Το Έθιμο της Γουρουνοχαράς στη Χαλκιδική (φώτο)

Γιορτή που αναβιώνει κάθε χρόνο στις 26 Δεκεμβρίου σε χωριά της Χαλκιδικής, άλλα και στη Καρδίτσα, σε περιοχές των Τρικάλων, της Λάρισας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Η «Γουρνοχαρά» ή «Γουρουνοχαρά» ήταν παλαιότερα το μεγάλο γεγονός των Χριστουγέννων, καθώς την παραμονή ή την επομένη της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης σφάζονταν τα γουρούνια, τα οποία οι χωρικοί είχαν εκθρέψει επιμελώς για ένα χρόνο. Στη σχετική διαδικασία συμμετείχε όλη η οικογένεια. Το σφάξιμο και το τεμάχισμα ήταν δουλειά των αρσενικών, ενώ στο βράσιμο συμμετείχαν τα θηλυκά μέλη της οικογένειας, που τραγουδούσαν πανηγυριώτικα τραγούδια ή τα κάλαντα, αν το σφάξιμο συνέβαινε την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο οικόσιτος χοίρος ήταν μια επένδυση για τους ντόπιους και δείγμα πλούτου για όποιον τον κατείχε. Έτρωγε τα αποφάγια τους και συσσώρευε λίπος, τη βασική λιπαρή ουσία που χρησιμοποιούσαν για το φαγητό, καθώς το ελαιόλαδο δεν υπήρχε στις παραπάνω περιοχές έως τη δεκαετία του ’60. Το κρέας του μπορούσε όχι μόνο να συντηρήσει την οικογένεια, αλλά και να πουληθεί, συνεισφέροντας σημαντικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στανός Χαλκιδικής

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού Χαλκιδικής ανάβιωσε το έθιμο της ΄΄Γουρουνοχαράς΄΄, που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία στον Στανό Χαλκιδικής.

Άγιος Παντελεήμονας Χαλκιδικής

Το έθιμο της «Γουρουνοχαράς» που έμεινε αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου αναβίωσε εχθές Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019, στην Πλατεία του Άγιου Παντελεήμονα. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Παντελεήμονα.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν εκλεκτά χοιρινά εδέσματα και άφθονο κρασί. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσική ορχήστρα, η οποία έδωσε το έναυσμα για γλέντι και χορό.

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Η διατήρηση των εθίμων και της παράδοσης, και η μεταλαμπάδευση τους, από γενιά σε γενιά, έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς συμβάλει στην διατήρηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς!».

Άφυτος Χαλκιδικής 

Ο Σύνδεσμος Φίλων Λαογραφίας και Παράδοσης Αφύτου με την υποστήριξη της ΚΕΔΗΚ διοργάνωσε την “Γουρουνοχαρά 2019” σήμερα Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019 στην Πλατεία Αφύτου.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια χρονιά η εκδήλωση της Γουρουνοχαράς. Στην εκδήλωση  παραβρέθηκαν: η Βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ Μάλαμα Κυριακή, η Δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιά Αναστασία, ο πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Κ Λειβαδιωτης Ηρακλή, ο Αλβανός Αθανάσιος, Στακινός Βασίλειος, Παντζικης Παύλος, Μυτελουδης Ιωάννης, Κατσάνης Αστέριος, Παπαγιάννης Κωνσταντίνος, ο Διοικητής των Κ.Α.Α.Υ. Νέας Φώκαιας Ευθυμιάδης Σταυρός, ο Ιερέας του χωριού Παρθενιωτης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος και το τοπικό συμβούλιο Αθύτου, το χορευτικό της Κ.Ε.ΔΗ.Κ με δάσκαλο τον Απόστολο Θανασακάκη, το πολιτιστικό σύλλογο “Μάλτεπε” με την συμμετοχή του ποντιακού τμήματος με δάσκαλο τον Σαρηγιαννίδη Γιώργο, ο Κώστας Φωστηροπούλος με την ορχήστρα του, ο Σιούζος Κωνσταντίνος “δια χειρός φούρναρης”.

 

Exit mobile version