημαίας της Επανάστασης της Χαλκιδικής τιμώντας κατ’ αυτόν τρόπο τους ήρωες προγόνους μας, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.
Η Επανάσταση της Χαλκιδικής ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1821 και έληξε με τον “Χαλασμό της Κασσάνδρας” στις 14 Νοεμβρίου του 1821 . Αν και ιδιαίτερα σημαντική, γιατί ενίσχυσε το φρόνημα των Ελλήνων κι έδωσε χρόνο για την εδραίωση του αγώνα στην Πελοπόννησο, καθώς δυσκόλεψε τον εχθρό, δυστυχώς δεν έχει τύχει της αναγνώρισης που της αξίζει.
Η σημαία των Επαναστατών της Χαλκιδικής του 1821 (επηρεασμένη από την αντίστοιχη των Επαναστατών Υδραίων) είναι κυανή με ταινία ερυθρά, η οποία συμβολίζει τον ποταμό αίματος για τον αγώνα. Στο μέσον φέρει σταυρό, που δηλώνει την πίστη στον δίκαιο του αγώνα, ενώ η ανεστραμμένη ημισέληνος δηλώνει τη μελλοντική πτώση της οθωμανικής εξουσίας. Εκατέρωθεν του σταυρού υπάρχουν η λόγχη και η άγκυρα που συμβολίζουν τη σταθερότητα του αγώνα. Ο περιελισσόμενος όφις συμβολίζει την ιερότητα του σκοπού, η γλαύξ τη φρόνηση με την οποία πρέπει να διεξαχθεί ο αγώνας και ο αλέκτωρ (πετεινός) την αφύπνιση του γένους.

2ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών

Με θέμα “Η σημαία της Επανάστασης της Χαλκιδικής” συμμετέχει το 2ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο “Οι μαθητές της Χαλκιδικής ανακαλύπτουν τα ίχνη του ‘21 στον τόπο τους”, που διοργάνωσε το 1ο ΠΕΚΕΣ, η Συντονίστρια ΕΕ Εκπαίδευσης για την Αειφορία, οι Διευθύνσεις Α/ θμιας και Β/ θμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής και το ΚΠΕ Αρναίας.

Δημοτικό Σχολείο Ν. Φλογητών

Μήνυμα του Δημοτικού Σχολείου Ν. Φλογητών για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου
“Όπως όλη η ελληνική κοινωνία τιμά την επανάσταση του 1821 έτσι και το Δημοτικό Σχολείο Ν. Φλογητών. Ο χρόνος είναι περιορισμένος όπως και τα μέσα, καθώς η πανδημία έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Στο σχολείο μας όμως πιστεύουμε ότι η γνώση μπορεί να κατακτηθεί και μέσα από την απλότητα, χωρίς υπερβολές, αρκεί να υπάρχει πολλή διάθεση και μεράκι. Έτσι, λίγες μέρες μετά την επαναλειτουργία της σχολικής μας μονάδας λόγω κρουσμάτων και με την απειλή μιας γενικότερης διακοπής των δια ζώσης μαθημάτων, οι μαθητές μας με την βοήθεια των δασκάλων δημιούργησαν κατασκευή για να διακοσμήσει την κεντρική είσοδο του σχολείου.
Επιπλέον, σε μία τάξη οι μαθητές έφτιαξαν μόνοι τους ένα δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι με ερωτήσεις που αφορούν πρόσωπα και γεγονότα του 1821 με σκοπό να απασχολούνται σιωπηρά όταν έχουν τελειώσει τις εργασίες τους μέσα στην αίθουσα.
Ας ελπίσουμε να το επιτρέψουν οι συνθήκες και να συνεχίσουμε δάσκαλοι και μαθητές να δημιουργούμε για να τιμήσουμε μέσα από τα βάθη της ψυχής την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.
« Αυτό το λόγο θα σας πω
δεν έχω άλλον κανέναν
μεθύστε με το αθάνατο
κρασί του ΄21» !
Κωστής Παλαμάς”.

3ο Δημοτικό Σχολείο Νέων Μουδανιών

Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέων Μουδανιών τιμούν την Επανάσταση του ’21.
Τιμώντας την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Μουδανιών δημιούργησαν την “ιστοριογραμμή”των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης και των ηρώων της.
Επίσης, οι μαθητές της 1ης τάξης του σχολείου, συμμετέχουν στον διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώνουν τα ΕΛΤΑ για την Επανάσταση του ’21! Τους ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς

Εικονική περιήγηση στις σημαίες του Αγώνα του 1821 από τις μαθήτριες της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς Ηλιάνα και Αναστασία Παπαστεργίου.

Exit mobile version