Το μελισσοκομικό συνεταιρισμό “Σίθων” επισκέφτηκε η Κυριακή Μάλαμα, στα πλαίσια της διαρκούς παρακολούθησης των προβλημάτων και των αναπτυξιακών προοπτικών της πρωτογενούς παραγωγής της Χαλκιδικής. Η συγκεκριμένη επίσκεψη εντάσσεται σε έναν διαρκή κύκλο επαφών με τον αγροτικό κόσμο, με στόχο την βελτίωση της θέσης του αγρότη και την προώθηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, με έμφαση στα δυναμικά αγροτικά προϊόντα. Στην διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο, με επιστήμονες και με στελέχη του συνεταιρισμού αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κι ο κλάδος του μελιού, αλλά και το συνεταιριστικό κίνημα συνολικότερα.
Όπως υπογραμμίστηκε, το πρόβλημα της ρευστότητας είναι πολύ σοβαρό και ταυτόχρονα έχουν μειωθεί δραστικά τον τελευταίο χρόνο οι επιδοτήσεις προς την μελισσοκομία. Σημειώθηκε ότι φέτος οι ενισχύσεις για τις δράσεις αντικατάστασης κυψελών και στήριξης της νομαδικής μελισσοκομίας έχουν μειωθεί αισθητά. Σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που ίσχυαν την Άνοιξη και την μείωση του τουρισμού, η χρονιά για τον μελισσοκόμο προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη. Την ίδια στιγμή καυτηριάστηκε και το γεγονός ότι η μάχη ενάντια στις ελληνοποιήσεις μελιού έχει ατονίσει με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο καθυστερεί τις διαδικασίες εφαρμογής του ελληνικού σήματος μελιού, ενώ την ίδια στιγμή τα στελέχη του Σίθωνα υπογραμμίζουν ότι δεν έλαβαν φέτος ούτε την ενίσχυση που προβλέπονταν για το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου μελιού που διαθέτει ο συνεταιρισμός.
Η Κυριακή Μάλαμα τόνισε από την πλευρά της ότι το ελληνικό μέλι αποτελεί προϊόν αιχμής και για την αγροτική οικονομία της Χαλκιδικής, αλλά και συνολικά για την Βόρεια Ελλάδα. Εξέφρασε στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις νέες προσπάθειες διεύρυνσης του δικτύου λιανικής εμπορίας του συνεταιρισμού σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, κίνηση η οποία διευρύνει τις δυνατότητες αξιοπρεπούς βιοπορισμού για τον μελισσοκόμο και διασφαλίζει αξιοπρεπείς τιμές στο προϊόν. Κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση να στηρίξει με πράξεις το ελληνικό μέλι, να προστατέψει τους παραγωγούς και να ασχοληθεί ουσιαστικά με τους συνεταιρισμούς που δίνουν τη μάχη της βιωσιμότητας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες.