• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Η φρεγάτα «Λήμνος» και το ρήγμα στο τουρκικό «Κεμάλ Ρέις» – Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι οι προκλήσεις της θα έχουν συνέπειες

admin Από admin
14 Αυγούστου, 2020
Σε Πολιτικά
4
SHARES
49
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Το γεγονός ότι η Αγκυρα με την αποστολή του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία πολεμικών σκαφών, παίζει με τη φωτιά, επιβεβαιώθηκε προχθές, ευτυχώς όχι με δραματικό τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή» από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» σημειώθηκε πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».

Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία μετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια. Οντως η «Λήμνος» εμφανίστηκε στις ασκήσεις με ένα μικρό σημάδι στην πλώρη της, χωρίς ωστόσο να έχει επηρεαστεί καθόλου το αξιόπλοο και το αξόμαχό της.

kathimerini.jpg

 

Διαβάστε επίσης:

Λαζαρίδης: Ζητώ να επιστρέψω τα ποσά που μου καταβλήθηκαν αχρεωστήτως για να μην υπάρχουν σκιές

16 Απριλίου, 2026

Η Λατινοπούλου χαρακτήρισε την Κωνσταντοπούλου «Ελένη Λουκά» της πολιτικής και την μιμήθηκε ζωντανά (βίντεο)

14 Απριλίου, 2026

Σχολιάζοντας μάλιστα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από τη γείτονα και τα οποία υποστήριζαν ότι το ελληνικό σκάφος υπέστη ζημιές ύστερα από «εμπλοκή» με το «Kemal Reis», αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι επειδή «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην φρεγάτα “Λήμνος”», η φωτογραφία από τη συμμετοχή του πλοίου στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX είναι ίση με χίλιες λέξεις».

Παραθέτοντας δε τη φωτογραφία του σκάφους εν πλω, οι ίδιες πηγές ανέφεραν με νόημα πως «προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν υπερβολικά από την άσκηση». Σύμφωνα δε με την «Εστία», η ελληνική φρεγάτα προκάλεσε ισχυρό ρήγμα στην πρύμνη του «Kemal Reis», που έπληξε το γόητρο της Τουρκίας και αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τις κομβικές κινήσεις της Ελλάδας σε διπλωματικό και στρατηγικό επίπεδο –από την προγραμματισθείσα συνάντηση του κ. Δένδια με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο και τις διακοινώσεις του Ισραήλ, ως την σπουδή της Γαλλίας να στείλει δύο πολεμικά πλοία της για ασκήσεις με το ελληνικό ΠΝ στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX– οδήγησαν τον Ερντογάν σε αναδίπλωση και σε επίκληση για ανάγκη συνεννόησης.

Μάλιστα η εφημερίδα κάνει λόγο και για σκληρούς διαλόγους ανάμεσα στον ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τον τούρκο ομόλογό του Γιάσαρ Γκιλέρ.

estia.jpg

 

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προέβη χθες σε λεονταρισμούς λέγοντας «είπαμε, μην τυχόν επιτεθείτε στο “Ορούτς Ρέις” αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση».

Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές διεργασίες για αποκλιμάκωση της έντασης που έχει πυροδοτήσει η Τουρκία.

Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι οι προκλήσεις της θα έχουν συνέπειες

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί σήμερα στη Βιέννη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και τον Αυστριακό, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Επίσης, κατά την επίσκεψή του στην αυστριακή πρωτεύουσα θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, o Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν ότι το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε άμεσα αποδεκτό. Στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Όσον αφορά τις συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας γι’ αυτή τη συνάντηση, μόλις μία ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητες του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα. Αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία, όπως προσέθεταν, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αυστριακό ομόλογό του, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν από το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Μήνυμα ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της Ε.Ε θα έχουν συνέπειες» έστειλε ο υπουργός μιλώντας στα ΝΕΑ λίγες ώρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

«Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στην διπλωματία των κανονιοφόρων», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Τονίζει ότι η ελληνική διπλωματία «εργάζεται ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε θερμό επεισόδιο» καταγγέλλοντας την τουρκική ηγεσία ότι επιλέγει την τουρκική ηγεσία ότι επιλέγει την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων αντί διαλόγου.

Τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός είχε μπαράζ διπλωματικών επαφών ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Χθες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιστρέφοντας από το Ισραήλ, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, και πριν μεταβεί στη Βιέννη, είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Ειδικότερα, συνομίλησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, καθώς και τους Αμερικανούς γερουσιαστές, Μπομπ Μενέντεζ και Κρις βαν Χόλεν. Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη χθεσινή ιστορική συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι το μπαράζ διπλωματικών ενεργειών εκτυλίσσεται από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης της παράτυπης τουρκικής Navtex για παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή του και με τη διενέργεια διαβήματος στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε αυστηρότατη δήλωση του Νίκου Δένδια, καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Με πληροφορίες από: typothes, skai.gr,  ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο

Μήνυμα Κυριακής Μάλαμα για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Επόμενο

Προσκύνημα στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής (φώτο)

ΣχετικάΆρθρα

Πολιτικά

Λαζαρίδης: Ζητώ να επιστρέψω τα ποσά που μου καταβλήθηκαν αχρεωστήτως για να μην υπάρχουν σκιές

16 Απριλίου, 2026
Πολιτικά

Η Λατινοπούλου χαρακτήρισε την Κωνσταντοπούλου «Ελένη Λουκά» της πολιτικής και την μιμήθηκε ζωντανά (βίντεο)

14 Απριλίου, 2026
Φωτ. αρχείου Eurokinissi
Πολιτικά

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει απαγόρευση χρήσης των social για ανήλικους κάτω των 15 ετών

8 Απριλίου, 2026
Επόμενο

Προσκύνημα στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής (φώτο)

φώτο αρχείου

Χαλκιδική: Συνελήφθη θετικός στον κορωνοϊό που δεν τήρησε την καραντίνα

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.